11/5/12

Χαιρετισμός του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μάριου Ιερωνυμίδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου
 
11/05/2012


Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων παρέχει τη δυνατότητα συνάντησης όλων των φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με τα λιμάνια και γενικότερα τη ναυτιλία. Γι’ αυτό η Συνέλευσή σας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη λιμενική βιομηχανία της Κύπρου. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που προσφωνώ σήμερα την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Η συμβολή των Ναυτικών Πρακτόρων είναι αναμφισβήτητα υψίστης σημασίας για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς της για την περαιτέρω ανάπτυξη τόσο της ναυτιλίας όσο και της λιμενικής βιομηχανίας, καθώς και των θαλάσσιων μεταφορών. Η Κύπρος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της ναυτιλίας λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και λόγω του νησιωτικού της χαρακτήρα.

Η Κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων Υπουργείων της, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά της ναυτιλίας και των θαλάσσιων μεταφορών στην κυπριακή οικονομία, εργάζεται για την καθιέρωση των λιμανιών μας ως κομβικών διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου. Είναι, όμως, εξίσου μεγάλης σημασίας η διατήρηση του ρόλου των λιμανιών μας και ως κέντρων διακίνησης επιβατών. Τα κυπριακά λιμάνια αποτελούν, εκ των πραγμάτων, τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή, σε μια πολιτικά ευαίσθητη περιοχή με τεράστιες όμως δυνατότητες ανάπτυξης.

Για να μπορέσουν τα λιμάνια μας να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και τον έντονο ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στην περιοχή μας στηριζόμαστε στη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και εξοπλισμού καθώς επίσης και άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη στρατηγική θέση της Κύπρου, αποτελούν πλεονεκτήματα στα οποία μπορούμε να στηριχθούμε για να μπορέσουν τα λιμάνια μας να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Η αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, ως αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και της Αρχής Λιμένων Κύπρου με τους φορείς της λιμενικής βιομηχανίας και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία έχουν υλοποιηθεί οι στόχοι του νευραλγικού για την οικονομία μας τομέα των λιμανιών. Αναπόφευκτα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας και παράλληλα έχει επιδράσει αρνητικά και στη λιμενική βιομηχανία της Κύπρου. Μέσα σε αυτές τις πολύ αντίξοες συνθήκες η παρούσα Κυβέρνηση έχει στηρίξει ουσιαστικά τη λιμενική βιομηχανία.

Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω την εκβάθυνση της δυτικής λεκάνης του λιμανιού Λεμεσού και την υποστήριξη των κρηπιδωμάτων, τα οποία συμπληρώθηκαν το 2009, και την υπό εξέλιξη υλοποίηση του έργου της Αρχής Λιμένων Κύπρου για την κατασκευή νέας σύγχρονης αίθουσας επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού. Ένα έργο το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης επιβατών που προσφέρει σήμερα το λιμάνι.

Επίσης, προωθήθηκε η ανάπτυξη του χερσαίου χώρου του παλιού λιμανιού Λεμεσού. Η σχετική συμφωνία έχει υπογραφεί τον Απρίλιο του 2010. Το έργο αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή γραφείων, εστιατορίων, καταστημάτων, μεγάλης πλατείας, πεζοδρόμων και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Με τη συμπλήρωσή του αναμένεται ότι η περιοχή του παλιού λιμανιού Λεμεσού θα αναβαθμιστεί σημαντικά και θα αποκτήσει μια ελκυστική και πολυδιάστατη όψη.

Στις άμεσες προτεραιότητές μας έχουμε θέσει τα θέματα της ασφάλειας των λιμανιών. Για το λόγο αυτό αφενός φροντίζουμε να εναρμονιζόμαστε με όλες τις νομοθεσίες τόσο του ευρωπαϊκού κεκτημένου όσο και των σχετικών διεθνών συμβάσεων και αφετέρου προβαίνουμε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες.

Τέλος, θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνεται να διαβιβάσω τους θερμούς χαιρετισμούς αλλά και την εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου και να σας διαβεβαιώσω ότι θα παραμείνουμε δίπλα σας στο σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.