4/8/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, στη χοροεσπερίδα των Αγίων Βαβατσινιάς 04/08/2012

Να μην μεταδοθεί πριν από τις 8.30 μ.μ.


Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στα μέλη του Κέντρου Νεότητας και του Κοινοτικού Συμβουλίου των Αγίων Βαβατσινιάς για τη διοργάνωση της καθιερωμένης ετήσιας χοροεσπερίδας.



Τα αισθήματα μου είναι έντονα όταν επισκέπτομαι κοινότητες της υπαίθρου, όπως τη δική σας, η οποία βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της επαρχίας Λάρνακας και διαθέτει ένα αξιοζήλευτο περιβάλλον, το οποίο αποτελεί τον πιο σημαντικό πλούτο του χωριού σας, που πρέπει να διαφυλάξετε με αγάπη και ζήλο.

Τέτοιες εκδηλώσεις όπως η σημερινή έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί αποτελούν συνδετικό κρίκο των νεότερων με την παλαιότερη γενεά της κοινότητας, και ταυτόχρονα το μέσο διάσωσης και διάδοσης της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι η φωνή που μας θυμίζει τις ρίζες μας και τις πολιτιστικές μας καταβολές και ταυτόχρονα μας κρούει τον κώδωνα για το χρέος μας απέναντι στις επερχόμενες γενεές.

Επίσης, τέτοιου είδους δραστηριότητες αποτελούν αντίσταση στις σειρήνες του ξενόφερτου μιμητισμού και της αλλοτρίωσης. Η διοργάνωση τους αποδεικνύει την αγάπη του Κύπριου για το χωριό του, την ύπαιθρο και τη γη που τον μεγάλωσε. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι γέννημα της υπαίθρου και της ζωής του Κύπριου αγρότη.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα για τον πολύπλευρο ρόλο του αγρότη, το Υπουργείο μας έχει ως κύριο στόχο μέσω της αγροτικής του πολιτικής, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της αγροτικής οικογένειας και τη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας με την οποία ενισχύεται το εισόδημα του αγροτικού κόσμου. Ο στόχος αυτός υλοποιείται με διάφορα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Η ίδια πολιτική στήριξης θα εξακολουθήσει να υπάρχει και στο νέο πρόγραμμα της περιόδου 2014 – 2020.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, θα διαθέσει 325 περίπου εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν τόσο γεωργοί όσο και κοινότητες της υπαίθρου. Επισημαίνω, ιδιαίτερα, το Μέτρο για την ανάπτυξη των υποδομών στην ύπαιθρο και το Μέτρο για τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης για τον αγροτικό κόσμο, μέσα στα οποία εντάσσεται και η προώθηση του αγροτουρισμού.

Γνωρίζω ότι καταβάλλετε προσπάθειες για την παραμονή των νέων στην κοινότητα σας. Για τον σκοπό αυτό μπορείτε να αξιοποιήσετε και τις πρόνοιες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, για τους νέους γεωργούς.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Γεωργίας έχουμε θέσει στο επίκεντρο της προσοχής μας τον Κύπριο αγρότη, τον οποίο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, στο μέτρο του δυνατού, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αυτός αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τόσο τον τόπο μας όσο και τις άλλες χώρες διεθνώς.

Τελειώνοντας, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και συγχαίρω και πάλι τόσο το Κέντρο Νεότητας όσο και το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας σας για την ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση της αποψινής χοροεσπερίδας.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση.

Σημ: Τον χαιρετισμό θα διαβάσει, εκ μέρους του κ. Υπουργού, η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας κα Ανδρούλλα Γεωργίου.