24/9/12

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αθήνα 24/09/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, μεταξύ 23 και 24 Σεπτεμβρίου, μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας.


Συγκεκριμένα, ο κ. Ομήρου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Παναγιώτη Καμμένο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη, την Γενική Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τους οποίους ενημέρωσε για το Κυπριακό, καθώς και για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ιδιαίτερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο κ. Ομήρου, επισήμανε ότι «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι απαραίτητη η εθνική ομοψυχία, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Κύπρο».

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι «έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο και τέλμα εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Τουρκίας», η οποία όπως είπε, «συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Ευρωπαϊκή Προεδρία, όντας υποψήφια χώρα και επιμένει σε λύση δύο κρατών και εσαεί κηδεμονία του κυπριακού κράτους».


Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν πρέπει «να περάσει από το μυαλό κανενός ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία θα οδηγήσει σε ήσσονες συμπεριφορές στα εθνικά μας θέματα και θα δεχθούμε μία ελλιπή λύση στο Κυπριακό».

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις συμφωνίες για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που έχουν γίνει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο, χαρακτήρισε επιτυχή τη διερεύνηση στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι «η γεωγραφική μας θέση καθίσταται ενεργειακό πλεονέκτημα».


Ξεκαθάρισε πάντως ότι «η συνεργασία με το Ισραήλ δεν επηρεάζει τις σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο ή τις θέσεις μας για το Παλαιστινιακό, που παραμένουν σταθερές».


Ο κ. Καμμένος, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως η Κύπρος παραμένει το μοναδικό κράτος στην ΕΕ όπου υπάρχει ακόμα ένα τείχος του αίσχους, που προήλθε από παράνομη εισβολή και κατοχή.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε πως «η Ελλάδα και η Κύπρος με ομοψυχία πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα τα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, αλλά και την παρουσία των δύο χωρών στην ΕΕ».


Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Κύπρο, εκτίμησε ότι «σίγουρα αποτελεί δοκιμασία για τον κυπριακό λαό, ωστόσο δεν πρέπει να δημιουργήσει πρόβλημα στο Κυπριακό», ενώ τόνισε την ανάγκη «να διαφυλαχθεί η διεθνής νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εθνική της κυριαρχία».

Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε επικίνδυνες τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος της σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, αλλά και στην κρίση στην ευρωζώνη.


Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ιωάννης Τραγάκης.


Ο κ. Ομήρου αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και από τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κ. Αλέξη Τσίπρα.


Τον κ. Ομήρου συνοδεύουν στις συναντήσεις του ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής κ. Σωκράτης Σωκράτους, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρόεδρου της Βουλής κ. Αντώνης Κουταλιανός και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων κα Εύη Χατζηγιάννη.


Ο Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου στη 1.05 μ.μ.