8/3/12

Ο Υπουργός Γεωργίας προήδρευσε σύσκεψης με εκπροσώπους

08/03/2012





Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης προήδρευσε χθες ευρείας σύσκεψης με εκπροσώπους του κλάδου των πατατοπαραγωγών, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας κας Αίγλης Παντελάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Επίτροπος του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) κ. Κώστας Πετρίδης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) κ. Ανδρέας Γιωρκάτζης, εκπρόσωποι των Αγροτικών Οργανώσεων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη σύσκεψη οι εκπρόσωποι έθεσαν θέμα καθυστερήσεων όσον αφορά την πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων στην πατατοκαλλιέργεια. Για το θέμα αυτό ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ σημείωσε ότι η πληρωμή γίνεται πάντοτε σε συνάρτηση με τις εκταρικές επιδοτήσεις και είπε ότι όσον αφορά το έτος 2010, από τις 12.000 αιτήσεις έχουν πληρωθεί οι 8,000, εντός της επόμενης βδομάδας θα πληρωθούν άλλες 3,000 και οι υπόλοιπες οι οποίες παρουσιάζουν κάποια προβλήματα θα επανεξεταστούν μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν και στη συνέχεια θα πληρωθούν. Αναφορικά με το έτος 2011, η πληρωμή θα αρχίσει τον Απρίλιο.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στο θέμα της πληρωμής αποζημιώσεων για τις ζημιές στις πατατοκαλλιέργειες που δεν καλύπτονται από τον ΟΓΑ. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι για τις ζημίες του 2008 ετοιμάστηκε σχετικό Σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε τόσο από το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καταβολή 800 χιλιάδων ευρώ για ζημιές που αφορούν όλες τις καλλιέργειες. Όσον αφορά τις ζημιές που έχουν καταγραφεί για τα έτη 2009 – 2010, είπε ότι έχουν γίνει οι εκτιμήσεις και αναμένονται τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία περί τα τέλη Απριλίου, για την ετοιμασία σχεδίου αποζημίωσης με βάση τις πρόνοιες του Εθνικού Πλαισίου Χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων για αντιστάθμιση των ζημιών στη γεωργία.

Αναφορικά με το Σχέδιο Ασφάλισης της Πατατοκαλλιέργειας του ΟΓΑ, συμφωνήθηκε η αναθεώρηση του. Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή των πατατοπαραγωγών μέσω των Αγροτικών Οργανώσεων θα καταθέσει τις απόψεις της και στα πλαίσια του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ θα εξεταστούν διάφοροι τρόποι βελτίωσης του Σχεδίου. Όσον αφορά την εισήγηση των πατατοπαραγωγών για εθελοντική ασφάλιση, τόσο ο κ. Υπουργός όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες διευκρίνισαν ότι το Σχέδιο δεν μπορεί να προνοεί την εθελοντική ασφάλιση.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του κλάδου των πατατοπαραγωγών κατήγγειλαν την ύπαρξη καρτέλ στην πώληση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη μεταφορά και χρήση πολύ επικινδύνων φυτοφαρμάκων από τα κατεχόμενα. Ο κ. Αλετράρης έδωσε οδηγίες στο αρμόδιο Τμήμα όπως διερευνηθούν και τα δύο θέματα.