13/6/12

Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τις διπλωματικές αποστολές των κρατών μελών της ΕΕ για τα θέματα που θα προωθήσει το Υπουργείο κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ 13/06/2012


Στην πολιτική του Υπουργείου Άμυνας καθώς και τον ρόλο που θα διαδραματίσει στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης, στο Σπίτι της Ευρώπης, για τις διπλωματικές αποστολές των κρατών μελών της ΕΕ στην Κύπρο.


Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ενδιαφέρουσα. Ο κ. Ηλιάδης είπε: «Ενημερώσαμε τις διπλωματικές αποστολές των εταίρων μας για το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας όσον αφορά τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Άμυνας. Είμαστε έτοιμοι και θα ασκήσουμε την Προεδρία μας σε στενή συνεργασία στα θέματα ασφάλειας και άμυνας με την Ύπατη Εκπρόσωπο Βαρώνη Catherine Ashton και με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ. Θα συνεργαστούμε με πνεύμα συναίνεσης και καλής θέλησης για να προωθήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια των κρατών και των λαών της Ευρώπης. Κατά την Προεδρία μας θα συνεργαστούμε με την ίδια καλή θέληση και θετικό πνεύμα και με τα υπό ένταξη κράτη, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί και δεν συνεργαστεί δεν θα είναι πρόβλημα για την Κυπριακή Προεδρία, θα είναι πρόβλημα ανάμεσα στην Τουρκία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Έχουμε ενημερώσει τους εταίρους μας ότι κατά την Προεδρία μας, μεταξύ άλλων, θα διοργανώσουμε τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας και των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής και ένα μεγάλο αριθμό σεμιναρίων, εργαστηρίων και συναντήσεων στην Κύπρο, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι».
Στη συνέχεια ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στα δύο σημαντικά θέματα που θα επιδιώξει το Υπουργείο να αναδείξει κατά την Προεδρία: «Το ένα είναι η ανάπτυξη κοινής στρατιωτικής κουλτούρας με την προώθηση του Erasmus μεταξύ των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών, και θα διοργανώσουμε για πρώτη φορά στην ΕΕ τη στρατιωτική Ολυμπιάδα μεταξύ των σπουδαστών των στρατιωτικών ακαδημιών των κρατών μελών. Η διοργάνωση έγινε αποδεκτή ως ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας ύστερα από πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα σημαντική και αθρόα από μέρους των σπουδαστών.

Ένα δεύτερο, ίσως το μεγαλύτερο θέμα που θα αναδείξουμε, είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ασφάλεια, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική σε σχέση με τις εξελίξεις. Η Κύπρος ως κράτος μέλος είναι το ανατολικότερο σύνορο προς τον αραβικό χώρο, με παραδοσιακούς δεσμούς, και μπορεί και είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο μιας αξιόπιστης γέφυρας ανάμεσα στην ΕΕ και τους λαούς της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη, χωρίς παρεμβάσεις και επεμβάσεις βεβαίως, μπορεί να στηρίξει τους λαούς της περιοχής για να δημιουργήσουν και να εγκαθιδρύσουν δημοκρατικούς θεσμούς, δημοκρατικές κοινωνίες, δημοκρατικά κράτη, γιατί ο ασφαλέστερος τρόπος να στηρίξουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και την προοπτική είναι τα κράτη να λειτουργούν στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο, γιατί εάν τα αυταρχικά καθεστώτα διαδεχθούν άλλα αυταρχικά καθεστώτα, τότε για ποια αραβική άνοιξη θα μιλάμε; Θα πρόκειται για έναν αραβικό χειμώνα που θα τον διαδεχθεί ένας άλλος. Και αυτός δεν είναι ο στόχος της ΕΕ, ούτε πιστεύω και των λαών της περιοχής».
Ερωτηθείς εάν σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στις χώρες αυτές, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι το θέμα αυτό έχει συζητηθεί τόσο με την Υπάτη Εκπρόσωπο όσο και με τους λοιπούς εταίρους, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη και έτοιμη, τόσο σε επίπεδο Υπουργών όσο και Προέδρου της Δημοκρατίας, να αναλάβει τον ρόλο του ενδιάμεσου και των αποστολών από την ΕΕ προς τις χώρες και λαούς της περιοχής.
Τη συνάντηση ενημέρωσης των διπλωματικών αποστολών χαιρέτισε ο κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ενώ αναλυτικά τις δραστηριότητες του Υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου παρουσίασε ο Αν/χης Γεώργιος Π. Γεωργίου, Τμηματάρχης Αμυντικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Υπουργείο Άμυνας.