27/7/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο 6ο Δικοινοτικό Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης, στον Κάτω Πύργο 27/07/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω το 6ο Δικοινοτικό Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης. Συγχαίρω ιδιαίτερα τους διοργανωτές της εκδήλωσης -την ΠΕΟ, την ΕΔΟΝ, την ΕΚΑ και το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ- που ανέλαβαν την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτού του φεστιβάλ επαναπροσέγγισης. Ο πολιτισμός αποτελεί ουσιώδες εργαλείο στην καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και τέτοιου είδους εκδηλώσεις επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας στον κοινό αγώνα για επίλυση του Κυπριακού και για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Σήμερα εμείς όλοι από αυτόν το χώρο δίνουμε το μήνυμα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ως οι άνθρωποι που μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία και που ζούμε εδώ και 38 χρόνια σε διχοτομημένη πατρίδα, μπορούμε να ζήσουμε μαζί σε μια Κύπρο χωρίς οδοφράγματα, χωρίς όπλα και στρατό κατοχής, σε ένα νησί όπου τα λουλούδια της Αϊσέ και της Μαρίας ανθίζουν σε διπλανούς κήπους.
Στην καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης οι τέχνες, τα γράμματα, η λαϊκή δημιουργία, αλλά και γενικότερα ο πολιτισμός, αποτελούν ουσιαστικό εργαλείο στην κοινή προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας μας. Μέσα από τον πολιτισμό, ειδικότερα το λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση, αναδεικνύονται τα κοινά βιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ταυτόχρονα ενισχύεται η αλληλοκατανόηση των δύο κοινοτήτων και ο αγώνας για απαλλαγή από τη διχοτόμηση, την κατοχή και τα τετελεσμένα της. Είναι υποχρέωση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημιουργών να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους στέλνοντας το μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι το μέλλον της Κύπρου είναι η επανένωση και όχι η διαίρεση.
Ως Κυβέρνηση είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε κίνηση που στοχεύει να φέρει πιο κοντά τις δυο κοινότητες και να καταπολεμήσει τον εθνικισμό-σοβινισμό. Είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε κίνηση που στόχο έχει να βοηθήσει στην επανένωση του τόπου και του λαού μας σε μια ειρηνική Κύπρο, πατρίδα όλων των παιδιών της. Οι Κύπριοι αξίζουμε να ζήσουμε καλύτερες μέρες, χωρίς την κατοχή, χωρίς διαχωρισμό, χωρίς ξένους στρατούς. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να παραμένει διαιρεμένη και πολύ μεγάλη για να χωρέσει όλα τα παιδιά της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.
Για 38 χρόνια τώρα είμαστε προσηλωμένοι και αγωνιζόμαστε για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αγωνιζόμαστε για λύση λειτουργική και βιώσιμη που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού. Λύση η οποία θα καθιστά το λαό μας αφέντη στον τόπο του και που θα του επιτρέπει να ασκεί το αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του.
Για την επίτευξη αυτής της λύσης το συντομότερο δυνατό είναι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, εδώ και τέσσερα χρόνια, εργάζεται άοκνα, παραμένοντας πλήρως δεσμευμένος στις αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος όπως αυτές έχουν καταγραφεί στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ της οποίας η Κύπρος είναι μέλος.
Παρά την αρνητική στάση της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει με προσήλωση να καταβάλλει προσπάθειες για την επίτευξη μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης η οποία θα επανενώνει το λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με ένα κράτος που θα έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών. Αυτή είναι και η μόνη λύση που μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Το μόνο ανάχωμα στη διχοτόμηση του τόπου μας.
Φίλες και φίλοι,
Η κατοχή και ο εποικισμός δεν μπορούν να συνεχιστούν εσαεί. Έχουμε χρέος να φθάσουμε σε μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, να απαντά στις εύλογες ανησυχίες ολόκληρου του λαού μας και να επανενώνει την πατρίδα μας. Αν η Κύπρος διχοτομηθεί, αυτό θα αποτελέσει μεγάλη νίκη των εχθρών της πατρίδας μας. Θα είναι μεγάλη νίκη του σοβινισμού και της μισαλλοδοξίας και μεγάλη ήττα για ολόκληρο το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Η αποψινή εκδήλωση στέλνει ηχηρό το μήνυμα ότι μαζί, βασισμένοι στους κοινούς αγώνες του παρελθόντος, μπορούμε να ποτίσουμε το δέντρο της λύσης, της επανένωσης, της ειρήνης και της συνεργασίας. Ο κυπριακός λαός έχει κάθε δικαίωμα να ζήσει ενωμένος σε μια κοινή πατρίδα όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, σεβόμενοι την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες του καθενός, θα κτίζουν ειρηνικά το κοινό μέλλον τους και θα δημιουργούν κοινές αξίες.