17/9/12

Συνάντηση των «Φίλων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» στην κυπριακή πρεσβεία στην Ολλανδία 17/09/2012


Στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η πρεσβεία της Κύπρου στην Ολλανδία φιλοξένησε την Πέμπτη (13 Σεπτεμβρίου 2012), συνάντηση της ομάδας «Φίλοι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» στους χώρους της πρεσβευτικής κατοικίας.

Κύρια ομιλήτρια στη συνάντηση ήταν η κα Fatou Bensouda, νέα Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία παρουσίασε το όραμά της για το επικείμενο έργο του Γραφείου της στους 45 και πλέον παρευρισκόμενους διπλωμάτες, ειδήμονες, αντιπροσώπους διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Χάγη.
Η ομάδα «Φίλοι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» έχει ανεπίσημο χαρακτήρα με σκοπό την προώθηση και υποστήριξη των στόχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εμπλέκοντας διπλωμάτες και υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των κρατών, Μη Κυβερνητικών Ομάδων και ακαδημαϊκούς. Η ομάδα συναντείται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη Νέα Υόρκη, Χάγη και προσφάτως στη Γενεύη. Συντονιστής της ομάδας στη Χάγη είναι ο κ. Sasa Obradovic, της Σερβικής Πρεσβείας στη Χάγη.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι το πρώτο μόνιμο ανεξάρτητο δικαστικό όργανο αρμόδιο για την ποινική δίωξη προσώπων που κατηγορούνται για τα πιο σοβαρά εγκλήματα, δηλαδή το έγκλημα της γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Φέτος το Δικαστήριο εορτάζει 10 χρόνια από την ίδρυση του, οπότε και ετέθη σε ισχύ η ιδρυτική του συνθήκη, το Καταστατικό της Ρώμης.