7/6/12

Δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών 07/06/2012

H Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σχολιάζοντας σήμερα πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Egemen Bagis στο τουρκικό Kanal 7, αναφορικά με την θετική ατζέντα και την αντιμετώπιση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Τουρκία, υπενθύμισε ότι η θέση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφής και ξεκάθαρη και δεν χωρεί παρερμηνειών.



 Συγκεκριμένα, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τόσο το Συμβούλιο της ΕΕ όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τον θεσμικό ρόλο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ως εκ τούτου, σχόλια και τοποθετήσεις όπως αυτές του κ. Bagis είναι κενές περιεχομένου και ουσίας και αποτελούν απλή επανάληψη μιας ρητορικής που έχει απορριφθεί ξεκάθαρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα.
Επιπρόσθετα τόνισε ότι η διαδικασία της θετικής ατζέντας σε καμία απολύτως περίπτωση δεν σχετίζεται με τη διαδικασία ανοίγματος ή κλεισίματος διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Το άνοιγμα και το κλείσιμο κεφαλαίων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών της Ένωσης και οι συναφείς αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. Επί τούτου, ξεκάθαρη ήταν και η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία η θετική ατζέντα θα πρέπει να υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία, σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Συνοψίζοντας
, η κα Υπουργός επισήμανε ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα αντιμετωπίσει την, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, Τουρκία με την ίδια αντικειμενικότητα και ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία και πρακτική όπως και για τα υπόλοιπα υποψήφια κράτη. Καταλήγοντας, η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το κλειδί για πρόοδο στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις συνεχίζει να το κρατά η ίδια η Τουρκία, μέσω της εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων.