26/6/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις των συνέδρων του 2nd Gulf Intelligence Levant Energy Forum, στη Λευκωσία 26/06/2012

Εργαζόμαστε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να δημιουργηθεί ο τερματικός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας απαντώντας σε ερωτήσεις των συνέδρων του 2nd Gulf Intelligence Levant Energy Forum, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, με θέμα «Το μέλλον της Κύπρου ως παραγωγού ενέργειας».


Σε ερώτηση συνέδρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος ενωρίτερα απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο, ευχαρίστησε την ΕΕ για τη στήριξη της προς το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου για ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του τερματικού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Aυτή είναι η μεγαλύτερη κατ' εμένα πρόκληση αυτή τη στιγμή και εργαζόμαστε κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να δημιουργηθεί ο τερματικός αυτός σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου. Είναι πρόκληση, είναι πολύ πολυέξοδο, αλλά την ίδια ώρα είναι και η προϋπόθεση για να μεταφερθεί στην Κύπρο αέριο, όχι μόνο από το οικόπεδο 12, αλλά σε συνεργασία με άλλες χώρες, να μεταφερθεί στην Ευρώπη.

Αν η Τουρκία ήταν μια φιλειρηνική χώρα και άφηνε την Κύπρο ελεύθερη στην ησυχία της, δηλαδή αν απέσυρε τα τουρκικά στρατεύματα, αν βοηθούσε για μια λύση δίκαιη και βιώσιμη υπέρ όλων των Κυπρίων, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και με την Τουρκία κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Θα ήταν επωφελές και για τις δύο χώρες και για την Ελλάδα - και για τις τρεις χώρες αν θέλετε - και για την Ευρώπη ολόκληρη και για την ειρήνη στην περιοχή. Φαίνεται ότι οι Τούρκοι επίσημοι δεν έχουν κατανοήσει ακόμα πόσο σημαντικό είναι να δώσει το ʽχέριʼ της για να υπάρξει ειρήνη, συνεργασία και φιλία μεταξύ των τριών λαών και να χαρούμε τους καρπούς που η φύση μας προσφέρει .

Η Κύπρος είναι ένα μέρος ευλογημένο από τους θεούς, αλλά το έχουνε καταταραστεί πολλές φορές άνθρωποι και μέχρι τώρα δεν είναι απόλυτα ελεύθερος αυτός ο τόπος να καθορίσει το μέλλον του και να χαρεί τις φυσικές του ομορφιές και τον πλούτο του. Εγώ πιστεύω ότι θα έρθει η ώρα, και εύχομαι να μην είναι μακριά αυτή η ώρα, που οι λαοί της περιοχής, και είναι πολλοί οι λαοί, να μοιραστούν τους καρπούς της φύσης - είναι ο Λίβανος, είναι η Συρία, είναι η Ελλάδα, είναι η Τουρκία, είναι οι Παλαιστίνιοι φίλοι μας- οι οποίοι όταν δημιουργήσουν το δικό τους κράτος- έχω συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο Αμπάς - θα δουλέψουμε μαζί διότι έχουμε κοινή ΑΟΖ και με την Παλαιστίνη».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέρη που αρνούνται να υπογράψουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι μια συνεχής προσπάθεια και συνεχής απαίτηση της πλευράς μας. Γνωρίζετε ποιες χώρες αρνήθηκαν να εφαρμόσουν αυτή την υποχρέωση. Η Σύμβαση αποτελεί υποχρέωση για όλα τα κράτη μέλη. Φυσικά θα προωθήσουμε αυτό το στόχο, είναι κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή».

Ερωτηθείς αν η Κύπρος θα προχωρήσει μόνη στην περίπτωση που δεν μπορέσει να συνεργαστεί με άλλες χώρες στα θέματα ενέργειας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν το αποκλείω αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Επιθυμούμε συνεργασία με άλλες χώρες, αλλά πρώτα από όλα μας ενδιαφέρουν τα συμφέροντα του λαού μας, της χώρας μας, έτσι ούτως ή άλλως θα προχωρήσουμε».