12/7/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 12/07/2012

Ο Υπουργός Οικονομικών θα δύναται να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που οφείλουν μεγάλα ποσά στον Φόρο Εισοδήματος ύστερα από σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.
Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «σε σχέση με την προσπάθεια για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τη διεύρυνση των εξουσιών του Υπουργού Οικονομικών σε σχέση με το υπηρεσιακό απόρρητο που διέπει τη δημοσιοποίηση φορολογικών στοιχείων. Με αυτή τη διεύρυνση των εξουσιών θα δύναται ο κ. Υπουργός να δημοσιοποιεί στοιχεία εκείνων που οφείλουν στον Φόρο Εισοδήματος.

Υπάρχουν περίπου €400 εκ. ως βασικοί φόροι που δεν έχουν εισπραχθεί από το κράτος και που αφορούν τον Φόρο Εισοδήματος και αν προσθέσουμε επίσης τους τόκους αυτών των χρημάτων και τις επιβαρύνσεις που με βάση τον νόμο πρέπει να τεθούν, το ποσό είναι ακόμη μεγαλύτερο».

Πρόσθεσε ότι «έχουν χρησιμοποιηθεί πρότυπα από άλλες χώρες που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και μέσα από την προοπτική της δημοσιοποίησης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για είσπραξη των φόρων ή αν δεν γίνεται αυτή η είσπραξη ή αν αρνούνται αυτοί που χρωστούν να καταβάλουν αυτά που πρέπει, τότε τα ονόματα τους δημοσιοποιούνται».

Είπε, τέλος, ότι «ο στόχος δεν είναι να δοθεί στη δημοσιότητα κατάλογος όλων εκείνων που χρωστούν. Υπάρχουν και μικροποσά. Το πλαίσιο του πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι εξουσίες θα το διαμορφώσει ο Υπουργός Οικονομικών. Ο στόχος δεν είναι τα ʽμικρά ψάρια΄».