4/8/12

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια 04/08/2012

Να μην μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.

Τριάντα οκτώ χρόνια κλείνουν φέτος από την αποφράδα μέρα που αλώθηκε η πόλη της Αμμοχώστου. Από την ημέρα που χιλιάδες Αμμοχωστιανοί αναγκάστηκαν να φύγουν με τα λιγοστά πράγματα που μπόρεσαν να περισώσουν. Οι περισσότεροι περιέσωσαν μόνο τις μνήμες τους οι οποίες όμως κράτησαν άσβεστη την αγάπη τους για την πόλη και τη θέληση για επιστροφή.


Οι κατοχικές δυνάμεις εξακολουθούν να κρατούν την Αμμόχωστο όμηρο. Ο στόχος της Τουρκίας είναι να χρησιμοποιεί την Αμμόχωστο ως διαπραγματευτικό χαρτί στις κατά καιρούς προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.
Αυτή η στάση της Τουρκίας περιφρονεί κατάφωρα τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979, η οποία θέτει ως προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας και την άμεση εφαρμογή της για την επανεγκατάσταση στην Αμμόχωστο των νομίμων κατοίκων της, και αποδεσμεύει την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας από τις συζητήσεις για τις άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήματος.
Η Τουρκία αγνοεί επίσης προκλητικά την ξεκάθαρη υποχρέωση της, που προκύπτει από τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την παράδοση του ελέγχου της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή στη πόλη των νόμιμων κατοίκων της.
Όλο αυτό το διάστημα, και παρά την αρνητική στάση της Τουρκίας, οι Αμμοχωστιανοί δεν σταμάτησαν ποτέ να διεκδικούν μαζί μας, με πίστη και αγωνιστικότητα, το δικαίωμα τους για επιστροφή στην αγαπημένη τους πόλη.

Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να εκφράσω τη συμπαράσταση και την εκτίμηση μου προς τον συνεχή αγώνα που διεξάγουν ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλοι οι Αμμοχωστιανοί για να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη του λαού μας και η θέληση του να επιστρέψει στην όμορφη Αμμόχωστο.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναδείξει το ζήτημα της Αμμοχώστου ακόμη πιο επιτακτικά, μετατρέποντας το σε βασική συνιστώσα της πολιτικής μας. Έχουμε υποβάλει πολύ συγκεκριμένη πρόταση για την Αμμόχωστο στο πλαίσιο του γνωστού τρίπτυχου προτάσεων. Έχουμε προτείνει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων για τους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, με ταυτόχρονο άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε σημαντική ώθηση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και θα αποτελούσε μια ένδειξη καλής θέλησης για συνεργασία από πλευράς Τουρκίας. Θα μπορούσε ταυτόχρονα να οδηγήσει στο «ξεπάγωμα» αριθμού κεφαλαίων προς διαπραγμάτευση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άνοιγμα της Αμμοχώστου θα συνιστούσε ένα σημαντικό βήμα για τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων πριν την επίτευξη συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Θα αποτελούσε, τέλος, σημαντική κινητήριο δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και για τις δύο κοινότητες. Μια τέτοια εξέλιξη θα αναπτερώσει τις προσδοκίες και των δυο κοινοτήτων για συνολική λύση του Κυπριακού.
Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας και για επίτευξη της πολυπόθητης λύσης αποτελεί η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Με βάση την εμπειρία των τελευταίων τεσσάρων σχεδόν χρόνων, και παρά τις εκκλήσεις μας, το Κυπριακό δυστυχώς δεν έμεινε έξω από την έντονη αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων.
Αγαπητοί φίλοι,
Ο λαός μας έχει θέσει ως διαχρονικό στόχο του την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης που θα διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και θα εγγυάται την πρόοδο και την ευημερία σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η οποία θα διασφαλίζει ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.
Αυτός ο στόχος δεν διαμορφώθηκε από το πουθενά. Ήταν το αποτέλεσμα της διαχρονικής στρατηγικής μας ως ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι ο μόνος πραγματιστικός δρόμος που μπορεί να αποτινάξει την κατοχή και να επανενώσει την πατρίδα και τον λαό μας.
Ο στόχος αυτός θα πρέπει να παραμείνει σταθερός και αμετάθετος. Ενδεχόμενες παλινδρομήσεις για τη μορφή λύσης, θα αποτελέσουν το καλύτερο δώρο για την Τουρκία, η οποία θα αδράξει την ευκαιρία για να θέσει και επίσημα τη θέση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Με την αλαζονική στάση που επιδεικνύει αυτή τη στιγμή η Τουρκία απέναντι σε κάθε προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, είναι βέβαιο ότι τέτοιες κινήσεις θα βυθίσουν την κατεχόμενη Κύπρο ακόμη πιο βαθειά στις αγκάλες της Τουρκίας δίνοντας της την αφορμή να θέσει με αξιώσεις το θέμα της αναβάθμισης των κατεχομένων.
Οι πραγματικές επιλογές λοιπόν για το μέλλον της Κύπρου θα πρέπει να είναι επιλογές πραγματισμού που θα στηρίζονται σε διαχρονικούς στόχους και θέσεις αρχής για τις οποίες είμαστε υπόλογοι στη διεθνή κοινότητα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί με αταλάντευτη εμμονή σε αρχές.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον λαό μας, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι οι δικές μας προσπάθειες από μόνες τους δεν αρκούν. Το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας. Οι δικές μας προσπάθειες όμως θα πρέπει να σπρώχνουν την Τουρκία προς την κατεύθυνση της λύσης. Αν δεν συνεργάζεται για τη λύση θα πρέπει να επιδιώκουμε να την εκθέτουμε ούτως ώστε να της ασκείται πίεση. Σίγουρα πάντως να μην της δίνουμε τις ευκαιρίες που επιζητά για να διαφύγει του πλαισίου και της βάσης λύσης που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αγκάθι στον δρόμο μας για επίτευξη λύσης αποτελεί ο συνεχιζόμενος εποικισμός της κατεχόμενης Κύπρου. Όσο ο χρόνος περνά χωρίς λύση ο εποικισμός αυξάνεται και τα τετελεσμένα επί του εδάφους εδραιώνονται. Ο εποικισμός είναι καταστροφικός και για τις δύο κοινότητες, για το σύνολο του λαού μας. Ο αγώνας για τερματισμό του εποικισμού μπορεί και πρέπει να καταστεί στοιχείο κοινής δράσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Διότι ο εποικισμός αποτελεί απειλή για αυτή τούτη την ύπαρξη μας ως Κύπριοι, στη γη που μας γέννησε στη γη που ποτίσαμε με τον ιδρώτα και το αίμα μας.
Εμείς έχουμε καταγγείλει την αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας καθώς και την προώθηση του λεγόμενου «σχεδίου Β» για αναβάθμιση των κατεχομένων. Οι σχεδιασμοί αυτοί της τουρκικής πλευράς το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κρατούν άλυτο το Κυπριακό και να θυματοποιούν τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους. Ταυτόχρονα η ίδια η Τουρκία ενώ πληρώνει κόστος, που οδήγησε ουσιαστικά στην "παγοποίηση" της ενταξιακής της πορείας, επιμένει να γίνεται ολοένα και πιο αλαζονική στη συμπεριφορά της και πιο σκληρή στις θέσεις της.
Είναι φανερό πως η πίεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας πρέπει να ενταθεί ώστε η κατοχική δύναμη να αλλάξει πορεία και να σεβαστεί την Κυπριακή Δημοκρατία σεβόμενη έτσι την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της.
Απαιτούμε όπως η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις ενάντια στην Κύπρο, την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Ταυτόχρονα δηλώνουμε πανέτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο για λύση στο Κυπριακό και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Φίλοι και φίλες Αμμοχωστιανοί
Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί παρά την αρνητική και αλαζονική στάση της Τουρκίας και παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες που γίνονται στο εσωτερικό για αλλαγή πορείας.
Η πόλη που απλώνεται τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά μας μπορεί να αποτελέσει όπως και άλλοτε γέφυρα ειρήνης, ελπίδα συνεργασίας και συμβίωσης. Φτάνει η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους, να αφήσει στο περιθώριο τις απειλές και τις ύβρεις και να ξαναμπεί στον διάλογο τον οποίο η ίδια εγκατέλειψε με πρόφαση την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η φυγή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας από το τραπέζι των συνομιλιών με την καθοδήγηση της Τουρκίας πρέπει να στηλιτευθεί από τη διεθνή κοινότητα με στόχο να την επαναφέρει στην τράπεζα των συνομιλιών.
Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα. Θα δίνουμε κάθε στιγμή όλες μας τις δυνάμεις για την τελική δικαίωση και την υλοποίηση του οράματός μας. Για μια Κύπρο επανενωμένη όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αφέντες στον τόπο τους, θα μπορούν να οικοδομήσουν το ειρηνικό τους μέλλον και θα μπορούν να δημιουργούν και να καθορίζουν τις τύχες τους.