30/5/12

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
 
30/05/2012


Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη εργασίας στο πλαίσιο της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Joseph Daul (Γαλλία) και σ’ αυτήν συμμετέχουν οι Αντιπρόεδροι κα Corien Wortmann-Kool (Κάτω Χώρες) και κ. Ιωάννης Κασουλίδης (Κύπρος). Από κυπριακής πλευράς παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Χρήστος Στυλιανίδης και τα μέλη κ.κ. Γιώργος Λουκαϊδης, Αδάμος Αδάμου και Σοφοκλής Φυττής. Καλωσορίζοντας τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και στην οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη. Ο κ. Νεοφύτου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τις συνέπειες για την κυπριακή οικονομία. Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται η Κύπρος να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ειδικότερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Joseph Daul σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνη για την παρούσα οικονομική κρίση, αφού διατηρεί διαχρονικά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εάν εφαρμοστεί στην ολότητα του από όλα τα κράτη μέλη, θα επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα στην εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, τονώνοντας την ανάπτυξη και μειώνοντας την ανεργία. Αναφερόμενη στο παρόν δημοσιονομικό πλαίσιο, η κα Corien Wortmann-Kool εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στοχεύοντας πρωτίστως στην ανταγωνιστικότητα και την μακροοικονομική σταθερότητα και, κατά δεύτερο λόγο, σε επενδύσεις στον τομέα της ανάπτυξης.
Άλλα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέφρασαν επίσης απόψεις και σχόλια για θέματα παράνομης μετανάστευσης, την πολιτική ασύλου και την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού από την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα και όχι μεμονωμένα από οποιαδήποτε επηρεαζόμενα κράτη μέλη. Άλλα θέματα που αναδείχθηκαν κατά τη συζήτηση αφορούσαν στο μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εν όψει της επικείμενης μεταρρύθμισής της και υπό το φως της παρούσας οικονομικής κατάστασης. Για όλα τα εν λόγω ζητήματα έγινε στη συνέχεια εκτενής συζήτηση.