8/3/12

Συναντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών με Ευρωπαίους Ομολόγους του και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, 7- 8 Μαρτίου 2012

08/03/2012





Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας των θεμάτων που θα διαχειριστεί η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με την Υπουργό Ασύλου, Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης του Βελγίου κα Maggie De Block, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Σουηδίας κ. Tobias Billstrom, τον Υπουργό Εσωτερικών και Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων της Μάλτας δρα Carmelo Mifsud Bonnici, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Ισότητας της Ιρλανδίας κ. Alan Shatter και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Juan Fernando Lopez Aguilar.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο κ. Υπουργός, αφού ευχαρίστησε τους συνομιλητές του που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του για την πραγματοποίηση αυτών των επαφών που έχουν ως σκοπό να ακουστούν οι θέσεις των κρατών τους σε σειρά σημαντικών και πολιτικά ευαίσθητων θεμάτων που θα χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία, τους ενημέρωσε για τις κύριες προτεραιότητες της Προεδρίας μας στα θέματα των αρμοδιοτήτων τους, δίδοντας έμφαση:

· Στην ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ) εντός του χρονοδιαγράμματος που τίθεται τόσο στο Πρόγραμμα της Στοκχόλμης όσο και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2012.
· Στην ολοκλήρωση της συζήτησης των δύο νομοθετημάτων που βρίσκονται υπό συζήτηση στον τομέα της μετανάστευσης και συγκεκριμένα στην Οδηγία για τους εποχικούς εργαζόμενους και στην Οδηγία των ενδοϋπηρεσιακά μετατιθέμενων (ICT).
· Στην ολοκλήρωση της συζήτησης του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014 – 2020.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός ζήτησε από τους συνομιλητές του να επιδείξουν την αναγκαία βούληση και συνεργασία προκειμένου να επέλθει η απαραίτητη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, στα υπό συζήτηση θέματα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Υπουργός στους συνομιλητές του, στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι να ασκήσει υπεύθυνα το διαμεσολαβητικό της ρόλο και να δράσει εποικοδομητικά προκειμένου να συμβάλει στην ολοκλήρωση αυτών των κρίσιμων για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεμάτων.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών παρακάθισε σε γεύμα γνωριμίας με ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ που ειδικεύονται στα θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.