12/10/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με θέμα την οικονομία 12/10/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ με θέμα την οικονομία, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών Οργανώσεων με τα επιτελεία τους, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστος Πατσαλίδης.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις συζητήθηκε το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης και γενικότερα θέματα που αφορούν την οικονομία υπό το φως της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Έγινε ομολογουμένως μια πολύ δημιουργική και εποικοδομητική συνάντηση με τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις, ανταλλάγηκαν απόψεις, οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις ήγειραν διάφορα θέματα που η Κυβέρνηση ανέλαβε να εξετάσει και θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις, με στόχο να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση που έγινε σήμερα.

Πραγματικά το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ θετικό και είναι κοινή η θέση ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η ύπαρξη μιας κοινής θέσης από όλους, συνδικαλιστικές Οργανώσεις και κόμματα για να μπορεί η Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερη ισχύ με την Τρόικα για ένα πακέτο μέτρων που από τη μια βεβαίως θα ικανοποιεί βασικές προδιαγραφές και στόχους που θέτει σε διάφορα ζητήματα η Τρόικα, αλλά από την άλλη για να διαφυλάξουμε θεσμικά κεκτημένα των εργαζομένων, για να μπορέσουμε να έχουμε προοπτική ως οικονομία και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διευθετήσει συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, την ερχόμενη Κυριακή στις 5 μ.μ.».

Ερωτηθείς αν κατά τη σημερινή σύσκεψη τέθηκαν προτάσεις στο τραπέζι από πλευράς των συνδικαλιστικών Οργανώσεων, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχουν τεθεί διάφορα ζητήματα, όμως, να μου επιτρέψετε να μην πω περισσότερα. Είναι αυτά τα θέματα που θα εξετάσει και θα αξιολογήσει η Κυβέρνηση και θα επανέλθουμε σε μια νέα συνάντηση. Έχουμε την άποψη ότι ο διάλογος και η προσπάθεια να υπάρξουν κοινές θέσεις και κοινές συνισταμένες εξυπηρετείται καλύτερα από ένα διάλογο που γίνεται εντός της αίθουσας των συναντήσεων παρά από δημόσιες δηλώσεις ή πολύ περισσότερο από δημόσιες αντιπαραθέσεις – αυτό έχει να κάνει με το εσωτερικό μέτωπο κυρίως - διότι ένα τέτοιο κλίμα δεν βοηθά τις προσπάθειες για να υπάρξουν κοινές θέσεις. Όμως, υπογραμμίζω ότι το κλίμα εντός της συνάντησης ήταν πολύ εποικοδομητικό και πολύ δημιουργικό κλίμα κατανοώντας όλοι και τις δύσκολες ώρες που υπάρχουν για τον τόπο».

Σε ερώτηση αν στη συνάντηση υπήρξε ξεκαθάρισμα «γκρίζων ζωνών», ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις «έχουν εγείρει διάφορα ζητήματα. Είναι γεγονός ότι μέσα στον διάλογο ζήτησαν και διευκρινίσεις για διάφορα θέματα, αυτό είναι πολύ φυσιολογικό, αλλά δεν θα πούμε περισσότερα. Να αναμένουμε τη νέα συνάντηση, πολύ περισσότερο δε που την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και η δεύτερη συνάντηση με τα κόμματα, όπου θα συζητηθεί και το πακέτο μέτρων, όχι μόνο το δημοσιονομικό και το διαρθρωτικό, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες και άλλα».

Κληθείς να πει αν ισχύει το σενάριο για κοινή συνάντηση κομμάτων και κοινωνικών εταίρων με την Κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι «δεν έχει τεθεί ένα τέτοιο θέμα».

