9/9/12

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου, χθες 09/09/2012

Για την κινέζικη επένδυση


Όταν διάφορα κόμματα και οργανωμένα σύνολα καλούσαν την Κυβέρνηση να βοηθήσει για την ολοκλήρωση της ιδιωτικής επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, η Κυβέρνηση υπογράμμισε ότι αυτό θα το κάνει πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των νόμων και των κανονισμών.


Γιʼ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Κυβέρνηση είχε απευθυνθεί στον νομικό σύμβουλό της, τον Γενικό Εισαγγελέα, για να εξετάσει όλες τις νομικές πτυχές του θέματος. Παράλληλα, η Κυβέρνηση συνέστησε δύο επιτροπές, μια υπουργική και μια τεχνοκρατική, για να εξετάσει με ταχύτητα και ενδελεχώς όλες τις υπόλοιπες πτυχές της επένδυσης.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στην υλοποίηση της κινεζικής επένδυσης, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του νόμου.

Για τις δηλώσεις του κ. Λιλλήκα για τις Βρετανικές Βάσεις

Όποτε έχουμε εκλογές στην Κύπρο, διάφοροι επαναφέρουν το θέμα των Βρετανικών Βάσεων συνήθως συνοδεύοντάς το με πατριωτικές κορώνες. Αυτή την τακτική ακολουθεί και τώρα ο κ. Λιλλήκας. Λέει ότι θα πρέπει να ανοίξουμε το κεφάλαιο των Βρετανικών Βάσεων. Δεν λέει βέβαια, τι συνέπειες θα έχει αυτό για την Κύπρο και την εθνική της υπόθεση στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα. Όπως, επίσης, δεν λέει γιατί ο ίδιος δεν άνοιξε το θέμα των βρετανικών βάσεων όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Αυτό δείχνει και πόσο όψιμη και προεκλογική είναι η θέση του κ. Λιλλήκα αναφορικά με τις βάσεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολλές φορές ηγήθηκε πορειών και διαδηλώσεων ενάντια στην παρουσία των Βάσεων στην Κύπρο και οι θέσεις του για την κατάργηση των Βάσεων διακρίνονται από διαχρονικότητα και συνέπεια. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί ο κ. Λιλλήκας να προσπαθεί να παραδώσει μαθήματα για την παρουσία των Βάσεων.

Η θέση της Κυβέρνησης για τις Βάσεις είναι γνωστή: επιδιώκει λύση που να τερματίζει την τουρκική κατοχή, να επανενώνει τον τόπο και τον λαό, να αποστρατιωτικοποιεί την Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία και να δημιουργεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να καταργηθούν οι Βάσεις μετά από τη λύση. Με άλυτο το Κυπριακό, θα είναι επιζήμιο να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο. Αυτή τη θέση ακολούθησαν όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι, περιλαμβανομένου και του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Κυβέρνηση του οποίου ο κ. Λιλλήκας υπηρέτησε ως Υπουργός.

Για το φυσικό αέριο

Η Κυβέρνηση διασυνδέει το φυσικό αέριο με το Κυπριακό, αλλά δεν εξαρτά τη συνέχιση των ερευνών και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου με τη λύση. Η διασύνδεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με το Κυπριακό, αποτελεί κίνητρο και πρόκληση για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να συνεργαστούν για λύση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για συνεργασία σʼ αυτό το πεδίο. Όποιος θέλει λύση στο Κυπριακό, μπορεί να κατανοήσει αυτή την απλή λογική.

Η έρευνα και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση έμπρακτα προωθεί αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα. Είναι επί των ημερών της Κυβέρνησης Χριστόφια που με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα προωθήθηκαν οι έρευνες για φυσικό αέριο, με τρόπο μάλιστα που να έχει η Κύπρος στο πλευρό της ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ενάντια στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Με την ίδια αποφασιστικότητα η Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για τη συνέχιση των ερευνών καθώς και για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν ήδη εντοπιστεί.

Λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους

Η πολιτική «λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους», αποτελεί απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν να επιβάλουν λύση απ’ έξω, λύση που να μην είναι αμοιβαία συμφωνημένη και αποδεκτή από τις δύο κυπριακές κοινότητες. Ακολουθώντας αυτή την προσέγγιση, η Κυβέρνηση απέτρεψε την προώθηση των όποιων προθέσεων για επιβολή λύσης ή για την προώθηση διαδικασιών επιδιαιτησίας και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, όπως ήταν και η θέση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Σύσκεψη για την οικονομία

Για μια ακόμη φορά, η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σύσκεψη των κομμάτων για την οικονομία θα πραγματοποιηθεί. Αυτή η συνάντηση από μέρους της Κυβέρνησης θα είναι δημιουργική, ουσιαστική και περιεκτική, αφού θα κατατεθούν συγκεκριμένες θέσεις. Ελπίζουμε, τα κόμματα που συνεχώς αναφέρονται στην ανάγκη της σύγκλησης σύσκεψης, να έχουν την ίδια δημιουργική συμμετοχή καταθέτοντας τις δικές τους συγκεκριμένες θέσεις χωρίς γενικόλογες και αόριστες αναφορές.