7/6/12

Η Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ 07/06/2012


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο η Σύνοδος του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου. Πρόκειται για το τελευταίο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων επί Δανικής Προεδρίας, η οποία σύντομα παραδίδει την Προεδρία του Συμβουλίου στην Κυπριακή Δημοκρατία.


Εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου τους ομολόγους της για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για τα θέματα των αρμοδιοτήτων της. Η κα Μαύρου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προτεραιότητα της Κύπρου είναι η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, η συνέχιση των εργασιών για το νομοθέτημα που αφορά τη βελτίωση της αντίδρασης των κρατών μελών στην αντιμετώπιση καταστροφών και κρίσεων καθώς και η ολοκλήρωση της συζήτησης για τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Παράλληλα, η Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την προώθηση της συζήτησης για τα νομοθετήματα που αφορούν τη νόμιμη μετανάστευση, την ένταξη των μεταναστών, την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και του ασύλου, τη στενή παρακολούθηση της στρατηγικής για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων και τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος ελέγχου των συνόρων.

Τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησαν, ανάμεσα σε άλλα, θέματα του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και των Συμφωνιών Επανεισδοχής για τα οποία οι Υπουργοί ενημερώθηκαν για την πρόοδο των σχετικών εργασιών. Το Συμβούλιο απασχόλησε επίσης και το θέμα της εφαρμογής του κοινού πλαισίου για ειλικρινή και έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που υφίστανται ιδιαίτερες πιέσεις λόγω μικτών μεταναστευτικών ροών.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου η Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τους ομολόγους της από τη Δανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο με τους οποίους συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος εν όψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου. Η κα Μαύρου είχε επίσης συναντήσεις με ξένους δημοσιογράφους τους οποίους ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στα θέματα αρμοδιότητας της.

Προτού μεταβεί στο Λουξεμβούργο, η Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, Ανθρωπιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση Κρίσεων κα Κρισταλλίνα Γκεορκίεβα καθώς επίσης με Ευρωβουλευτές που είναι Εισηγητές νομοθετημάτων που αναμένεται να απασχολήσουν την Κυπριακή Προεδρία. Οι συναντήσεις της κας Υπουργού εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012.