18/6/12

Το Υπουργείο Άμυνας διοργάνωσε την παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας: Το νέο περιβάλλον μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας» 18/06/2012

Την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας στο νέο περιβάλλον μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας πραγματεύεται, μεταξύ άλλων, το βιβλίο που παρουσίασε στην Πύλη Αμμοχώστου στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα το πρωί το Υπουργείο Άμυνας.
Το εν λόγω βιβλίο γράφτηκε στο πλαίσιο της ανάληψης της πρώτης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, και κύριος του στόχος είναι να αποτελέσει ένα ένθετο γνωριμίας για το αναγνωστικό κοινό αναφορικά με τον ρόλο της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμικών της οργάνων. Κατά κύριο λόγο το βιβλίο παρουσιάζει την εξελικτική διαμόρφωση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ καθώς και το νέο περιβάλλον, τις προοπτικές και τις προκλήσεις που διαμορφώνονται στους τομείς αυτούς μετά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας. Τέλος, παρουσιάζεται ο υποστηρικτικός ρόλος και η συνεισφορά του Υπουργείου Άμυνας στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας καθώς και η συμμετοχή της Κύπρου στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.
Οι πτυχές του βιβλίου παρουσιάστηκαν από τους συγγραφείς του βιβλίου, την δρα Καλλιόπη Αγαπίου – Ιωσηφίδου, επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κάτοχο της ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Κύπρο, από τον Λοχαγό Κωνσταντίνο Χατζησάββα, Στρατιωτικό Σύμβουλο στη Στρατιωτική Αντιπροσωπία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τον Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Γεωργίου, Τμηματάρχη Αμυντικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Υπουργείο Άμυνας και γενικό συντονιστή στο Υπουργείο Άμυνας στα θέματα που αφορούν την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την εισαγωγή της παρουσίασης του βιβλίου έκανε η κα Χάρις Χριστοδουλίδου, Προϊστάμενη του Τμήματος Προεδρίας της ΕΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών και την παρουσίαση της εκδήλωσης η κα Σοφία Γεωργίου.
Κατά την εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν o Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρήστος Μαληκκίδης, εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη.
Το βιβλίο έχει εκδοθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας και με συγχρηματοδότηση της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.