18/2/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στον ετήσιο χορό του Συνδέσμου Αποδήμων και του Κέντρου Νεότητας «Περικλής» Σαλαμιούς, στην Πάφο
18/02/2012





Να μη μεταδοθεί πριν από τις 8:30 μ.μ.

Με αισθήματα χαράς αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να παραστώ στην αποψινή εκδήλωση. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Αποδήμων και στο Κέντρο Νεότητος «Περικλής» για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν τη σημερινή γιορτή.

Η Σαλαμιού είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της κοιλάδας μεταξύ των ποταμών Διαρίζος και Ξεροπόταμος και έχει μια μακραίωνη ιστορία, που όπως απέδειξε και η αρχαιολογική σκαπάνη, φθάνει μέχρι την 4η χιλιετία π.Χ. Σύμφωνα με μια εκδοχή, πήρε το όνομα της από Σαλαμίνιους οι οποίοι κατοίκησαν εδώ, 500 χρόνια πριν την ίδρυση της κατεχόμενης σήμερα Σαλαμίνας.

Η Σαλαμιού διαθέτει εξαιρετικό κλίμα και υπέροχο περιβάλλοντα χώρο, με το δάσος να συνδυάζεται με την κύρια γεωργική καλλιέργεια της περιοχής, την αμπελοκαλλιέργεια. Πρόκειται για μια προοδευτική κοινότητα που αποτελεί ξεχωριστό παράδειγμα ανάληψης πρωτοβουλιών για την ανάδειξη, προώθηση και εμπλουτισμό της παραδοσιακής ζωής και του λαϊκού πολιτισμού του τόπου μας από τη μια, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος από την άλλη.

Σας συγχαίρω και σας εκφράζω την εκτίμηση της Κυβέρνησης για την προσφορά σας. Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αναβάθμιση και τη στήριξη της υπαίθρου και του αγροτικού μας κόσμου. Ακόμη και μέσα από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, έχοντας στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον απλό άνθρωπο της καθημερινής βιοπάλης, είμαστε πάντοτε κοντά σας, για να επιλύουμε μαζί τα προβλήματα που παρουσιάζονται αλλά και να μοιραζόμαστε τις χαρές και τα τραγούδια.

Για την ανάπτυξη της υπαίθρου, την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών μας περιοχών, έχει τεθεί σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Το Πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μέχρι τη λήξη του αναμένεται να διοχετεύσει στον αγροτικό τομέα της χώρας μας €329 εκ. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί €160 εκ. Παράλληλα, το Υπουργείο Γεωργίας προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με όλους τους κοινοτικούς μας εταίρους για διασφάλιση των συμφερόντων των αγροτών του τόπου μας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Κλείνοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό, σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκλησή σας και εύχομαι στον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Σαλαμιούς και στο Κέντρο Νεότητος «Περικλής», καθώς και στον καθένα από εσάς ξεχωριστά, υγεία και κάθε επιτυχία στο σημαντικότατο έργο που επιτελείτε. Καλή διασκέδαση.