30/5/12

O Υπουργός Γεωργίας παρουσίασε τη στρατηγική του Υπουργείου για δημιουργία τεχνητών υφάλων
 
30/05/2012


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης, παρουσίασε, σήμερα στο Υπουργείο Γεωργίας, τη στρατηγική και τον προγραμματισμό του Υπουργείου για τη δημιουργία τεχνητών υφάλων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Ανδρέας Χρίστου, ο Δήμαρχος Πάφου κ. Σάββας Βέργας, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Αντώνης Τσόκκος, εκπρόσωποι του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι των Συνδέσμων Επαγγελματιών Ψαράδων, εκπρόσωποι των Εταιρειών Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού και Πάφου, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Κατά την παρουσίασή του ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία τεσσάρων τεχνητών υφάλων σε θαλάσσιες περιοχές των Επαρχιών Αμμοχώστου, Λεμεσού και Πάφου, καθώς και στον τεχνητό ύφαλο της περιοχής Αμαθούντας ο οποίος είχε δημιουργηθεί πριν από την εξαγγελία της στρατηγικής. Επίσης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι τεχνητοί ύφαλοι μιμούνται τις ιδιότητες που παρέχει ένας φυσικός ύφαλος, όπως το να λειτουργούν ως καταφύγιο, να παρέχουν δυνατότητες διατροφής, αναπαραγωγής, ανάπτυξης και αύξησης σε μέγεθος και αριθμό του πληθυσμού των έμβιων θαλάσσιων οργανισμών.
Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι ο βασικός στόχος είναι η αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων. Οι τεχνητοί ύφαλοι, είπε, αποτελούν εργαλείο για τη διαχείριση των αλιευτικών πόρων και στοχεύουν στη μεσοπρόθεσμη αύξηση της αλιευτικής παραγωγής, στην προστασία και τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, στην αναβάθμιση του οικοσυστήματος, στην πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών, στην προσέλκυση του καταδυτικού τουρισμού, στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και στην προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Ο κ. Αλετράρης αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης για κάθε περιοχή με τεχνητό ύφαλο, στον οποίο θα συμμετέχουν λειτουργοί του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι σύνδεσμοι των επαγγελματιών ψαράδων, ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου και κατά περίπτωση εκπρόσωποι άλλων φορέων, όπως είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Μονάδα της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η Αρχή Λιμένων Κύπρου, αναπτυξιακές εταιρείες και ερευνητικοί φορείς, σύνδεσμοι ερασιτεχνών ψαράδων και σύνδεσμοι άλλων θαλάσσιων δραστηριοτήτων, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και ειδικοί εμπειρογνώμονες.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι θα γίνει κυρίως μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 και με συνεισφορά φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλων πολιτειακών φορέων καθώς και του ιδιωτικού τομέα. Με τη δημιουργία του νέου Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας το έργο θα εμπλουτιστεί, συμπλήρωσε.
Τέλος, σχετικά με τον υφιστάμενο τεχνητό ύφαλο της περιοχής Αμαθούντας, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί με τη σηματοδότηση της περιοχής. Έχει δυνατότητες να βελτιωθεί και οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση του κοινού και στην καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, κατέληξε.
Από την πλευρά τους οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι συνεχάρηκαν το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και το Υπουργείο Γεωργίας στο σύνολό του για την πρωτοβουλία δημιουργίας τεχνητών υφάλων και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το όλο εγχείρημα, καθώς, όπως ανέφεραν, θα βοηθήσει στην προβολή της κάθε πόλης και θα ενισχύσει την τουριστική βιομηχανία και ευρύτερα στην οικονομία του τόπου.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ψαράδων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία να δημιουργηθούν οι τεχνητοί ύφαλοι και για το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία της διαμόρφωσης της στρατηγικής λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις τους. Υπογράμμισαν δε ότι το συγκεκριμένο έργο θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία της θαλάσσιας ανάπτυξης.