31/5/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε σχηματισμό Υπουργών Εμπορίου
 
31/05/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σχηματισμό Υπουργών Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Κατά τις εργασίες της Συνόδου συζητήθηκαν σειρά σημαντικών θεμάτων για την κοινή εμπορική πολιτική της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η προώθηση της «Πράσινης Ανάπτυξης» και η πρόοδος στις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με σημαντικούς της εταίρους, όπως της Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ινδία και την Κίνα.
Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εμπόριο και την Πράσινη Ανάπτυξη, ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε τη στήριξη της Κύπρου στην
εντατικοποίηση των προσπαθειών της Επιτροπής για φιλελευθεροποίηση του εμπορίου των «πράσινων» και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και υπηρεσιών, ως πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας.
Αναφορικά με τη συζήτηση για την έναρξη διμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, ο Υπουργός Εμπορίου εξέφρασε την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας
, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που πρέπει να αναληφθεί με σκοπό την απελευθέρωση του εμπορίου και την ενίσχυση της διαφάνειας στις εμπορικές σχέσεις των δύο εταίρων. Παράλληλα, αφού συγχάρηκε τον Επίτροπο De Gucht για τις προσπάθειες, κάλεσε την Επιτροπή να λάβει υπόψη τις ανησυχίες κάποιων κρατών μελών, έτσι ώστε πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων να εξασφαλιστεί η δέσμευση της Ιαπωνίας για εμπλοκή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης και ότι κατά τη διάρκειά τους θα επιδείξει την ανάλογη θέληση για άρση των στρεβλωτικών εμποδίων στο εμπόριο με την ΕΕ. «Η Κυπριακή Προεδρία θα συνεργαστεί και θα συμβάλει με την Επιτροπή για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να ξεκινήσουν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία», κατέληξε.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας και τη συζήτηση για τις προτεραιότητες και στρατηγικές της ΕΕ στις σχέσεις με την Κίνα, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων για σύναψη επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Κίνας, νοουμένου ότι αυτή θα αποφέρει μεγαλύτερα οφέλη και θα καλύπτει περισσότερους τομείς από τις υφιστάμενες διμερείς επενδυτικές συμβάσεις μεταξύ των κρατών μελών και της Κίνας.

Μετά το πέρας της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ο κ. Συλικιώτης, ως επερχόμενη Προεδρία και το τελευταίο μέλος του Τρίο, ευχαρίστησε τις Προεδρίες της Πολωνίας και της Δανίας για τις ενέργειές τους κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες για προώθηση των θεμάτων του δεκαοκτάμηνου προγράμματος του Τρίο και διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εργαστεί σκληρά για την προώθηση των κοινών αξιών και των κοινών συμφερόντων της ΕΕ στα θέματα εμπορίου.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και στο πλαίσιο των προετοιμασιών
για την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Συλικιώτης είχε, επίσης, συνάντηση με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών κ. Michel Barnier, με σκοπό την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στα θέματα αρμοδιότητάς του.