15/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην τελετή βράβευσης του Ε΄ Παγκύπριου Διαγωνισμού Μαθητικών Εφημερίδων 15/06/2012



Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή βράβευσης των μαθητικών εφημερίδων των σχολείων που έλαβαν μέρος στον Παγκύπριο Διαγωνισμό.


Ο διαγωνισμός διεξάγεται για 5η χρονιά από την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος,» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Τη φετινή χρονιά συμμετείχαν 27 σχολεία, κυρίως Γυμνάσια, Λύκεια, Εσπερινά σχολεία και Τεχνικές Σχολές. Φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα δοθούν βραβεία για Γυμνάσια (τρία βραβεία και τρεις έπαινοι) και για Λύκεια (τρία βραβεία και τρεις έπαινοι) χωριστά, για να υπάρχει καλύτερη αξιολόγηση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα σχολεία αγκαλιάζουν τον θεσμό αυτό και λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό. Δεν έχει σημασία αν βραβεύονται ή όχι, σημασία έχει η συμμετοχή, η πορεία, το ταξίδι, η δημιουργία, που έχει πολλά να προσφέρει στους μαθητές και σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Φυλλομετρώντας τις μαθητικές εφημερίδες μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τον κόσμο των μαθητών μας, της νεολαίας μας, που δεν είναι η νεολαία της παραβατικότητας ούτε της αδιαφορίας. Με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, αγάπη για την αλήθεια και ωριμότητα οι μαθητές μας γίνονται οι νέοι δημοσιογράφοι που καταγράφουν σκέψεις, απόψεις, στοχασμούς, ανακαλύπτουν και αποκαλύπτουν τον εαυτό τους και τον κόσμο.
Η διαδικασία/πορεία για έκδοση μιας μαθητικής εφημερίδας είναι ουσιαστικά μύηση στον χώρο της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης, του διαλόγου, της κριτικής, της δημιουργικότητας και προπάντων της δημοκρατίας.
Μέσα στις νεανικές σελίδες των εφημερίδων οι νέοι δημοσιογράφοι μας αποτυπώνουν την ανάγκη της επικοινωνίας αλλά και την αρμονική συνύπαρξη των πολυπολιτισμικών χαρακτηριστικών του μαθητικού πληθυσμού.
Δραστηριότητες, πρωτοβουλίες και καινοτόμες δράσεις περιγράφονται με δημοσιογραφικό τόνο, ενώ δίνεται βήμα ελεύθερης έκφρασης στον καθένα για κριτική, σχόλια, άρθρα για τη σχολική ζωή, και όχι μόνο.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» για την πρωτοβουλία του να καθιερώσει αυτό τον θεσμό, καθώς και όλους τους καθηγητές που βοήθησαν τις μαθήτριες και τους μαθητές. Κυρίως, όμως, συγχαίρω τα παιδιά μας, τους νέους δημοσιογράφους των