12/7/12

Εκδήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Κυπριακό 12/07/2012

Στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για καταδίκη της τουρκικής εισβολής που διοργανώνει κάθε χρόνο η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε προχθές σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων εκδήλωση για το Κυπριακό. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο πικετοφορία για το θέμα των αγνοουμένων, που διοργάνωσε η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου.



Στην εκδήλωση που διήρκεσε δύο ώρες, παρέστησαν η Υπουργός Μεταφορών κα Theresa Villiers, Βουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα, μέλη της Βουλής των Λόρδων, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, ο πρώην Βουλευτής Eddie O’hara, αντιπροσωπεία των κατεχομένων Δήμων, Κύπριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και πλήθος ομογενών.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου κ. Πήτερ Δρουσιώτης ευχαρίστησε τους Βουλευτές για την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει στον αγώνα της Κύπρου και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η υποστήριξη προέρχεται από Βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων. Στη συνέχεια, καταδίκασε τη στάση της Τουρκίας που, όπως είπε, όχι μόνο αγνοεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και τις υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε έναντι της ΕΕ, και υπενθύμισε τις υποχρεώσεις της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης, τονίζοντας ότι πρέπει να ασκήσει πίεση προς την Άγκυρα ούτως ώστε να συμβάλει στις προσπάθειες επίτευξης δίκαιης λύσης του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων. Καταλήγοντας, ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι «σήμερα εορτάζουμε την πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, εξέλιξη που δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συμπαράσταση των Βρετανών Βουλευτών».
Στην εκδήλωση απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς η Υπουργός Μεταφορών κα Theresa Villiers, οι Βουλευτές Sir Roger Gale (Con), κ. Michael Connarty (Lab), κ. Mike Freer (Con), κ. Jim Dobbin (Lab), κ. Matthew Offord (Con), κ. Jim Sheridan (Lab), κ. Andy Love (Lab), Sir Alan Meale (Lab), κ. David Burrowes (Con), Sir Gerald Kaufman (Lab) και ο Λόρδος Dykes (Lib Dem). Όλοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον αγώνα της Κύπρου, τονίζοντας ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Επίσης, η πλειοψηφία αναφέρθηκε στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα ιστορικό γεγονός.
Συγκεκριμένα, η κα Theresa Villiers, που ήταν και η επίσημη προσκεκλημένη της εκδήλωσης, είπε ότι το 1974 διεπράχθη μια μεγάλη αδικία σε βάρος της Κύπρου που δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Μια λύση που θα επανενώνει τη νήσο θα είναι προς το συμφέρον όλου του λαού της, δήλωσε, ενώ σημείωσε ότι είναι καιρός η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Κύπρου. Έχουμε, συνέχισε, και ευχάριστα νέα, την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο, η κα Villiers είπε ότι πρέπει να μας διακατέχει ένα αίσθημα περηφάνιας για το ότι μια χώρα θύμα εισβολής, ηγείται της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κα Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα της ότι η Προεδρία θα είναι, από κάθε άποψη, επιτυχής και ότι η Κύπρος θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Ο κ. David Burrowes είπε ότι η Κύπρος πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στην πολιτική του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται για την Τουρκία. Η Τουρκία, τόνισε, πρέπει να λογοδοτήσει για πολλά θέματα, και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Burrowes έκανε επίσης αναφορά στο θέμα της καταστροφής των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, και στην πρόσφατη επίσκεψη της ΔΚΟ για την Κύπρο για καθαρισμό θρησκευτικών μνημείων και κοιμητηρίων. Αναφορά έκανε και στο θέμα της Αμμοχώστου, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν περισσότερες ενέργειες και να ασκηθεί πίεση ώστε να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν.
Προσφωνώντας τους παρευρισκομένους, ο Sir Roger Gale είπε ότι είναι εξωφρενικό και βάναυσα απάνθρωπο το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, κατηγορώντας την Τουρκία για την κατοχή κυπριακών εδαφών και χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει ενώ η Τουρκία προσπαθεί να καταστεί κράτος μέλος της ΕΕ. Ο Sir Roger τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί και εξέφρασε την αλληλεγγύη των Βρετανών Βουλευτών προς την Κύπρο, σημειώνοντας ότι, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.