2/4/12

Υπογραφή Συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και υγείας μεταξύ του του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

02/04/2012





Μια πολύ σημαντική συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και υγείας εγκαθιδρύθηκε με την υπογραφή Συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου .

Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει την κοινή υλοποίηση προγραμμάτων και μελετών που αφορούν:

· Την εκπαίδευση / κατάρτιση στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία
· Τη διεξαγωγή σεμιναρίων, συνεδρίων και διαλέξεων σε θέματα ασφάλειας και υγείας
· Τη διεξαγωγή εργασιών / ερευνών σε θέματα ασφάλειας και υγείας
· Την παροχή υπηρεσιών από το προσωπικό ή τους φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προς το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
· Τη χρήση του εξοπλισμού δειγματοληψιών και μετρήσεων του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας από φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
· Την πρόσβαση των Λειτουργών του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στη βιβλιοθήκη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
· Την πρόσβαση του ακαδημαϊκού / ερευνητικού προσωπικού και φοιτητών στα στατιστικά στοιχεία που συλλέγει το Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας

Οι τομείς κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν: την εκτίμηση και διαχείριση των κινδύνων, την πυρασφάλεια/πυροπροστασία, τη διαχείριση ασφάλειας και υγείας, την ανάπτυξη, χρήση και επαλήθευση στατιστικών και μαθηματικών μοντέλων και λογισμικού με εφαρμογή στον τομέα της ασφάλειας και υγείας, τη μέτρηση και διαχείριση βιομηχανικού θορύβου και τον σχεδιασμό κανόνων και συστημάτων ασφάλειας και υγείας σε κρίσιμες εγκαταστάσεις καθώς και θέματα οριζόντιου ενδιαφέροντος όπως η επικοινωνιακή διαχείριση της ασφάλειας και υγείας.

Η Συμφωνία προβλέπει τη χρήση του Ερευνητικού Κέντρου Centre for Risk and Safety in the Environment (CERISE) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ως σημείο επαφής για τον καθορισμό των ειδικών τομέων συνεργασίας και των ομάδων εργασίας που θα συγκροτηθούν.

Ο Αντιπρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος υπογράμμισε ότι η συνεργασία δημιουργεί προστιθέμενη αξία με πολλαπλασιαστική ισχύ σε ζητήματα ασφάλειας που μέχρι τώρα δεν είχαν την επιστημονική επένδυση, με άλλα λόγια έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό με διαστάσεις ευρύτερα κοινωνικές για τους εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Λέανδρος Νικολαΐδης σημείωσε ότι οι συνέργειες που θα αναπτυχθούν με τη σύζευξη της επιστημονικής γνώσης με την τεχνογνωσία και εμπειρία της Δημόσιας Υπηρεσίας μέσω της συμφωνίας αυτής, θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας και γενικά στην προώθηση της πρόληψης των κινδύνων που αποτελούν και άξονες της Στρατηγικής της Κύπρου στην ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

Η Συμφωνία Συνεργασίας υπογράφηκε τη Δευτέρα, 2 Απριλίου στις 12:00 στην Αίθουσα του Πρυτανικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.