20/5/12

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στο μνημόσυνο του εθνοφρουρού Χαράλαμπου Χαραλάμπους στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης, στην Αθηένου
 
20/05/2012


Μαζευτήκαμε σήμερα στον Ιερό Ναό της Παναγίας Χρυσελεούσας στην Αθηένου για να τιμήσουμε τη μνήμη του Χαράλαμπου Χαραλάμπους, του νεαρού εθνοφρουρού που πρόσφερε τόσο νωρίς τη ζωή του υπηρετώντας την πατρίδα.
Ο Πάμπος Χαραλάμπους ήταν το πρώτο από τα πέντε παιδιά του Τάσου και της Παναγιώτας και γεννήθηκε στην Ξυλοφάγου. Καταγόμενος από αγροτική οικογένεια, ήταν προικισμένος και διακρινόταν για την ευγένεια, την καλοσύνη και την προθυμία του, αρετές που τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό σε συγγενείς και φίλους. Αποφοίτησε με άριστα από την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας και το μέλλον του προδιαγραφόταν λαμπρό.


Ο Πάμπος Χαραλάμπους υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην ακριτική Αθηένου, στο φυλάκιο της Οξούς. Στις 28 Μαΐου 1988, γύρω στις επτά το πρωί, ο Πάμπος μαζί με τον Γιάννη Καλλέσιη και τους άλλους στρατιώτες του φυλακίου άκουσαν φωνές από ένα σπίτι απέναντι και έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια μη υπολογίζοντας τον κίνδυνο που παραμόνευε. Στο σπίτι είχε εισέλθει παράνομα ένας Τούρκος εισβολέας ο οποίος εξερχόμενος, μόλις αντίκρισε τους άοπλους εθνοφρουρούς, άρχισε να πυροβολεί με απανωτές ριπές. Ο Πάμπος Χαραλάμπους πέφτει νεκρός γαζωμένος από τις σφαίρες του άνανδρου δολοφόνου. Ο Γιάννης Καλέσιης τραυματίζεται σοβαρά. Η θυσία του Πάμπου και ο σοβαρός τραυματισμός του Γιάννη συγκλόνισαν την Αθηένου και έκτοτε το τραγικό γεγονός αποτελεί σημείο αναφοράς, έτσι που ο ακριτικός Δήμος κάθε χρόνο καθηκόντως μνημονεύει και δεόντως τιμά τον Πάμπο Χαραλάμπους.

Ωστόσο, εικοσιτέσσερα χρόνια από τη θυσία του Πάμπου Χαραλάμπους και τριανταοκτώ χρόνια από την κυπριακή τραγωδία του 1974, η διαχωριστική γραμμή του Αττίλα, τα φυλάκια και τα συρματοπλέγματα εξακολουθούν να πληγώνουν την πατρίδα μας και να την μοιράζουν στα δυο. Ο εποικισμός εντείνεται, οι περιουσίες μας λεηλατούνται, η πολιτιστική μας κληρονομιά καταστρέφεται, η κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού συνεχίζεται, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα αποτελούν μόνιμη απειλή για το μέλλον του λαού μας.


Δυστυχώς, οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος έχουν περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο. Η διχοτομική αδιαλλαξία και οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία. Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λύση. Η επικοινωνιακή φιλολογία παραμένει χωρίς αντίκρισμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πίσω από το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών επιδιώκεται το τελεσίδικο ναυάγιο της διαδικασίας και η αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος.


Δεν αρκεί μόνο η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για να φτάσουμε σε μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Επιδιώκουμε τη λύση, εργαζόμαστε για τη λύση και είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο και βιώσιμο συμβιβασμό. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, ούτε να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Αυτό να μην το περιμένει κανείς. Και, βεβαίως, ενόσω συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να αισιοδοξεί για την ευρωπαϊκή της πορεία.
Οι εξελίξεις στην κυπριακή Α.Ο.Ζ, η ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου με πλήρη συμμόρφωση στο διεθνές δίκαιο, η διεθνής αναγνώριση αυτών των δικαιωμάτων, η εμπιστοσύνη πολλών και σοβαρών εταιρειών από μεγάλα κράτη δημιουργούν νέα ενεργειακά και γεωπολιτικά δεδομένα και διανοίγουν πρωτόγνωρες προοπτικές για την Κύπρο.

Η Τουρκία στην έλλειψη επιχειρημάτων και νομιμοποίησης προκαλεί, απειλεί και παρανομεί. Δεν θα την ακολουθήσουμε και δεν θα συμβάλουμε στη δημιουργία κλίματος έντασης και οξύτητας στην περιοχή. Η Τουρκία παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη.

Με αφορμή την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ η Τουρκία και πάλιν εκτρέπεται. Απειλεί, προκαλεί, συμπεριφέρεται με θράσος και αλαζονεία και προσβάλλει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στους οποίους επιδιώκει να ενταχθεί. Η στάση της ενοχλεί τους Ευρωπαίους εταίρους και δημιουργεί αρνητικό και ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα εναντίον της.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επηρεάζεται. Εμείς θα ασκήσουμε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υπευθυνότητα και σύνεση και θα συνεργαστούμε με καλή θέληση και πνεύμα συναίνεσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να υπηρετήσουμε τις πολιτικές της ΕΕ. Με το ίδιο θετικό πνεύμα θα συνεργαστούμε και με τα υπό ένταξη κράτη περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί και δεν συνεργαστεί δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την Κύπρο, το πρόβλημα θα είναι της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ίδια την ΕΕ και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές της ανεπάρκειες.

Είναι καιρός η Τουρκία να συμπεριφερθεί ευρωπαϊκά αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον. Η κατοχή, ο εποικισμός, ο επεκτατισμός και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων είναι βαθύς αναχρονισμός και συγκρούονται μετωπικά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η μεγάλη πρόκληση για την Τουρκία είναι να εγκαταλείψει την πολιτική της βίας και της απειλής και να συνεργαστεί ουσιαστικά για να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα. Να κάνουμε την Κύπρο νησί της ελευθερίας, της ειρήνης και της προόδου για όλους τους νόμιμους κατοίκους του, παράγοντα σταθερότητας και ομαλότητας στην περιοχή. Αυτό τον ρόλο μπορεί και τολμά να τον αναλάβει η Τουρκία;

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση, με συνέπεια και υπευθυνότητα, για να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης. Αυτές τις κρίσιμες ώρες η ενότητα είναι αναγκαίος όρος για την επιβίωση του λαού μας. Δεν μπορούμε να εξαντλούμαστε σε ατελείωτες αντιδικίες και ασταμάτητες αντιπαραθέσεις. Οι σύγχρονες κοινωνίες προχωρούν μπροστά μέσα από τον διάλογο, τη σύνθεση και τη συναίνεση.

Δεν είναι η ώρα για τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα. Είναι η ώρα της ενότητας, της ευθύνης, της συνολικής και της συλλογικής προσπάθειας. Με σοβαρότητα, με εργατικότητα και αξιοπιστία μπορούμε να φέρουμε καλύτερες μέρες για τον τόπο μας και μήνυμα αισιοδοξίας στον λαό μας.

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του νεαρού εθνοφρουρού Χαράλαμπου Χαραλάμπους και μνημονεύουμε την αδικαίωτη θυσία του. Τιμούμε και μνημονεύουμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την κυπριακή ελευθερία. Η θυσία τους λειτουργεί ως εθνική συνείδηση και καταμαρτυρεί το χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, μια πατρίδα της ειρήνης, της συνεργασίας και της προόδου για όλους τους ανθρώπους της, για μας, για τα παιδιά μας και τις γενεές που μας έρχονται.