20/5/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 
20/05/2012


Το θέμα των απειλών της Τουρκίας, μετά και την προχθεσινή δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις ερευνητικές γεωτρήσεις που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της, θα θέσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς στην επικείμενη επίσκεψη του στην Τουρκία, ανέφερε ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στην κατοικία του Προέδρου στο Κελλάκι.

Ο κ. Σουλτς έφθασε στην Κύπρο χθες το πρωί και στη συνέχεια μετέβη στο Κελλάκι για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στην παρουσία του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη.


Μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Σουλτς, η οποία διήρκησε περίπου δύο χώρες, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Εκφράζω τη μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση για τη δυνατότητα που έχουμε να συναντήσουμε εδώ τον φίλο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε μια άτυπη, φιλικότατη συνάντηση για να ανασκοπήσουμε από κοινού την πορεία μας προς την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, και την αναπόφευκτη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και τον συντονισμό των ενεργειών μας.


Είμαι ευτυχής διότι ο Πρόεδρος Σουλτς, θεωρώ, διαπνέεται από την ίδια πολιτική γραμμή και φιλοσοφία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τεράστιων και πολύ σοβαρών προκλήσεων που έχει μπροστά της η Ένωση στο παρόν, που θα καθορίσουν και το μέλλον της. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την κατανόηση.


Μιλήσαμε σε γενικές γραμμές δεν είναι η ώρα τώρα των λεπτομερειών- για το κύριο θέμα που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και για άλλα σοβαρά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της δικής μας Προεδρίας.


Χαίρομαι διότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αναβαθμιστεί και συναποφασίζει στα πιο βασικά ζητήματα που έχουν σχέση με την Ενωση.


Στον Πρόεδρο Σουλτς εκφράζω και τη μεγάλη μου ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια του στην υπόθεση της Κύπρου. Είναι άνθρωπος με καθαρές θέσεις, που υπερασπίζεται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και με ανοικτό μυαλό δουλεύουμε μαζί. Τον ευχαριστώ θερμά και είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα είναι και στενή και καθημερινή και αποτελεσματική».


Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η συνάντηση ήταν άτυπη μεν ουσιαστική δε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε καταφατικά.


Ερωτηθείς για το θέμα της οικονομίας και αν αυτό είναι το κατʼ εξοχήν θέμα που θα απασχολήσει την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι ένα από τα κατʼ εξοχήν θέματα, υπάρχουν και άλλα θέματα που θα μας απασχολήσουν».


Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς είπε: «Είναι σπάνιο συναίσθημα να εργάζομαι σε μέρος που ο κάθε Γερμανός θα περνούσε τις διακοπές του. Ερχόμενος εδώ είχα την ευκαιρία να δω το πανέμορφο τοπίο που θα πρέπει να θυμίζει σε μας τους πολιτικούς ότι ο κύριος στόχος σε ό,τι κάνουμε είναι η ειρήνη. Και αυτό ήταν το πνεύμα της συνάντησης μας.


Η ΕΕ βρίσκεται σε βαθιά κρίση, λιγότερο κρίση οικονομική, περισσότερο κρίση διαχείρισης των χρημάτων μας. Το νόμισμα μας είναι σταθερό, αλλά η εσωτερική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι δύσκολη και θα πρέπει να βελτιωθεί.


Η Κύπρος είναι μια χώρα που τα τελευταία χρόνια ακολούθησε άλλη οδό από αυτή που πήραν πολλές χώρες της ΕΕ. Σε αυτή τη χώρα η κοινωνική συνοχή εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα της Κυβέρνησης σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Συνεπώς, πρέπει να επιστρέψουμε στις αρχές που πάντοτε υπερασπίζεται η Κύπρος και που θα πρέπει να είναι και οι αρχές της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, δηλαδή, κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη.


Οι προτεραιότητες της ΕΕ πρέπει να είναι η συνοχή, η αλληλεγγύη εντός των χωρών αλλά και μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτά συζητήσαμε στην προετοιμασία μας για τις διαπραγματεύσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Μιλήσαμε επίσης για την κατάσταση στη χώρα (Κύπρο), τις σχέσεις της ΕΕ με κράτη μέλη, κυρίως υποψήφια κράτη μέλη, ιδιαίτερα για την Τουρκία και για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Τουρκία τα επόμενα χρόνια. Προετοιμάζομαι για την επόμενη μου επίσκεψη στην Τουρκία και ο Πρόεδρος Χριστόφιας και εγώ συμμεριζόμαστε απόψεις σε όλα».


Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ σημειώνοντας ότι «τα περισσότερα προϊόντα μεταφέρονται μέσω θαλάσσης, έτσι η θαλάσσια πολιτική μπορεί να έχει μεγάλο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του ευρώ» και τόνισε ότι τη σημασία της θαλάσσιας πολιτικής την αντιλαμβάνονται ακόμη περισσότερο τα νησιωτικά κράτη.


«Η συνάντηση μου με τον Πρόεδρο ήταν θαυμάσια, στη βάση και της φιλίας μας που αναπτύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, και είμαι περήφανος να αποκαλώ τον εαυτό μου φίλο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζω πολύ».

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σουλτς είπε: «Θα εξετάσω το παρασκήνιο που βλέπω όχι από χθες (να υπάρχει), αλλά εδώ και ένα μήνα και αυξάνεται. Υπάρχει αλλαγή κλίματος». Και πρόσθεσε: «Το συζήτησα ανοικτά το θέμα με τους Τούρκους συνομιλητές μου, και κατά την επίσκεψη μου στην Τουρκία θα θέσω το θέμα. Όμως έχω έναν κανόνα, ιδιαίτερα ως Πρόεδρος ευρωπαϊκού θεσμού, ότι πριν προβώ σε σχόλια πρέπει να συζητήσω με όλους τους εμπλεκόμενους. Ενημερώθηκα για τις απειλές και όταν μεταβώ στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη στις 29 και 30 Μαΐου, αντίστοιχα, θα το συζητήσω με τους Τούρκους φίλους και θα βγάλω τα συμπεράσματα μου. Ένα είναι σίγουρο, ότι οι απειλές είναι το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση και συνεπώς οι απειλές δεν έχουν ποτέ κανένα νόημα».

Κληθείς να πει κατά πόσο συζήτησε χθες με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια το θέμα που αφορά σε δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την ευρωζώνη, ο κ. Σουλτς είπε ότι «στη συνάντηση μιλήσαμε για πολύ σοβαρά θέματα. Συναντήθηκα με όλους τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και έφυγα από την Αθήνα πολύ ανήσυχος. Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε δημόσια σχόλια για το τι συζήτησα με τον Πρόεδρο Παπούλια. Μιλήσαμε για την κατάσταση στην Ελλάδα».


Ερωτηθείς αν συζήτησε το τι διημείφθη μεταξύ του Προέδρου Παπούλια και της Καγκελαρίου Μέρκελ, ο κ. Σουλτς είπε ότι δεν ήταν παρών και δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο Μάρτιν Σουλτς δεν χρειάζεται υπερασπιστές, όμως χθες είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Παπούλια και μου είπε: ʽΕίχα μια πολύ ευχάριστη συνάντηση με τον κοινό μας φίλο Μάρτιν Σουλτςʼ. Δεν μου ανέφερε οτιδήποτε για δημοψήφισμα».


Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέθεσε γεύμα προς τον κ. Σουλτς, ο οποίος νωρίς το απόγευμα αναχώρησε από την Κύπρο.