18/5/12

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της 37ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου
 
18/05/2012


Να μη μεταδοθεί πριν τις 7:30 μ.μ.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση εγκαινιάζω απόψε την 37η Διεθνή Έκθεση Κύπρου. Την Έκθεση που μέσα από μια πορεία 37 χρόνων δικαίως έχει καταστεί ιδιαίτερα σημαντικός θεσμός για την οικονομία μας.
Καλωσορίζω θερμά τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, τους επίσημους από το εξωτερικό, τους εκπροσώπους συμμετεχουσών χωρών και τους επισκέπτες. Η παρουσία όλων εσάς είναι ακόμα μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία η οποία, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η πρωτοφανής οικονομική κρίση, αντιστέκεται σθεναρά στις σοβαρές αναταράξεις του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων στην τριανταεπτάχρονη παρουσία της συνέβαλε ενεργά και αποτελεσματικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για περαιτέρω ανάδειξη των γεωγραφικών, οικονομικών και άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Η Διεθνής Έκθεση Κύπρου δικαίως χαρακτηρίζεται ως ένα ευρύτερο περιφερειακό και διεθνές πεδίο εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρηματιών διαφόρων χωρών.

Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι,

Το μέγεθος της οικονομίας μας επιβάλλει την εξωστρέφεια και την παρουσία μας στο διεθνές εμπόριο. Η πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα αυτό έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος και της αναγκαίας δομής που θα βοηθήσουν τις κυπριακές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.


Η κυπριακή μικρομεσαία επιχείρηση περνά σήμερα δύσκολες στιγμές λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και άλλων βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όπως η υπερβολική έκθεση των τραπεζών μας στην ελληνική οικονομία. Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτο τον επιχειρηματία να αγωνίζεται να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες για την οικονομία. Η στήριξη της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η ενθάρρυνση της έρευνας και της καινοτομίας, η προσπάθεια μείωσης του κόστους που συνδέεται με τις συναλλαγές και το φορολογικό σύστημα και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της πολιτικής μας για οικονομική ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η δική μας Προεδρία, από την πρώτη εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έθετε τόσο στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε άλλα αρμόδια όργανα της Ένωσης το ζήτημα της έμφασης στην ανάπτυξη και όχι μονοδιάστατα στις πολιτικές λιτότητας. Χαιρόμαστε που σταδιακά εμπεδώνεται η αντίληψη σε ολόκληρη την Ευρώπη σήμερα ότι χωρίς ανάπτυξη και πολιτικές που να στηρίζουν την ανάπτυξη, η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Λυπούμαστε γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Ευρώπη έχασε πολύτιμο χρόνο εφαρμόζοντας μονοδιάστατα πολιτικές λιτότητας που θυματοποίησαν, δυστυχώς, εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πολιτική που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και τις ανάγκες των ανθρώπων θα καταστεί σταδιακά κυρίαρχη πολιτική σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κυβέρνηση, στα πλαίσια της πολιτικής αυτής και ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας και τα οποία οφείλονται κυρίως στη μειωμένη ζήτηση και ανταγωνιστικότητα.

Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζει και προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού περιλαμβάνονται σειρά σχεδίων χορηγιών που χρηματοδοτούνται είτε από εθνικούς πόρους είτε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος των σχεδίων αυτών είναι, μεταξύ άλλων, η ενθάρρυνση των επενδύσεων σε εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που θα συμβάλουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των κυπριακών προϊόντων.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για το σκοπό αυτό υιοθετήσαμε τη στρατηγική που στοχεύει στη στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε την προώθηση των μέτρων και ενεργειών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η παρούσα Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να αναστρέψει τα δεδομένα. Παρά την παραφιλολογία που υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κύπρο, που αποσκοπούσε στο να πειστεί ο κόσμος ότι τόσο για την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση όσο και για τις δυσκολίες της κυπριακής οικονομίας ευθύνεται η Κυβέρνηση και οι χειρισμοί της, σήμερα οι πολίτες έχουν ξεκάθαρη εικόνα. Ο κόσμος όλος πλήττεται από μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση η οποία "γονατίζει" κράτη ολόκληρα σε όλο τον κόσμο.


Ταυτόχρονα είναι πλέον πασιφανές ότι το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι η υπερβολική και αδικαιολόγητη έκθεση των Κυπριακών Τραπεζών σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και στην ελληνική οικονομία. Αυτό οφείλεται στη χωρίς μέτρο επιδίωξη του κέρδους και στην αδυναμία της αρμόδιας εποπτικής Αρχής, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, να διαδραματίσει όταν έπρεπε και όπως έπρεπε τον εποπτικό της ρόλο. Πρώτιστο μέλημα μας η στήριξη του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας με τρόπο που να αναχαιτίζει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ελλιπή εποπτεία του τομέα και τη επακόλουθη υπερβολική έκθεση του στα ελληνικά ομόλογα και εν γένει στην ελληνική οικονομία. Η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο διευκόλυνσης των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Ήδη το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.


Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά που περνάμε, με την ανασφάλεια να διακατέχει όλους τους πολίτες ανά το παγκόσμιο, στόχος μας είναι η Κύπρος να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή και να γίνει σταδιακά πρότυπο ανάπτυξης αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών της.
Η συνεχής επιμόρφωση γύρω από τις εξελίξεις στις ξένες αγορές καθώς και η ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας βιομηχανικών και γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων αποτελούν για την Κύπρο μία από τις σημαντικότερες προτεεντατικοποιήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε και για να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που διανοίγονται με το κλίμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί. Σημαντικότατη θέση στην κυπριακή οικονομία κατέχει ο τουρισμός. Ο βιωματικός τουρισμός και η φιλοξενία εμπειριών μπορεί να καταστούν τα πλέον σημαντικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα στην προσπάθεια για βελτίωση της εθνικής τουριστικής αξίας. Το ζωτικό ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορούμε να ανταποκριθούμε επαρκώς στις εξειδικευμένες ανάγκες στη διαδρομή μας για να πετύχουμε την εδραίωσή μας ως εξαίρετου προορισμού.

Πρώτιστος στόχος της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας είναι η αναγέννηση της ταυτότητας μας ως ενός ιδιαίτερα φιλόξενου τόπου και λαού, μετατρέποντας τα συνήθη προϊόντα μας σε απίθανες εμπειρίες.


Προς τούτο απαιτείται σχεδιασμός για τη βελτίωση του επιπέδου γνώσεων και της νοοτροπίας των ανθρώπων του τουρισμού. Μαζί με τις επιχορηγήσεις και τα εμπλουτιστικά κονδύλια, μπορούμε να μετατρέψουμε το συγκριτικά καλό μας προϊόν σε εξαίρετο. Οφείλουμε να δώσουμε βάρος στις τουριστικές αξίες μας και έμφαση στις άριστες σχέσεις μας διεθνώς. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο αξίζουν μιας ολοκληρωμένης και πολυεπίπεδης τουριστικής υποδομής, ενός αξιόλογου προϊόντος με άριστη εξυπηρέτηση.


Με στόχο να αναπτύξουμε τον τουρισμό σε όλο το νησί και να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο, προβάλλονται οι αμέτρητες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει εδώ ένας επισκέπτης. Και αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τρόπων και με έμφαση, βέβαια, και στις σύγχρονες τεχνολογίες όπως το διαδίκτυο.


Το 2011 καταφέραμε πολλά. Μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, καταφέραμε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό μας με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Καταβάλαμε, πραγματικά, μεγάλες προσπάθειες διατήρησης ψηλών ποσοστών τουρισμού, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο, και ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους για τη συνεργασία.


Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο ελπιδοφόρους κλάδους της κυπριακής βιομηχανίας, ακόμα και κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.


Η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ανοίξει νέους ορίζοντες για ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς. Το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί κατά τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων αποδεικνύει τις εξαίρετες προοπτικές που διαμορφώνονται για την κυπριακή οικονομία.


Επιπλέον, οι σημαντικές και συνεχείς δράσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας άρχισαν ήδη να αποδίδουν καρπούς και να διανοίγουν ακόμα περισσότερο τον δρόμο προς την πράσινη επιχειρηματικότητα.


Οι δράσεις στον τομέα της ενέργειας δρομολογούνται πάντοτε από την ανάγκη για διασφάλιση φθηνής και επαρκούς ενέργειας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και στη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη χρήση της.

ραιότητες.

Το κράτος, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα διαθέσιμα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, εφαρμόζει Σχέδια για στήριξη των ενεργειών των επιχειρήσεων που αφορούν στην προβολή και προώθηση των προϊόντων τους στην Ενιαία Αγορά και σε τρίτες χώρες. Η συλλογική αυτή προσπάθεια, σε συνδυασμό με τη μεθοδικότητα των Κυπρίων εξαγωγέων, είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση των εξαγωγών τόσο βιομηχανικών προϊόντων όσο και φρέσκων και μεταποιημένων γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι διανύουμε ήδη το τρίτο έτος κατά το οποίο οι εγχώριες εξαγωγές μας παρουσιάζουν βελτίωση. Συγκεκριμένα, από €479 εκ. το 2009, ανήλθαν στα €566 εκ. το 2010, ενώ το 2011 αυξήθηκαν στα €624 εκ..

