18/2/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη κατά την έναρξη της εκστρατείας με θέμα: «Οι Πρόσκοποι ενημερώνουν και ανακυκλώνουν. Εσείς;», στo 293o Σύστημα Προσκόπων Μακεδονίτισσας
18/02/2012





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, με αφορμή τη δράση προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο που θα πραγματοποιηθεί από τους Ανιχνευτές του Σώματος Προσκόπων Κύπρου.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος που έχει την ευθύνη εφαρμογής μεγάλου μέρους της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ίσως τον κυριότερο πυλώνα για την προστασία των νερών, του εδάφους, του αέρα, της χλωρίδας, της πανίδας και των οικοσυστημάτων του νησιού μας, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Όπως είναι γνωστό, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 έφερε δραστικές κινητοποιήσεις στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, καλώντας τον πολίτη να συμμετέχει ενεργά σε δράσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων του. Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να ακολουθούν την ιεράρχηση διαχείρισης των αποβλήτων.

Πρώτο στόχο στην ιεράρχηση της διαχείρισης αποτελεί η μείωση των αποβλήτων που παράγονται ανά άτομο και στην συνέχεια η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της ανάκτησης, με τελευταία επιλογή αυτήν της τελικής διάθεσης των αποβλήτων αν όλα τα πιο πάνω είναι ανέφικτα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αδειοδοτηθεί συστήματα διαχείρισης αποβλήτων για τις συσκευασίες, τις μπαταρίες, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα και τα ελαστικά. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις επεξεργασίας διαφόρων αποβλήτων φέρνοντάς μας πιο κοντά στην επίτευξη των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης που ορίζουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες αλλά και στην πιο ορθή ευαισθητοποίηση των πολιτών. Σήμερα, ο απλός πολίτης καλείται να συνεργαστεί με τους κυβερνητικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαθαίνοντας να παράγει λιγότερα απόβλητα και να ανακυκλώνει ώστε να πετύχει υψηλούς στόχους ανακύκλωσης των αποβλήτων που παράγονται.

Η προσπάθεια αυτή για ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη στην ανακύκλωση ενισχύεται με τη δράση προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο μέσω της εκστρατείας με θέμα: ‘‘Οι Πρόσκοποι ενημερώνουν και ανακυκλώνουν. Εσείς;” Οι Ανιχνευτές Πρόσκοποι με τη δράση τους αυτή θα ενημερώνουν από πόρτα σε πόρτα τους συμπολίτες μας για τη σημασία της ανακύκλωσης και για την εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων ανακύκλωσης που εφαρμόζονται ανά επαρχία.

Αυτή η προσπάθεια των προσκόπων είναι αξιέπαινη καθώς και πέρσι πραγματοποιήθηκε παρόμοια δράση με τη συμμετοχή 250 Α νιχνευτών παγκύπρια. Την προσπάθεια αυτή στηρίζει η Green Dot Cyprus, η οποία αποτελεί το πρώτο συλλογικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας καλύπτοντας σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Κύπρου με προγράμματα ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού, μετάλλου και γυαλιού.

Με στόχο την ενίσχυση της ενημέρωσης του πολίτη και της συμμετοχής του στα προγράμματα ανακύκλωσης κηρύσσω την έναρξη της δράσεως προσφοράς εκ μέρους του Σώματος Προσκόπων Κύπρου. Καλή επιτυχία στην επίτευξη των στόχων σας. Εύχομαι η δράση προσφοράς του Σώματος Προσκόπων Κύπρου να γίνει ένας ετήσιος θεσμός.