13/6/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή επίδοσης κρατικών χορηγιών για το 2012, στο Προεδρικό Μέγαρο 13/06/2012


Σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και σύνθετο παγκόσμιο περιβάλλον, οι κοινωνίες που κατακτούν το μέλλον είναι αυτές που αναγνωρίζουν, διασφαλίζουν, αξιοποιούν και επιβραβεύουν τη συμμετοχή των πολιτών τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.


Στη σημερινή κοινωνία, με τους ξέφρενους και αγχωτικούς ρυθμούς ζωής, που όλα τείνουν να θυσιάζονται στον βωμό του οικονομικού συμφέροντος, η συμβολή στην αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης είναι πράγματι αξιέπαινη. Η εθελοντική συμμετοχή και η ανιδιοτελής προσφορά είναι σημαντική όσο ποτέ άλλοτε. Μαθαίνει τους πολίτες να διεκδικούν τα δικαιώματα τους στη ζωή, ωθεί τις κοινωνίες να είναι πιο δίκαιες και ανεκτικές. Στο πλαίσιο του εθελοντισμού ενεργοποιούνται δυνάμεις και δραστηριότητες προς όφελος των συνανθρώπων μας. Ταυτόχρονα συμβάλλουν και στη γενικότερη ευημερία της κοινωνίας.
Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες Εθελοντές και μέλη των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
Με χαρά παρευρίσκομαι και φέτος στην καθιερωμένη ετήσια τελετή επίδοσης των κρατικών χορηγιών στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους εθελοντικούς φορείς, οι οποίοι λειτουργούν προγράμματα κοινωνικής προστασίας και φροντίδας.
Είναι πεποίθησή μας ότι η πολιτεία οφείλει την ύψιστη ηθική ανταμοιβή και αναγνώριση σε όλους εσάς, τους ακούραστους κοινωνικούς εργάτες, που μετουσιώνετε καθημερινά σε πράξη την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί επιβεβαίωση της άρρηκτης και εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος, τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και τους εθελοντές με κοινό στόχο την προστασία και ευημερία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων πολιτών. Αποτελεί ταυτόχρονα και μια χρυσή ευκαιρία από μέρους μας να καταθέσουμε τις ευχαριστίες μας στις χιλιάδες των εθελοντών, οι οποίοι με ανιδιοτέλεια υπηρετούν τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Ο καθημερινός ανιδιοτελής σας αγώνας, όχι μόνο επιβεβαιώνει την ποιότητα του κυπριακού λαού και την έγνοια του για τις κοινωνικές ανάγκες και τα προβλήματα του τόπου, αλλά συμβάλλει και στην ενίσχυση της αντοχής του στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.
Η αλληλεγγύη και η έγνοια για τον συνάνθρωπο, αξίες που συντροφεύουν τον λαό μας σόλη τη μακρόχρονη ιστορική του πορεία, ήταν και είναι, ακόμη, γερά στηρίγματα ιδιαίτερα σε καιρούς δύσκολους. Όπως σήμερα σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Η ανάγκη για εθελοντική προσφορά είναι μεγαλύτερη σήμερα παρά ποτέ. Με δεδομένες τις επιπτώσεις των παγκοσμίων προβλημάτων, του αυξημένου αριθμού ανθρώπων που ζουν κάτω από συνθήκες φτώχειας, και όλων εκείνων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που η ποιότητα ζωής τους εξαρτάται από τον βαθμό της δικής μας παρέμβασης και συνεισφοράς.
Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που διαπιστώνω σήμερα ότι ο εθελοντισμός παρουσιάζει μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης και μια αξιοθαύμαστη προσαρμογή στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις, με αναβαθμισμένο τρόπο δράσης.
Το τεράστιο έργο που επιτελείται από το εθελοντικό κίνημα της Κύπρου στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, αντανακλάται στην πληθώρα των κοινωνικών προγραμμάτων και υπηρεσιών που απευθύνονται σε ευπαθή άτομα και ομάδες που έχουν ανάγκη στήριξης και συμπαράστασης.
Το έργο αυτό, που αποτελεί ζωντανή μαρτυρία και απόδειξη της πλούσιας δράσης και προσφοράς των εθελοντών, ενισχύεται από το κράτος, τόσο με τεχνική όσο και με οικονομική βοήθεια, υπογραμμίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση με την οποία η Κυβέρνησή μας περιβάλλει το εθελοντικό κίνημα.
Έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας της προσφοράς του εθελοντικού κινήματος στον κοινωνικό τομέα, η Κυβέρνηση παρά την πίεση που δέχονται τα δημόσια οικονομικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση συνεχίζει να αγκαλιάζει και να στηρίζει τις προσπάθειες των οργανωμένων εθελοντών. Συγκεκριμένα το ύψος της επιχορήγησης που θα λάβουν τα 280 προγράμματα που λειτουργούν κάτω από την ευθύνη 178 εθελοντικών οργανώσεων, θα ανέλθει σε €7.292.500.
Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια σημαντική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και συνεχίζουν να υλοποιούνται σημαντικές πολιτικές που στοχεύουν στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια. Συγκεκριμένα εφαρμόστηκαν πολιτικές ενίσχυσης των εισοδημάτων των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εισήχθηκαν νέα σχέδια, και πολιτικές στήριξης των ατόμων με αναπηρίες. Εισήχθηκαν επίσης νέα προγράμματα στήριξης των φοιτητών με οικονομικές δυσκολίες. Ταυτόχρονα, το κράτος προχώρησε είτε από μόνο του είτε σε συνεργασία με εθελοντικούς φορείς στη δημιουργία νέων δομών για παροχή φροντίδας και στήριξης σε άτομα με αναπηρίες, όπως είναι για παράδειγμα η λειτουργία δομής για ανήλικα άτομα στο πλαίσιο της Νέας Ελεούσας και η λειτουργία ειδικής μονάδας για βρέφη με προβλήματα ακοής.
Στη σημερινή εκδήλωση επίδοσης των κρατικών χορηγιών, πέρα από τις χορηγίες στις εθελοντικές οργανώσεις θα επιδοθούν για ακόμη μια χρονιά και οι χορηγίες σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λειτουργούν προγράμματα κοινωνικής φροντίδας. Αποτελεί κεντρικό άξονα της διακυβέρνησής μας η θέση για ενίσχυση της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διεύρυνση των εξουσιών της κάνοντάς την ακόμη πιο αποτελεσματική. Σε αυτό το πλαίσιο, η εμβάθυνση της εμπλοκής των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και στην παροχή υπηρεσιών και προγραμμάτων στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, είναι μια από τις προτεραιότητές μας. Σε τοπικό επίπεδο, Αρχές και εθελοντές, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα του πληθυσμού, μπορούν άμεσα και ευέλικτα, χέρι με χέρι και σε άψογη συνεργασία να ανταποκριθούν σ’ αυτά και ταυτόχρονα να κτίσουν ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας μεταξύ τους και να προσφέρουν υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες στην πρόνοια και κοινωνική αλληλεγγύη διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή.
Για το 2012, θα επιχορηγηθούν 20 προγράμματα που λειτουργούν κάτω από την ευθύνη 17 Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το συνολικό ποσό €396.000.
Με τη σημερινή εκδήλωση επιχειρούμε να αναδείξουμε τον τεράστιο ρόλο που το κίνημα των εθελοντών μπορεί να διαδραματίσει στην προσπάθεια του κράτους να έρθει πιο κοντά στον πολίτη και ταυτόχρονα στην προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών να κάνει πιο ορατό τον ρόλο της στη διακυβέρνηση και στον καθορισμό πολιτικής. Το οργανωμένο εθελοντικό κίνημα στη Κύπρο αποτελεί επίσημο συνομιλητή του κράτους στα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, το ίδιο το εθελοντικό κίνημα είναι σημαντικός φορέας υλοποίησης κοινωνικών προγραμμάτων με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, αποδεικνύοντας ότι το εθελοντικό κίνημα μπορεί να είναι παράγοντας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Σήμερα σε μια εποχή που οι ηθικές αξίες απαξιώνονται και το συλλογικό «εμείς» αντικαθίσταται από το προσωπικό «εγώ», η ανάδειξη του εθελοντισμού, ως ενός ακόμη μηχανισμού συλλογικής προσφοράς, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο εθελοντισμός, με την ευαισθησία και την επινοητικότητα που τον διακρίνει, αναδεικνύεται ως πολύτιμος συνεργάτης του κράτους για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Δεν έχω αμφιβολία ότι η ανοδική πορεία του εθελοντικού κινήματος και η πλούσια προσφορά του θα συνεχιστούν σε συνεργασία με το κράτος, προς όφελος της κοινωνίας μας και ειδικότερα των συμπολιτών μας που έχουν την ανάγκη.
Η προσφορά όλων προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι ανεκτίμητης αξίας. Οι νεότεροι έχουν να κερδίσουν από εσάς πολλά σε εμπειρίες και συναισθήματα. Η επένδυση στη νέα γενιά αποτελεί για κάθε κοινωνία επένδυση στο μέλλον. Θέλω ξανά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους εσάς που με ανιδιοτέλεια, αποφασιστικότητα, συνέπεια και προθυμία αφιερώνετε τον ελεύθερο σας χρόνο για να στηρίξετε τον συνάνθρωπό σας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, για ακόμη μια φορά, ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να σας παρέχει κάθε δυνατή συμπαράσταση και στήριξη, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας.
Σας συγχαίρω όλους για την ανιδιοτελή δράση και προσφορά σας για απάμβλυνση του ανθρώπινου πόνου και υποκλίνομαι μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής σας και στην ομορφιά των συναισθημάτων σας.
Η αξία του ανθρώπου μετριέται από την προσφορά του στη κοινωνία και το δικό σας έργο αποτελεί αξία τεράστιας σημασίας.