Παράλληλα, την ανοδική πορεία τους για την ίδια περίοδο συνεχίζουν, επίσης, οι εξαγωγές υπηρεσιών. Από €5.8 δις το 2009, ανήλθαν στα €6.0 δις το 2010, ενώ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 ανήλθαν στα €4.5 δις, σε σύγκριση με €4.4 δις το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2010.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά και αποτελούν επίσης θετική εξέλιξη με βάση το διεθνές περιβάλλον και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές. Επίσης, αποδεικνύουν τη βούληση και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου, τόσο προϊόντων όσο και υπηρεσιών, με στοχευμένες ενέργειες και κίνητρα που έχουν παραχωρηθεί προς τους εξαγωγείς. Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις άοκνες προσπάθειες των ιδίων των εξαγωγέων, τους οποίους και συγχαίρω θερμά.

Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτά τα θετικά αποτελέσματα δεν σημαίνουν ότι επιλύουν τα προβλήματα και δημιουργούν περιθώρια για εφησυχασμό. Αντίθετα, πρέπει να λειτουργήσουν ως κίνητρο για να
Με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι οι αλλαγές που παρατηρούνται διεθνώς σε οικονομικό επίπεδο έχουν επιφέρει σημαντικούς ανασχηματισμούς στο εμπορικό περιβάλλον. Μπροστά στη νέα αυτή κατάσταση, ο καταναλωτής εισπράττει το αποτέλεσμα μιας σειράς σημαντικών πλεονεκτημάτων, όπως ο εμπλουτισμός των αγοραστικών του επιλογών. Όμως, την ίδια στιγμή οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται την περιπλοκότητα του νέου αυτού καταναλωτικού περιβάλλοντος και να αναπτύσσουν μηχανισμούς αυτοπροστασίας απέναντί του. Κύριο ρόλο στη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού και στον σχηματισμό ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών είναι η προσπάθεια για αποτελεσματικότερη επιβολή της νομοθεσίας, με εντονότερους ελέγχους παρακολούθησης των καταναλωτικών αγορών και την προώθηση δημιουργίας και ανάδειξης καταναλωτικής συνείδησης.

Κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων για το έργο που επιτελεί, με το οποίο συμβάλλει όχι μόνο στη διεθνή εμπορική και οικονομική προβολή της χώρας μας, αλλά και στην προώθηση της επικοινωνίας και του διαλόγου μεταξύ των Κύπριων και ξένων βιομηχάνων.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και να στείλω ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς όλη την κοινωνία. Είμαι βέβαιος πως με τη σταθερή και συνεχή ενσυνείδητη προσπάθεια να αγωνιζόμαστε και να προοδεύουμε, η Κύπρος θα αποκτήσει ισχυρά θεμέλια ανταγωνιστικότητας, με σημαντικότατα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για όλους τους Κύπριους και Κύπριες. Η Κύπρος έχει οικονομικές, πνευματικές και πολιτιστικές ικανότητες τις οποίες όταν αξιοποιούμε επιτυγχάνουμε θαυμαστά για την πατρίδα μας αποτελέσματα.

Βασίζουμε την πεποίθηση μας ότι έρχονται καλύτερες μέρες στο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από ξένους για επενδύσεις μεγάλης εμβέλειας στην Κύπρο. Στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές που δημιουργούνται σε σχέση με την εξεύρεση υδρογοναθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου και το ενδιαφέρον που έχει εξαγγελθεί για εκμετάλλευσή τους μέσα από τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων. Βασίζουμε την πεποίθηση μας ότι έρχονται καλύτερες μέρες στο γεγονός ότι στην Κύπρο, σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο απλός άνθρωπος έχει προστατευθεί με μια σειρά από πολιτικές οι οποίες στηρίζονται στην κοινωνική ευαισθησία και την έγνοια, ιδιαίτερα για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα του λαού. Βασίζουμε την αισιοδοξία μας στο γεγονός ότι ένας άλλος αέρας άρχισε να φυσά στην Ευρώπη. Ο αέρας της ανάπτυξης, της αντιμετώπισης της ανεργίας και των άλλων κοινωνικών προβλημάτων της κρίσης και όχι η μονοδιάστατη λιτότητα, η οποία δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, δεν μπορεί παρά να μας καθιστά αισιόδοξους για το μέλλον.

Με αυτές τις σκέψεις, εγκαινιάζω την 37η Διεθνή Έκθεση Κύπρου και σας καλώ όλους να χαρούμε από κοντά όλα όσα έχουν να μας παρουσιάσουν οι διοργανωτές της και οι εταιρείες που συμμετέχουν. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι και φέτος η Διεθνής Έκθεση Κύπρου θα στεφθεί με επιτυχία, υλοποιώντας πλήρως τους στόχους και τις επιδιώξεις της.