Ερωτηθείς αν η ΠΑΣΥΔΥ επέμεινε στις θέσεις της ή αν υπήρξε διαφοροποίησή τους, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν θα ήθελα να προβώ σε περισσότερες δηλώσεις για το τι έχει θέσει η κάθε συνδικαλιστική Οργάνωση στη συνάντηση, αυτά είναι ζητήματα των ίδιων των συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Είναι κοινή η θέση ότι η προσπάθεια της συνεννόησης και της συναίνεσης εξυπηρετείται χωρίς πολλές δηλώσεις».

Κληθείς να αναφερθεί στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με εκπροσώπους του Συνεργατισμού και για το ότι δεν δόθηκε δημοσιότητα για τη συνάντηση αυτή, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες συναντήθηκε με τους συνεργατιστές. Δεν κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας επειδή η συνάντηση ήταν απόρρητη ή δεν θέλαμε να δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά πρόκειται για μια συγκεκριμένη συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους συνεργατιστές υπό το φως των διαφόρων εξελίξεων, αλλά και των θέσεων που εκφράζει η Τρόικα και εν όψει της συζήτησης για θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η θέση της Κυβέρνησης είναι δεδομένη σε ό,τι αφορά τον συνεργατισμό ότι, δηλαδή, θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία του συνεργατισμού και από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα ζητήματα που εγείρονται και που θα επιλυθούν μέσα από τον διάλογο. Ο διάλογος είναι η καλύτερη οδός για να βρίσκονται κάθε φορά λύσεις εκεί που τα πράγματα δεν έρχονται όπως θα ήθελε κανείς να έρθουν διότι δεν είμαστε πλέον μόνοι μας. Έχουμε και την ΕΕ, να υπενθυμίσω, για παράδειγμα, ότι το θέμα της εποπτείας εγείρεται και στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ένα θέμα που θέτει και η Τρόικα και είναι πολύ φυσικό, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενδιαφέρεται για ένα τόσο πολύ σημαντικό θέμα, όπως είναι ο συνεργατισμός, εξ ου και η συνάντηση με τους συνεργατιστές».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία με τα κόμματα και τις συντεχνίες, ο κ. Στεφάνου είπε: «Πόσο κοντά ή μακριά είμαστε με τα κόμματα θα διαφανεί τη Δευτέρα. Ανεξαρτήτως των όσων λέγονται - συνήθως με αντιπαραθετικό ύφος - δεν μπορεί κανείς παρά να εντοπίσει και κάποια που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν κοινό τόπο συναντίληψης και συναίνεσης και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους. Για παράδειγμα, σχεδόν καθημερινά λέγεται από όλα τα κόμματα ότι θα πρέπει να διαφυλαχθούν θεσμικά κεκτημένα των εργαζομένων, όπως η ΑΤΑ, ο 13ος μισθός, η διαφύλαξη της προστασίας κερδοφόρων ημικρατικών Οργανισμών που δεν θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, εργασιακές σχέσεις που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Άρα, εμείς τουλάχιστον θεωρούμε ότι υπάρχουν ζητήματα πάνω στα οποία μπορούμε να κτίσουμε μια κοινή θέση και συναίνεση που θα δώσει τη δυνατότητα στην Κύπρο και στην Κυβέρνηση, ασφαλώς, που εκπροσωπεί την Κύπρο, να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο με την Τρόικα».

