12/7/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την Τρόικα 12/07/2012

 

Στις 22 Ιουλίου θα κατέλθει η Τρόικα στην Κύπρο και όχι στις 16 Ιουλίου εφόσον δεν έχει ακόμη ετοιμάσει τις αξιολογήσεις της για την Κύπρο είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Τρόικα δεν θα μεταβεί στην Κύπρο στις 16 Ιουλίου, αλλά στις 22 Ιουλίου προφανώς διότι ακόμη η ίδια η Τρόικα δεν είναι έτοιμη σε σχέση με τις δικές τις αξιολογήσεις».

Ερωτηθείς αν υπάρχει δυσφορία από πλευράς της Τρόικα σε σχέση με την πρόθεση της Κύπρου για λήψη δανείου από τη Ρωσία, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Και για να μην γίνονται ερμηνείες, η μετάθεση της ημερομηνίας της καθόδου της Τρόικα δεν σχετίζεται με το ρωσικό δάνειο. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι έτοιμη ακόμη με τις δικές της διεργασίες και αξιολογήσεις».

Κληθείς να πει αν η Τρόικα θα επιδιώξει υπογραφή του Μνημονίου από τους υποψήφιους για τις Προεδρικές Εκλογές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν έχει λεχθεί κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι όταν το κλιμάκιο της Τρόικα έφθασε στην Κύπρο για να συλλέξει στοιχεία «έκανε τις επαφές του με τους αρμόδιους Υπουργούς, Υπουργεία, Υπηρεσίες, κόμματα, Βουλή, κοινωνικούς εταίρους, Κεντρική Τράπεζα, ακριβώς για να μαζέψουν στοιχεία που αφορούν την κυπριακή οικονομία, με την ευρύτερη της έννοια, όπως κάνουν κάθε φορά. Μέσα από τη συλλογή αυτών των στοιχείων θα ετοιμάσει η Τρόικα τις αξιολογήσεις της και μετά θα έρθει στην Κύπρο για να διαβουλευθούμε και να συζητήσουμε μαζί τους».

Σε ερώτηση αν η Κύπρος θα λάβει το ρωσικό δάνειο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ακόμη αναμένουμε. Δεν έχουμε επίσημη απάντηση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «μέσα από τις διάφορες εκθέσεις και τοποθετήσεις που κατά καιρούς έχει κάνει η ΕΕ ακόμη και το ΔΝΤ, το πρώτο πράγμα που παραδέχονται είναι ότι το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι η έκθεση του τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία, και το δεύτερον είναι ότι η Κύπρος έχει λάβει μέτρα και διαρθρωτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα με στόχο την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας. Αυτό καταγράφεται και στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι μέσα από τη συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθείται που κτίζουμε αυτή την αξιοπιστία».