29/7/12

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην τελετή αποφοίτησης της 61ης ακαδημαϊκής χρονιάς του Δασικού Κολεγίου Κύπρου, στον Πρόδρομο 29/07/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.15 μ.μ.


Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός ακόμη ακαδημαϊκού έτους του Δασικού Κολεγίου Κύπρου σας καλωσορίζω στη σημερινή τελετή αποφοίτησης. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να απονείμω τα διπλώματα, τα πιστοποιητικά και τα βραβεία στους σπουδαστές και τους φετινούς απόφοιτους του Δασικού Κολεγίου Κύπρου.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, και ειδικότερα το Τμήμα Δασών, έχει την ευθύνη της διαχείρισης και προστασίας των κυπριακών δασών με κυριότερους στόχους την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία και διατήρηση των δασικών πόρων, την επέκταση του πρασίνου, τη διατήρηση, βελτίωση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσικής κληρονομιάς, την επέκταση και αναβάθμιση της υποδομής για τουρισμό και αναψυχή στα δάση, την ανάπτυξη και αναζωογόνηση των παραδασόβιων χωριών, καθώς και την περιβαλλοντική εκπαίδευση των πολιτών.
Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων σημαντικά εργαλεία στα χέρια του Τμήματος Δασών αποτελούν το Δασικό Κολέγιο Κύπρου, που για περισσότερα από 60 χρόνια είναι ο κύριος αιμοδότης σε εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς και η Δασική Νομοθεσία που μόλις πρόσφατα έχει αναθεωρηθεί και τεθεί σε εφαρμογή.

Οι δασικές πυρκαγιές και οι πυρκαγιές υπαίθρου αναμφίβολα αποτελούν, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, τη μεγαλύτερη απειλή για τα κυπριακά δάση και, επομένως, η ευθύνη του Τμήματος Δασών είναι μεγάλη. Η αύξηση της ζώνης ευθύνης του Τμήματος Δασών εκτός του κρατικού δάσους από 1 σε 2 χιλιόμετρα είναι ενδεικτική για το αναβαθμισμένο και σοβαρό έργο που επιτελεί.

Στην προσπάθεια για αποτελεσματική προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, το Τμήμα Δασών προχώρησε στη δημιουργία ενός άρτια οργανωμένου συστήματος πυροπροστασίας το οποίο βασίζεται στην πρόληψη, στην άμεση ανίχνευση και αναφορά, καθώς και στην άμεση επέμβαση για καταστολή των πυρκαγιών.
Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί και αναβαθμιστεί τόσο το ανθρώπινο δυναμικό του Τμήματος Δασών όσο και ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ η αεροπυρόσβεση ενισχύθηκε και με δεύτερο πυροσβεστικό αεροπλάνο. Παράλληλα, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συμμετέχει μεγάλος αριθμός κρατικών υπηρεσιών, η τοπική αυτοδιοίκηση και ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών.

Τα δάση μας, με τη μοναδικότητα που τα χαρακτηρίζει, αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά την οποία πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλάξουμε. Ανήκουν σε όλους μας, ανήκουν στα παιδιά μας, ανήκουν στις μελλοντικές γενιές. Η προστασία τους αποτελεί υπόθεση και ευθύνη όλων μας. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, έχοντας πλήρη επίγνωση της αναγκαιότητας της εθελοντικής προσφοράς για προστασία των δασών, στηρίζει και ενθαρρύνει πάντοτε κάθε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση και επιβραβεύει τη δράση και προσφορά κοινοτήτων, οργανωμένων συνόλων και πολιτών.

Με την ευκαιρία της σημερινής τελετής θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για το έργο που επιτελεί το Τμήμα Δασών στον τομέα της πυροπροστασίας των δασών. Κύριο χαρακτηριστικό των λειτουργών του Τμήματος είναι η οργάνωση, ο προγραμματισμός, η υπευθυνότητα, η αγάπη τους για τα δάση και η αυτοθυσία με την οποία πάντοτε αντιμετωπίζουν την πύρινη λαίλαπα.

Αγαπητοί απόφοιτοι,
Ο σημαντικός κύκλος των φοιτητικών σας χρόνων φτάνει σήμερα στο τέλος του για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας. Είμαι βέβαιος ότι διακατέχεστε από ανάμεικτα συναισθήματα. Χαρά και ικανοποίηση για την επιτυχία σας, αλλά και αγωνία για το μέλλον. Η άρτια και ολοκληρωμένη εκπαίδευση εδώ στο Δασικό Κολλέγιο, μέσα από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, σας καθιστά άξιους και ικανούς λειτουργούς για να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της σύγχρονης δασοπονίας. Το δίπλωμα στη δασοπονία δεν είναι ένα απλό χαρτί ούτε και από μόνο του εξαργυρώνει την επιτυχία. Αποτελεί, όμως, εχέγγυο για τα πρώτα επαγγελματικά σας βήματα αλλά και για να συνεχίσετε το ατελείωτο ταξίδι της γνώσης.

Η απόφασή σας να ακολουθήσετε το ευγενές λειτούργημα του δασοπόνου γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Η προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, η διαφώτιση και καθοδήγηση των πολιτών θα αποτελούν σημαντικό μέρος της ευθύνης σας ως λειτουργοί του Τμήματος Δασών. Καλή επιτυχία στη μελλοντική σας πορεία.

Στους σπουδαστές από τις ξένες χώρες θα ήθελα να πω ότι νιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί επέλεξαν τη χώρα μας για τη μόρφωσή τους. Γνωρίζοντας την παράδοση του Δασικού Κολεγίου, είμαι σίγουρος ότι θα φύγετε από την ημικατεχόμενη πατρίδα μας με τις καλύτερες βάσεις και εφόδια για αποτελεσματική υλοποίηση της δασικής πολιτικής της χώρας σας. Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια και προσωπική ευτυχία.

Θερμές ευχαριστίες και εκτίμηση απευθύνω στο Ίδρυμα Αναστάσιου Λεβέντη που προσέφερε τις υποτροφίες και την ευκαιρία στους ξένους σπουδαστές να αποκτήσουν ανώτερη εκπαίδευση στο Δασικό Κολέγιο. Επίσης, ευχαριστώ και συγχαίρω τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος Δασών για την συνολική προσφορά τους στην κοινωνία μας. Συγχαίρω, τέλος, θερμά τον Διευθυντή και το προσωπικό του Δασικού Κολεγίου για το εξαίρετο έργο που επιτελούν με ζήλο και αφοσίωση.