Ερωτηθείς αναφορικά με την ενημέρωση των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ξεκίνησε αυτές τις επαφές ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών από τις 8 το πρωί. Θα συναντηθεί με τα οικονομικά επιτελεία όλων των κομμάτων. Αυτό είναι κάτι για το οποίο είχαμε συνεννοηθεί με τα κόμματα στη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, ακριβώς, για να διευκρινιστούν τα όποια ζητήματα έχουν εντοπίσει τα κόμματα, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό το πεδίο της συζήτησης όταν θα γίνει η συνάντηση τη Δευτέρα με τα κόμματα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει χρόνος για διάλογο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Προσπάθεια μας είναι να ολοκληρώσουμε αυτό τον διάλογο το συντομότερο. Όντως, δεν υπάρχει μεγάλη χρονική περίοδος για να ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος, όμως, ο διάλογος αυτός δεν γίνεται σε λευκό πεδίο ούτε γίνεται για πρώτη φορά, δηλαδή, διάφορα ζητήματα που συζητούνται τώρα συζητήθηκαν πολλές φορές και στο παρελθόν. Γι αυτό μέσα από έναν εντατικό διάλογο πιστεύω μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτό τον διάλογο σύντομα, έτσι ώστε η Κυβέρνηση να μπορέσει να διαπραγματευτεί με την Τρόικα. Υπενθυμίζω ότι θέματα που συζητούνται πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, αφού ρυθμίζονται από νομοθετικό τρόπο και θα πρέπει να υπάρξουν οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις. Όμως, το κάθε πράγμα θα γίνει στον καιρό του. Αυτό που προέχει τώρα είναι να ολοκληρώσουμε αυτό τον διάλογο και η προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος τη Δευτέρα με τα κόμματα, την Κυριακή ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με τις εργοδοτικές Οργανώσεις και θεωρούμε ότι μέσα από αυτή την εντατική δουλειά μπορούμε να κλείσουμε σήμερα».

Κληθείς να πει αν υπάρχει δυνατότητα για ένα συμφωνημένο πακέτο μέτρων έχοντας υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε και πώς θα φτάσουμε, αν φτάσουμε κάπου, αυτό θα φανεί στο τέλος του δρόμου. Θεωρώ, όμως, πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα έγινε μια πολύ δημιουργική και εποικοδομητική συνάντηση σε ένα εξαιρετικό κλίμα».

Ερωτηθείς αν η ΠΑΣΥΔΥ επέμεινε και σήμερα στη θέση της για την ΑΤΑ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η ΑΤΑ είναι ένα θέμα ξεχωριστό, παρότι γίνεται πάρα πολλή συζήτηση για την ΑΤΑ, με την έννοια ότι η Τρόικα θέλει την κατάργηση της και εμείς είπαμε ευθύς εξαρχής ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κατάργηση μιας τόσο σημαντικής κατάκτησης των εργαζομένων. Και αυτή είναι μια θέση που πιστεύω πως είναι κοινή. Από εκεί και πέρα θα ήταν καλύτερα να αποφύγουμε τη συζήτηση επί του συγκεκριμένου. Όσα λιγότερα πούμε αυτή την ώρα τόσο περισσότερο βοηθούμε και την κατάληξη του διαλόγου».

Σε ερώτηση αν τα χρονικά ορόσημα παραμένουν τα ίδια και αν ισχύει η ημερομηνία 16 Οκτωβρίου ότι θα άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Κατ’ αρχάς η ημερομηνία για 16 Οκτωβρίου δεν είχε λεχθεί από εμάς. Είχε γίνει μια συζήτηση στη συνάντηση με τα κόμματα για τα χρονικά ορόσημα που υπάρχουν και το χρονικό ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου θεωρείται σημαντικό, με την έννοια ότι για τα θέματα αυτά θα ασχοληθεί το Eurogroup και γι αυτό θέλουμε με την εντατική δουλειά που γίνεται να μπορέσουμε ως τότε να έχουμε αποτελέσματα».

Ερωτηθείς αν θα προλάβουμε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι «ο στόχος είναι να προλάβουμε».

Τέλος, ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την εποπτεία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «κατ’ αρχάς τέτοια πρόταση δεν υπάρχει με την έννοια να έγινε συνάντηση και να υπήρξε πρόταση. Τα ζητήματα αυτά, όπως καταγράφεται και στο έγγραφο που έχουμε στείλει στα κόμματα αναφορικά με τις πολιτικές θέσεις της Κυβέρνησης σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, είναι υπό συζήτηση και με την Κεντρική Τράπεζα. Γι αυτό να μην θεωρήσετε κάτι δεδομένο».