18/6/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε φοιτητές από την ομογένεια των ΗΠΑ 18/06/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία φοιτητών της ομογένειας των ΗΠΑ, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης που διοργανώνει στην Κύπρο και την Ελλάδα το Ίδρυμα του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute Foundation - ΑΗΙF). Τους φοιτητές συνόδευε ο Πρόεδρος και Διοικητικός Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Nick Larigakis.
 


Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή του για την πολύτιμη προσφορά του AHI F προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση της χώρας μας. Ενημερώνοντας την αντιπροσωπία για τις τρέχουσες εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Ομήρου εξέφρασε απογοήτευση για την τουρκική αδιαλλαξία που έχει φέρει σε αδιέξοδο τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Επαναβεβαίωσε δε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού δικαίου.
Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η συγκεκριμένη χώρα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για συνέχιση της πορείας αυτής. Αναφέρθηκε επίσης στις απαράδεκτες απειλές εκ μέρους της Τουρκίας, με αφορμή την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούλιο, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν συνιστούν απλώς αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ίδιας της Ένωσης.

Ακολούθως, ο κ. Ομήρου απάντησε σε ερωτήσεις που έθεσαν οι φοιτητές. Οι ερωτήσεις αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στην προετοιμασία για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, τον ρόλο που διαδραματίζει η Βουλή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στη διαφώτιση της διεθνούς κοινότητας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να συνδράμουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.