18/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην παρουσίαση του βιβλίου «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας- Το νέο περιβάλλον μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας» 18/06/2012

Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κορυφαίο γεγονός και μέγιστη πρόκληση για τη χώρα μας ως ένα νέο κράτος μέλος. Το Υπουργείο Άμυνας στον τομέα της αρμοδιότητάς του έχει ήδη αναλάβει από την 1.1.2012 ορισμένα καθήκοντα Προεδρίας, δεδομένου ότι η Δανία που προεδρεύει στο πρώτο μισό του έτους δεν συμμετέχει στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε.
Το Υπουργείο Άμυνας έχει προετοιμασθεί ώστε να ασκήσει με επάρκεια και υπευθυνότητα την Προεδρία και, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να υπηρετήσουμε δημιουργικά τη συλλογική ασφάλεια και την ειρήνη των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης.

Πέρα από τις άτυπες συνόδους των Υπουργών και των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής και τις συνεδρίες των διαφόρων επιτροπών και ομάδων εργασίας, το Υπουργείο Άμυνας
, με δική του πρωτοβουλία και με τη σύμφωνη γνώμη της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, θα διοργανώσει αριθμό σεμιναρίων στην Κύπρο, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι με θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ασφάλεια, τη θαλάσσια ασφάλεια και την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ε.Ε.
Στα πλαίσια ενός ευρύτερου και γόνιμου προβληματισμού που αναπτύσσεται εν όψει Προεδρίας στον χώρο του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς, έχουμε μπροστά μας σήμερα, ως ευχάριστη εξέλιξη, ένα εξαιρετικό βιβλίο, αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας μιας ακαδημαϊκού, της κας Καλλιόπης Αγαπίου-Ιωσηφίδου, και δύο αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, του Αντισυνταγματάρχη Γιώργου Γεωργίου και του λοχαγού Κωνσταντίνου Χατζησάββα.

Η μελέτη αυτή αποτελεί ουσιαστική συμβολή στη γνωριμία, την ανάλυση και την εξοικείωση με το περιβάλλον της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας όπως διαμορφώνεται μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Πρόκειται για ένα αξιόλογο έργο, ένα βοήθημα ιδιαίτερα χρήσιμο στην άσκηση της Προεδρίας και όχι μόνο.
Εκείνο που θα ήθελα ιδιαιτέρως να παρατηρήσω είναι ότι στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς αρχίζουν να ξεπερνιούνται στατικές αντιλήψεις και να αναπτύσσεται ένας δημιουργικός προβληματισμός που συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς εξελίξεις και διεργασίες.
Η ένταξη μας ως κράτος-μέλος στην Ε.Ε. και η ενεργός συμμετοχή του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς σε όλους τους θεσμούς και τα δρώμενα στο χώρο της Ασφάλειας και της Άμυνας της Ε.Ε. προσφέρει στα στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να έλθουν σε επαφή με τις σύγχρονες αντιλήψεις γύρω από τα θέματα του χώρου τους.
Αυτές τις δυνατότητες αξιοποιούν δημιουργικά ο Γιώργος Γεωργίου και ο Κωνσταντίνος Χατζησάββας οι οποίοι με το έργο αυτό δεν καταθέτουν απλώς μια αξιόλογη προσπάθεια, αλλά αναδεικνύουν μια άλλη σύγχρονη και αισιόδοξη διάσταση της Εθνικής Φρουράς, εκείνη των σκεπτόμενων αξιωματικών, των ανοικτών οριζόντων και της πνευματικής δημιουργίας. Συγχαίρω θερμά και τους τρείς συγγραφείς του έργου και τους εύχομαι να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο ήθος στην ίδια πορεία.
Σημ: Το χαιρετισμό διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρίστος Μαληκκίδης.