8/6/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, στη Λευκωσία

08/06/2011





Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA). Κάθε χρόνο, η Συνέλευση αυτή αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για ανάλυση και ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων σε σχέση με τις εξελίξεις στον τουρισμό και γι’ αυτό πιστεύω ότι τα πορίσματα και συμπεράσματά της είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για όλους μας.

Γνωρίζετε όλοι και έχει ακουστεί πολλές φορές από κυβερνητικούς αξιωματούχους και εμένα προσωπικά, ότι οι επιδόσεις του τουρισμού για το 2010 μας άφησαν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένους. Σε μια χρονιά που οι προκλήσεις, οι δυσκολίες και τα προβλήματα επισκίαζαν κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία προσέλκυσης τουριστών σε διεθνές επίπεδο, εμείς πετύχαμε να ανατρέψουμε την αρνητική εικόνα και να φτάσουμε στο +1,5% στις αφίξεις και στο +4% στα έσοδα. Μπορεί κατά το 2010 η μεγαλύτερη αγορά μας - αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου - να κινήθηκε πτωτικά, αλλά οι αυξήσεις από τις αγορές της Γερμανίας, των σκανδιναβικών χωρών και, ιδιαίτερα, της Ρωσίας που έφτασε και ξεπέρασε το εντυπωσιακό 50%, έφεραν στο τέλος του χρόνου τα συγκρατημένα, έστω, χαμόγελα σε όλους μας.

Θα ήθελα εδώ να σταθώ για λίγο στο μεγάλο πλήγμα που δεχτήκαμε από την εκκαθάριση της Eurocypria και να επαναλάβω ότι από πλευράς της Κυβέρνησης έγιναν όλες εκείνες οι ενέργειες που, κάτω από τις περιστάσεις, ήταν δυνατόν να γίνουν, για περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στην τουριστική βιομηχανία του τόπου.

Για το 2011 η εικόνα είναι αρκετά ενθαρρυντική. Η αγορά της Ρωσίας φαίνεται να συνεχίζει την εκπληκτική πορεία της, η αγορά της Γερμανίας παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις για νέα αύξηση, ενώ όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, τα μηνύματα που παίρνουμε μας επιτρέπουν να εκτιμούμε ότι το 2011 θα είναι το έτος της ανατροπής. Θα πρέπει όμως τώρα όλοι να επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στην επικείμενη χειμερινή περίοδο, αφού η βελτίωση της εποχικότητας αποτελεί για εμάς σημαντικό στόχο. Συγκεκριμένες ενέργειες μας για το θέμα αυτό εξελίσσονται ικανοποιητικά. Τα σημαντικά μέτρα που αποφασίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο πρόσφατα, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση της προσβασιμότητας στην Κύπρο ολόχρονα, μπορούν πιστεύω να κάνουν τη διαφορά και να μας βοηθήσουν να πετύχουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε: αύξηση της ροής τουριστών και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Βεβαίως, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε έναν τομέα τόσο ανταγωνιστικό και ευαίσθητο όπως είναι ο τουρισμός, οι προσπάθειες πρέπει να είναι συνεχείς, ενώ οι απειλές δεν τελειώνουν ποτέ. Όλοι είμαστε μάρτυρες της δραματικής διαφοροποίησης, από τη μία μέρα στην άλλη των δεδομένων στον τομέα, της όξυνσης του ανταγωνισμού, αλλά και της αλλαγής του προφίλ του τουρίστα που έχει καταστεί πλέον πολύ απαιτητικός και καλά ενημερωμένος. Δεν έχουμε, λοιπόν, άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, για να υλοποιήσουμε το κοινό όραμά μας.

Από πλευράς της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σας διαβεβαιώνω ότι ο τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας. Η παρακολούθηση των εξελίξεων είναι συνεχής και οι παρεμβάσεις μας, εκεί και όπου χρειάζεται, είναι άμεσες και δυναμικές. Στον τομέα της προώθησης και προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό, το νέο διαφημιστικό δημιουργικό της Κύπρου ‘Cyprus in your heart’ αναμένεται να καταστήσει την Κύπρο ακόμη πιο ελκυστική και περιζήτητη. Οι επαφές με τους οργανωτές ταξιδιών του εξωτερικού, καθώς και με αεροπορικές εταιρίες, εντατικοποιούνται οδηγώντας σε ακόμη πιο ωφέλιμες συμφωνίες για τον τουρισμό μας. Παράλληλα, γινόμαστε συνεχώς πιο γνωστοί και ελκυστικοί σε επισκέπτες που προτιμούν τις ατομικές διευθετήσεις μέσω διαφόρων δράσεων και, ιδιαίτερα, μέσα από την υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών στον τομέα του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ.

Όσον αφορά στο τουριστικό προϊόν μας, η Κύπρος σταδιακά καθίσταται προορισμός με ποικίλες και ποιοτικές επιλογές για τον επισκέπτη. Ουσιαστική πρόοδος έχει σημειωθεί στους στόχους για ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού, με την αναβάθμιση του Συνεδριακού Κέντρου Λευκωσίας να προχωρεί, του Ναυτικού Τουρισμού με τις εργασίες για την κατασκευή της Μαρίνας Λεμεσού να βρίσκονται σε εξέλιξη και τέλος, του Τουρισμού για Γκολφ, με τέσσερα πλέον γήπεδα να λειτουργούν κανονικά και για άλλα δύο να ξεκινούν τις κατασκευαστικές εργασίες εντός του έτους, σε Λάρνακα και Πάφο. Παράλληλα, σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν και στους τομείς του αθλητικού τουρισμού, του πολιτιστικού τουρισμού, του ιατρικού τουρισμού και άλλων ειδικών μορφών τουρισμού.

Στον τομέα της ποιότητας γίνονται επίσης σημαντικές παρεμβάσεις και δίνονται κίνητρα έτσι ώστε σημαντικές πτυχές του τουριστικού προϊόντος μας, όπως για παράδειγμα τα προϊόντα διαμονής και τα κέντρα αναψυχής, να παρουσιάζονται αναβαθμισμένες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Σχέδιο Κινήτρων για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, η δέσμη πολεοδομικών κινήτρων και απόσυρσης κλινών που εξαγγέλθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση, αλλά και το σχέδιο επιχορήγησης του ΚΟΤ για την αναβάθμιση της εικόνας των κέντρων αναψυχής ως συνέχεια παλαιότερου σχεδίου για αναβάθμιση των χώρων υγιεινής.

Κλείνοντας, εκφράζω την αναγνώριση και εκτίμηση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου για τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου στην τουριστική βιομηχανία του τόπου μας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα συνεχίσετε να δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας, σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στον τουρισμό φορείς, για να έρθουν ακόμη καλύτερες μέρες για τον τουρισμό μας.