31/5/12

Πρόποση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο επίσημο δείπνο προς τιμήν της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 
31/05/2012


Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.40 μ.μ.

Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Αγαπητοί Ηγέτες των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Κυρίες και Κύριοι

Εκ μέρους του λαού και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτρέψτε μου, εξοχότατοι, να εκφράσω τη χαρά και την ευγνωμοσύνη μου για την παράθεση αυτού του δείπνου με την ξεχωριστή αυτή ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται ένα μήνα προτού η Κύπρος αναλάβει την εξαμηνιαία εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ και με όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά ΄Οργανα.

Η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα εργαστεί Προς Μια Καλύτερη Ευρώπη. Ένα από τα κύρια συστατικά της Κυπριακής Προεδρίας είναι να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της. Για μια Καλύτερη Ευρώπη, για μια αποτελεσματική Ευρώπη, για μια Ευρώπη που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της. Για μια Ευρώπη με περισσότερη αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή. Εδώ ακριβώς έγκειται η σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αντιπροσωπεύει άμεσα τη βούληση των πολιτών της Ευρώπης.


Αν κοιτάξουμε καλά το ευρωπαϊκό τοπίο, όπως ξετυλίγεται ενώπιον μας, θα δούμε ότι η ανάπτυξη είναι απούσα και ότι στα κράτη μέλη η ανεργία είναι πάρα πολύ υψηλή – ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους. ΄Ηρθε η ώρα που πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα που θα μπορούν και θα δώσουν πίσω την ελπίδα στον απογοητευμένο Ευρωπαίο πολίτη, ο οποίος παλεύει με τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας, το μόνο αποτέλεσμα των οποίων ήταν να οδηγήσουν σε μια βαθύτερη οικονομική ύφεση.

Υπάρχουν θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για τους πολίτες: η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή, η αποτελεσματικότητα και η ανάπτυξη. Αυτά είναι τα κύρια συστατικά που αφορούν τα θέματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη. Για να τα αντιμετωπίσουμε αυτά, είναι ζωτικής σημασίας η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Κύπρος πάντοτε υποστήριζε τον ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω προσωπικά, αγαπητέ Πρόεδρε Σουλτς, κυρίες και κύριοι, ότι η Κυπριακή Προεδρία θα συνεργαστεί στενά κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλώ να εγείρετε το ποτήρι σας στην υγεία του Προέδρου Σουλτς και των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στην ευημερία όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Πρόεδρε Μάρτιν Σουλτς, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω θερμά στην Κύπρο.