7/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην 6η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, στη Λευκωσία 07/06/2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή, 6η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Οι συνεδρίες της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι ιδιαίτερα σημαντικές αφού συμβάλλουν καθοριστικά στην ομαλή εξέλιξη της υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος αποδίδει μεγάλη σημασία στον θεσμό αυτό, αφού η Επιτροπή Παρακολούθησης σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης και διασφαλίζει την ποιότητα και την αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 και των Μέτρων που περιλαμβάνονται σε αυτό. Σήμερα, εσείς, τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης καλείστε να εγκρίνετε την Ετήσια Έκθεση Προόδου για το 2011.

Στην Ετήσια Έκθεση Προόδου περιλαμβάνεται με λεπτομέρεια όλη η σχετική πληροφόρηση που αφορά το έτος 2011 αλλά και συγκεντρωτικά στοιχεία από την έναρξη της υλοποίησης του Προγράμματος. Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθείτε για την πορεία εξέλιξης του Προγράμματος μέχρι και τον Ιούνιο του 2012. Οι απόψεις σας και η ενεργός συμμετοχή σας είναι κάτι το οποίο θέλουμε και επιδιώκουμε.

Βρισκόμαστε ήδη προς το τέλος της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, όπου όλα τα μέτρα έχουν ήδη προκηρυχθεί, ενώ τα πλείστα έχουν προκηρυχθεί πέραν της μίας φοράς. Ως αποτέλεσμα, έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα από την υλοποίηση του Προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές προς τους δικαιούχους, αυτές είναι ήδη αυξημένες σε εντατικό ρυθμό. Από την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος μέχρι και το Μάιο του 2012 έχουν καταβληθεί €149,8 εκ. ενώ η τάση συνεχίζει να είναι ανοδική. Επιπρόσθετα, υπάρχουν αρκετές αιτήσεις σε στάδιο εξέτασης αφού είχαμε προκηρύξεις Μέτρων που έκλεισαν τον Μάρτιο του 2012.

Το Υπουργείο Γεωργίας πέραν της υλοποίησης του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο καλύπτει την περίοδο μέχρι και το 2013, στρέφει ταυτόχρονα την προσοχή του στην επόμενη προγραμματική περίοδο και στη νέα υπό διαμόρφωση Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τον Οκτώβριο του 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις νομοθετικές προτάσεις για την περίοδο 2014-2020 οι οποίες ήδη συζητούνται στο Συμβούλιο σε έντονους ρυθμούς με στόχο το νέο πλαίσιο να ολοκληρωθεί έγκαιρα, ώστε να οδηγηθούμε ομαλά στη νέα προγραμματική περίοδο. Στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ θα συνεχιστεί η εξέταση και θα επιδιωχθεί η οριστικοποίηση των βασικών κανονισμών, όπως η χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ο Κανονισμός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για την παρουσία σας, σήμερα εδώ, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα είναι γόνιμη και εποικοδομητική. Να ευχαριστήσω, επίσης, το Τμήμα Γεωργίας και τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διοργάνωση της συνεδρίασης.

Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, όπως έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έχει συμβάλει και θα συνεχίσει να συμβάλλει καθοριστικά στην ανασυγκρότηση της κυπριακής υπαίθρου και στη στήριξη του αγροτικού μας κόσμου. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων μας.

Εύχομαι, τέλος, σε όλους καλή επιτυχία στις εργασίες της συνεδρίασης.