15/6/12

Ενεργειακές υποδομές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υπεράκτια ασφάλεια υδρογονανθράκων στο επίκεντρο της Κυπριακής Προεδρίας 15/06/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Νεοκλής Συλικιώτης, παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, τις πολιτικές προτεραιότητες και τους βασικούς άξονες του προγράμματος εργασίας της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της ενέργειας.
Ο κ. Συλικιώτης τόνισε, αρχικά, ότι η Κυπριακή Προεδρία, σε συνάρτηση με τους προσανατολισμούς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη βάση του δεκαοκτάμηνου προγράμματος του Τρίο Προεδρίας, θα προωθήσει μια σειρά μέτρων που θα συμβάλουν στην περαιτέρω υλοποίηση των τριών πυλώνων της ενεργειακής πολιτικής.
Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το τέλος του 2012 αναφορικά με την πρόταση Κανονισμού για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης των διευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών, τόνισε, είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση των στόχων της πολιτικής της Ένωσης για την ενέργεια και το κλίμα. Οι στόχοι για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και τη διασύνδεση όλων των κρατών μελών, η εγγύηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και η ενεργειακή στρατηγική για το 2020 απαιτούν να δράσουμε άμεσα προς την έγκαιρη υλοποίηση των έργων κοινού ενδιαφέροντος, πρόσθεσε. Παράλληλα, είπε, θα συμβάλουμε στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας ολόκληρης της Ένωσης.
Ο κ. Συλικιώτης επισήμανε, επίσης, ότι στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι και η διαμόρφωση της νέας πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πέραν του 2020, στη βάση σχετικής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όσον αφορά την πρόταση Κανονισμού για την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι πρόκειται για μέτρο υψίστης σημασίας, επισημαίνοντας ότι επιδίωξη της Κυπριακής Προεδρίας είναι να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τόσο εντός του Συμβουλίου όσο και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προϋπόθεση είναι, πρόσθεσε, να διασφαλιστεί η απαραίτητη ευελιξία ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών ενώ υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η ύπαρξη ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο της εφαρμογής των προτύπων ασφαλείας.
Η έντονη δραστηριότητα εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου απαιτεί την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής με στόχο την προώθηση των αυστηρών προτύπων ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Προς το σκοπό αυτό, ο κ. Συλικιώτης ενημέρωσε ότι περί τα τέλη του έτους προγραμματίζεται η από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξαγωγή Υπουργικής Διάσκεψης στην Κύπρο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της πιο πάνω Διάσκεψης, προγραμματίζεται η υπογραφή Διακήρυξης με στόχο την προώθηση της ασφάλειας των εξορύξεων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας της Ιρλανδίας κατά την οποία τον ενημέρωσε για τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Ενέργειας κατά το ερχόμενο εξάμηνο.