17/9/12

Παρουσίαση Προγράμματος και Προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στη Βουλή της Πολωνίας 17/09/2012

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Πολωνία κ. Ανδρέας Ζήνωνος παρουσίασε σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σε ενημερωτική συνάντηση στις 13/9/2012, ενώπιον των μελών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (Sejm) της Δημοκρατίας της Πολωνίας.
Εκτός από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Agnieszka Pomaska και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Grzegorz Schetyna, στη συνάντηση παρεβρέθηκαν αρκετοί Βουλευτές, Πρέσβεις κ.ά.
Ο κ. Α. Ζήνωνος αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τους εκπροσώπους των δύο προηγούμενων χωρών (Πολωνία - Δανία) του Τρίο Προεδρίας για τις επιτυχημένες Προεδρίες τους, τα αποτελέσματα που είχαν και τη μέχρι τώρα συνεργασία μας, προέβη σε μια περιληπτική παρουσίαση των γενικών γραμμών του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση και ο Πρέσβης της Κύπρου απάντησε σε ερωτήσεις Πολωνών Βουλευτών για διάφορα επίκαιρα ζητήματα, όπως η Νότια και η Ανατολική Διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (κατάσταση σε Συρία και Λιβύη), το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η οικονομική κρίση, θέματα Ενέργειας και Ενεργειακής Πολιτικής και θέματα Διεύρυνσης, με ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία και την τακτική που αυτή ακολουθεί.
Οι Πρόεδροι των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Πολωνικής Βουλής και οι Βουλευτές που έλαβαν τον λόγο, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς επίσης και τις ευχές τους για μια καλή και επιτυχή Προεδρία.