18/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην τελετή απονομής των βραβείων του 4ου διαγωνισμού «Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση» 18/06/2012

Είναι μεγάλη η ικανοποίηση και η χαρά μου που για τέταρτη συνεχή χρονιά χαιρετίζω την τελετή που γίνεται για να τιμήσουμε όσους διακρίθηκαν στον διαγωνισμό «Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση».

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να συγχαρώ όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και ιδιαίτερα αυτούς που βραβεύονται. Η αφοσίωση και ο ζήλος που βλέπουμε να δείχνουν για τον διαγωνισμό, μας γεμίζουν με αισιοδοξία για τα θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα που αναμένουμε να έχει.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Παραγωγικότητας, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνεται ο διαγωνισμός, αναθεωρήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα σε έργα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, για στήριξη της απασχόλησης και για ενίσχυση της ανάπτυξης
. Οι δράσεις που αφορούν στην ενσωμάτωση της έννοιας της παραγωγικότητας στην εκπαίδευση είναι από τις δράσεις που θελήσαμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε, γιατί αναγνωρίζουμε ότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη από την ανάπτυξη κουλτούρας παραγωγικότητας προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας για αύξηση της παραγωγικότητας της κυπριακής οικονομίας.
Πιστεύουμε
ότι μια θετική παρέμβαση στον τρόπο που οι μαθητές σκέφτονται, ενεργούν και συμπεριφέρονται θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη διαδικασία της μάθησης κατά τη σχολική ζωή, και στο μέλλον θα ωφελήσει σημαντικά την κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού
, όπως φαίνονται στην έκθεση των εργασιών στην είσοδο της αίθουσας και στην επετηρίδα που έχουμε στα χέρια μας, επιβεβαιώνουν ότι μέσα από τη συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό καλλιεργούνται στους νέους δεξιότητες όπως η μεθοδολογία έρευνας, η παρατήρηση, η κριτική σκέψη, η εφευρετικότητα, η συνεργασία και η συνεχής και με πάθος αναζήτηση βελτιώσεων και καινοτομιών. Οι οργανισμοί του μέλλοντος, που θα επιδιώκουν την επιβίωση και την ανάπτυξη μέσα σε συνθήκες συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού, ασύλληπτων τεχνολογικών εξελίξεων, παγκοσμιοποίησης και ραγδαίων δημογραφικών και κλιματικών αλλαγών, θα έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό με ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τις δεξιότητες για καινοτομία. Με εφόδια τις δεξιότητες που αποκτούν την περίοδο της μαθητικής τους ζωής, οι νέοι μας θα είναι σε θέση να συνεισφέρουν ουσιαστικά στους οργανισμούς στους οποίους θα εργαστούν ή τους οποίους θα διοικήσουν και να οδηγήσουν σε επιτυχία τις επιχειρήσεις που οι ίδιοι θα δημιουργήσουν.

Το Κέντρο Παραγωγικότητας
, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, προβάλλει με διάφορες ενέργειες τις καλές πρακτικές που διαμορφώνονται μέσα από τον διαγωνισμό συντελώντας έτσι στον πολλαπλασιασμό των θετικών επιδράσεων από την ενσωμάτωση της έννοιας της παραγωγικότητας στην εκπαίδευση.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραμένει προσηλωμένο στον στόχο της επιτάχυνσης του ρυθμού βελτίωσης της παραγωγικότητας
, και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε η παραδειγματική συνεργασία του Κέντρου Παραγωγικότητας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να συνεχιστεί και την ερχόμενη σχολική χρονιά με ακόμη πλουσιότερες δράσεις.
Κλείνοντας θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ ιδιαίτερα εκπαιδευτικούς και μαθητές που αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο και προσπάθεια για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στις ομάδες που διακρίθηκαν
.
Εύχομαι σε όλους κάθε επιτυχία στο μέλλον και καλό καλοκαίρι
.