7/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην τελετή απονομής των «Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων» του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, στο Κινηματοθέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία 07/06/2012

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος αποτελεί, σήμερα, έναν από τους πιο σημαντικούς περιβαλλοντικούς θεσμούς και ένα από τα κύρια μέσα του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα ότι το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη είναι άμεσα συνυφασμένα με το μέλλον των οικοσυστημάτων.


 Εστιάζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην ανάγκη για διατήρηση, προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, παρακινεί το κοινό και του παρέχει το δικαίωμα να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες για αειφόρο ανάπτυξη. Τονίζει, επίσης, τον κεντρικό ρόλο των διαφόρων Μη-Κυβερνητικών φορέων στην αλλαγή στάσης σε περιβαλλοντικά ζητήματα και ενισχύει την προσπάθεια για δράση. Ακόμη, παρέχει την ευκαιρία για σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Κανένας σήμερα δεν αμφιβάλλει ότι η οικολογική κρίση αποτελεί άμεση απειλή και ότι τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα αποτελούν άμεσες επιπτώσεις του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης των τελευταίων αιώνων. Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και οι στόχοι τους οποίους επιδιώκει η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος είναι παράγοντες απαραίτητοι ώστε το περιβάλλον να παραμείνει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κοινωνίας και για να διασφαλίσουμε την αειφορία του προς όφελος των μελλοντικών γενιών. Σημαντικό, πάντα, μήνυμα της ημέρας αυτής παραμένει και η ανάγκη για αλλαγή στις συμπεριφορές και συνήθειες μας, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στη Γη και να προστατέψουμε το περιβάλλον, κατανοώντας και αναγνωρίζοντας τις μακροπροπρόθεσμες επιπτώσεις των επιλογών μας. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας είναι απαραίτητη.
Οι αποφάσεις, ενέργειες και συνήθειες μας σε θέματα όπως οι μεταφορές, η κατανάλωση φυσικών πόρων και ενέργειας, τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, η ανάπτυξη σε διαφόρους τομείς και οι χρήσεις γης, είναι σημαντικό πλέον να αντισταθμίζονται με την ανάγκη για διατήρηση των φυσικών αυτών πόρων και της βιοποικολότητας, την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών, την προστασία του περιβάλλοντος και την περιβαλλοντικά αειφόρο ανάπτυξη.

Η ραγδαία ανάπτυξη που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποβαθμίσει σημαντικά το περιβάλλον, δημιουργώντας μια σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων και επιπτώσεων, συχνά μη αναστρέψιμων, αφού μέχρι και πρόσφατα η ανάγκη αυτή για ανάπτυξη είχε παραμερίσει την υποχρέωση για περιβαλλοντική προστασία. Η παγκόσμια κοινωνία, συνειδητοποιώντας τα προβλήματα αυτά που μαστίζουν την ανθρωπότητα, έχει κάνει αξιοσημείωτες προσπάθειες και υπήρξαν σημαντικά επιτεύγματα όσον αφορά την απάμβλυνσή τους, αφού έχει πλέον διαπιστωθεί ευρέως ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος που ζούμε.

Έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα πνοή περιβαλλοντικής εγρήγορσης και ευαισθησίας στον τόπο μας. Η επιτακτική ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος έχει οδηγήσει σε ένα έκδηλο περιβαλλοντικό προσανατολισμό των πολιτών και έχει επιφέρει μια νέα πνοή περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας στην κυπριακή κοινωνία. Είναι ξεκάθαρο ότι η επιτυχία στη δύσκολη αυτή πορεία μπορεί μόνο να διασφαλιστεί με την ενεργό ανάμειξη της κοινωνίας των πολιτών στις οποιεσδήποτε προσπάθειες γίνονται. Αυτό είναι εμφανές, βλέποντας ότι περιβαλλοντικά ζητήματα γίνονται καθημερινά θέματα συζήτησης και πρωτοσέλιδα στα Μέσα Ενημέρωσης.

Πλέον, πολλά οργανωμένα κοινωνικά σύνολα και άτομα αποζητούν πληροφόρηση και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, οργανώνουν εκδηλώσεις, σεμινάρια και εκστρατείες για ενημέρωση των πολιτών και φέρνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα στο προσκήνιο των κοινωνικών και πολιτικών δρώμενων.

Συχνά η δράση αυτή πηγάζει, στηρίζεται και καθοδηγείται από άτομα και ομάδες πολιτών που με τη διορατικότητά τους έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη για ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και με τους αγώνες τους έχουν καταστεί πρωτοπόροι στην προστασία του περιβάλλοντος. Έχουν προσφέρει ενεργά στους τομείς της δημοσιογραφίας, μέσω των προβολών καίριων περιβαλλοντικών θεμάτων και της συσχέτισης τους με την ποιότητα της ζωής, της αρχιτεκτονικής μέσω της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της εθελοντικής κοινωνικής δράσης και της εισαγωγής και προώθησης νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, που έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών τιμά σήμερα αυτούς τους ανθρώπους για τη δική τους συμβολή και σημαντική συνεισφορά στα περιβαλλοντικά δρώμενα του τόπου. Με χαροποιεί και με τιμά ιδιαίτερα που μου δίνετε την ευκαιρία να χαιρετίσω μια τέτοια εκδήλωση. Συγχαίρω τους φίλους που τιμούνται για την προσφορά τους και που διεύρυναν τον δρόμο που χάραξαν οι εκλεκτοί συμπατριώτες μας στη μνήμη των οποίων απονέμονται τα βραβεία