20/5/12

 
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
 
20/05/2012


Μεγάλος αριθμός σημαντικών εταιρειών έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που δείχνει ότι η πολιτική της Κυβέρνησης αποδίδει καρπούς, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, υπογραμμίζοντας ότι δεν ʽπερνάʼ η πολιτική της Τουρκίας να εκφοβίσει, να εκβιάσει και να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην Πάφο, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και κατά των εταιρειών που υπέδειξαν ενδιαφέρον σε σχέση με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε: «Η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική των κανονιοφόρων σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνες και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχει ανακαλύψει μέσα στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτή η πολιτική είναι απαράδεκτη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας.


Εμείς, όπως πάντοτε, με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο καταγγέλλουμε την Τουρκία και ταυτόχρονα με τις πολύ προσεκτικές και στοχευμένες ενέργειες οχυρώνουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνέχιση των ερευνών και για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Χαιρόμαστε διότι σε αυτή την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουμε στο πλευρό μας τη διεθνή κοινότητα που στηρίζει την Κύπρο και στηρίζοντας την Κύπρο αναμφίβολα στηρίζει το διεθνές δίκαιο. Θα συνεχίσουμε με συγκροτημένο, προσεκτικό, υπομονετικό και πολύ ψύχραιμο τρόπο, πάντοτε ενεργώντας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ερωτηθείς αν είναι πιθανόν να επηρεαστούν κάποιες εταιρείες από τις τουρκικές απειλές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Μεγάλος αριθμός εταιρειών, σημαντικές εταιρείες και σημαντικές χώρες έχουν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό είναι ένα γεγονός που δείχνει ότι η πολιτική της Κυβέρνησης που είναι πολύ στοχευμένη και προσεκτική αποδίδει καρπούς. Δεν ʽπερνάʼ η πολιτική της Τουρκίας να εκφοβίσει, να εκβιάσει και να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή».



Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τα ζητήματα της Ελλάδας είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κυριαρχικό δικαίωμα του λαού της να αποφασίζει για τα θέματα που αφορούν την ίδια τη χώρα. Από κει και πέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχθές είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και με τον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό κ. Παναγιώτη Πικραμμένο και τους μετέφερε την αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ελλάδα και ευχήθηκε να βγει η χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν και με τον καλύτερο τρόπο».


Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα προτείνει και άλλες κινήσεις για στήριξη των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Υπάρχουν δύο κύρια ζητήματα τώρα που αφορούν τα θέματα της οικονομίας. Το ένα ζήτημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένο διάταγμα στη Βουλή που έχει εγκριθεί για να στηρίξουμε την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης και να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις για να πετύχει αυτό το πολύ σημαντικό εγχείρημα τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την κυπριακή οικονομία.


Από κει και πέρα η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολύ συγκεκριμένη προσπάθεια που ακολουθεί έτσι ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις που είχε καταθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ αναφορικά με την κυπριακή οικονομία.


Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την υλοποίηση του προϋπολογισμού έτσι ώστε με το τέλος της χρονιάς να είμαστε εντός των καθορισμένων στόχων».


Κληθείς να πει αν ενδέχεται να υπάρξει και νέα δραστική παρέμβαση για το θέμα των τραπεζών, αν χρειαστεί, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Βεβαίως, όποτε είναι αναγκαίο, η Κυβέρνηση ενεργεί ανάλογα. Παρακολουθούμε πολύ στενά και συνεχώς αυτά τα θέματα.


Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία και καθημερινή επικοινωνία του Υπουργείου Οικονομικών και του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών με την Κεντρική Τράπεζα και τον νέο Διοικητή της και μέσα από αυτή τη συνεργασία εντοπίζουμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα. Ασφαλώς, οι πρώτοι που πρέπει να ενεργούν για να μπορέσουν οι τράπεζες να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις είναι οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών».


Τέλος, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το όνομα του έχει δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είμαστε σε μια εποχή που ευδοκιμεί η ονοματολογία και η σεναριολογία γύρω από τις Προεδρικές Εκλογές. Το κάθε κόμμα έχει τις δικές του διαδικασίες, όπως και το δικό μου κόμμα έχει τις δικές του. Με όσα λέμε ή προσθέτουμε σε αυτή τη σεναριολογία τελικά μόνο σύγχυση δημιουργούμε παρά να διευκολύνουμε τα πράγματα».