7/6/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Μάλτας 07/06/2012

Τη στήριξή του προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά τις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Μάλτας κ. George Abela κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στη Μάλτα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Βαλέτα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Abela με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου, τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τις απειλές της Τουρκίας σε σχέση με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Μάλτας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Με τους Μαλτέζους φίλους μας ʽπαίζουμε στην έδρα μαςʼ. Θέλω να πω ότι έχουμε παραδοσιακή φιλία, είμαστε στην ΕΕ μαζί, κράτη μέλη νησιωτικά με όμοια προβλήματα, με όμοιες ανησυχίες και συντονιζόμαστε πάντοτε.


Με τον κ. Πρόεδρο είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε. ΄Ηρθε στην Κύπρο στη διάρκεια των εορτασμών των 50 χρόνων και τότε τον είχα συναντήσει και στο Προεδρικό Μέγαρο. Εδώ, στη Βαλέτα, έκανα ενημέρωση για τη φάση στην οποία βρισκόμαστε στο Κυπριακό και φυσιολογικά μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας σε σχέση με την οικονομική κρίση και την ανάγκη τα μικρά κράτη να συντονίζονται.


Βεβαίως, μιλήσαμε και για την Ευρωπαϊκή Προεδρία την οποία αναλαμβάνουμε πολύ σύντομα. Ενδιαφέρθηκε ο κ. Πρόεδρος για τις προτεραιότητες της Προεδρίας μας και του εξήγησα γι’ αυτές. Ασφαλώς έχουμε πλήρη ταύτιση απόψεων».


Ερωτηθείς αν συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν φτάσαμε ακόμη στο σημείο να μιλάμε για συνεργασία. Ενδιαφέρθηκε ο κ. Πρόεδρος για το τι γίνεται από δικής μας πλευράς, του εξήγησα πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι προσπάθειές μας και βεβαίως του μίλησα για τις απειλές της Τουρκίας. Και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του προς την Κύπρο. Από κει και πέρα γνωρίζει ο Πρόεδρος ότι έχουμε συμφωνία με τον Ισραήλ, συμφωνία με τον Λίβανο και συμφωνία με την Αίγυπτο και το χαιρέτισε αυτό.


Στο Τελ Αβίβ μοιραζόμαστε την Πρεσβεία με τη Μάλτα, και στη Ραμάλα έχουμε κοινό κτήριο (οι Αντιπροσωπείες μας). Αυτό λέει ότι οι δύο χώρες μας πράγματι έχουν αδελφικές σχέσεις και θα συνεχίσουμε να κτίζουμε πάνω σε αυτή τη βάση».


Κληθείς να πει αν θα υπάρξουν διμερείς οικονομικές συμφωνίες κατά την επίσκεψή του, λόγω και της παρουσίας του Υπουργού Οικονομικών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαριτολογώντας είπε ότι «ο κύριος λόγος που είναι μαζί μου εδώ ο φίλος μου ο Βάσος είναι διότι έχει μαλτέζικες ρίζες. Γι’ αυτό του πρότεινα να έρθει, όταν έμαθα ότι κατάγεται από τους Ιππότες εδώ, του είπα να έρθει να επισκεφθεί τη δεύτερη του πατρίδα».


Στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του Μαλτέζου ομολόγου του παρέστησαν, επίσης, η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Μάλτα, με έδρα τη Ρώμη, κ. Λεωνίδας Μαρκίδης.


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Μάλτας αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέφερε στον Πρόεδρο Abela ασημένια ελιά, ενώ ο Πρόεδρος της Μάλτας του προσέφερε έναν πίνακα φτιαγμένο από γυαλί της περιοχής Μεντίνα της Μάλτας, που απεικονίζει την πόλη της Μεντίνα.


Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου της Μάλτας.


Στο βιβλίο επισκεπτών ο Πρόεδρος Χριστόφιας έγραψε τα ακόλουθα:


«Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και εμού προσωπικά εκφράζω εκ βάθους καρδίας ευχές για συνεχή πρόοδο και ευημερία του λαού της Μάλτας. Εκφράζω επίσης χαρά και ευγνωμοσύνη για την πρόσκληση από τον Πρόεδρο Abela, για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία του.


Η επίσκεψη αποτελεί απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Μάλτας σε όλα τα επίπεδα».


Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του Ναού και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.


Στο βιβλίο επισκεπτών του Καθεδρικού Ναού ο Πρόεδρος Χριστόφιας έγραψε τα ακόλουθα: «Εκφράζω τη βαθιά μου εκτίμηση για την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα ένα εξαιρετικό μνημείο πολιτιστικής, θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας. ΄Εχω εντυπωσιαστεί από την ποιότητα των έργων τέχνης στον Καθεδρικό Ναό και από το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής του.


Εκ μέρους μου και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζω τις πιο θερμές ευχές για ευημερία του λαού της Μάλτας».


Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος Abela.