4/8/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο ετήσιο φεστιβάλ του Κοινοτικού Συμβουλίου Επισκοπής Πάφου 04/08/2012

Να μην μεταδοθεί πριν από τις 8.30 μ.μ.



Είναι με μεγάλη μου χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση σας για να παρευρεθώ, και να θέσω υπό την αιγίδα μου, το ετήσιο Φεστιβάλ που διοργανώνεται στην πλατεία του χωριού Επισκοπής Πάφου.



Εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στο Κοινοτικό Συμβούλιο Επισκοπής για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει την αποψινή εκδήλωση. Η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων στα χωριά, αποτελεί απτή μαρτυρία της θέλησης των κατοίκων να κρατήσουν ζωντανή την κυπριακή ύπαιθρο που εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου μας. Είναι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις, που σφυρηλατούν τους άρρηκτους δεσμούς των κατοίκων, αλλά και των αποδήμων με τον τόπο που τους γέννησε και αποτελούν τον θεματοφύλακα του πολιτισμικού χαρακτήρα της κυπριακής κοινωνίας.

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να παρατηρήσει και να θαυμάσει ένας επισκέπτης είναι ο «βράχος της Επισκοπής», ένα φυσικό μνημείο ομορφιάς και υπεροχής, που δεσπόζει ως αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου και διαμορφώνει τον χαρακτήρα της περιοχής. Πιο κάτω, η εκκλησία του Αγίου Ιλαρίωνα, που χρονολογείται από το 1100 και έχει κηρυχθεί ως αρχαίο θρησκευτικό μνημείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Δεν θέλω να παραλείψω να αναφερθώ και στο «σπήλαιο του Αγίου Ιλαρίωνα» που σώζεται μέχρι και σήμερα.

Η κοινότητα διασχίζεται από τον ποταμό της Έζουσας, ο οποίος εμπλουτίζει τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Η κοιλάδα γύρω από τον ποταμό έχει ενταχθεί στο δίκτυο φύση 2000, αφού διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με σπάνια είδη φυτών που υπάρχουν μόνο στην Επισκοπή. Τα ιδιαίτερα και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της περιοχής δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης τόσο στον τομέα της γεωργίας, όσο και στον αγροτουρισμό.

Θα ήθελα να τονίσω ότι πάγιος στόχος και αμετάθετη επιδίωξη του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος είναι να δοθούν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στον αγροτικό μας κόσμο για να επαυξήσει τα εισοδήματα του και να βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική του θέση, για μια βιώσιμη γεωργική δραστηριότητα.

Για τον λόγο αυτό, υιοθετώντας τη νέα, αναδιαμορφωμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεξεργαστήκαμε και θέσαμε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Απτό παράδειγμα της πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο μας, αποτελεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην Επισκοπή, έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα αυτό. Οι εργασίες για την υλοποίησή του συνεχίζονται και αναμένεται με το πέρας των διεργασιών να αποτελέσει πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, ιδιαίτερα στους νέους μας.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα η Κυβέρνηση, στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την κυπριακή ύπαιθρο. Είμαστε αρωγοί, σταθεροί συμπαραστάτες, σε κάθε φιλοπρόοδη προσπάθεια σας, όπως η αποψινή εκδήλωση. Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω το ετήσιο Φεστιβάλ Επισκοπής και συγχαίρω θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλους όσοι εργάστηκαν για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή του. Καλή διασκέδαση.