29/2/12

Πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία Διάσκεψη Τύπου για τον Διεθνή Μήνα της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο
29/02/2012





Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο κ. Jean-Marc Rives καθώς και πρέσβεις των χωρών-μελών του Διεθνούς Oργανισμού της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο έδωσαν σήμερα, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Διάσκεψη Τύπου με θέμα τον Διεθνή Μήνα της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο.

Στη διάσκεψη απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Παιδείας και ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που οργανώνονται στην Κύπρο από τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τις Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών-μελών του Διεθνούς Oργανισμού της Γαλλοφωνίας (Αίγυπτος, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελβετία, Ελλάδα, Καναδάς, Λίβανος, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τυνησία). (Για πλήρες κείμενο ομιλίας του Υπουργού Παιδείας βλ. σημερινό ανακοινωθέν αρ. 3).

Οι φετινές εκδηλώσεις έχουν το κοινό σύνθημα: «Le francais est une chance». «Τα Γαλλικά είναι μια ευκαιρία». Με λίγα λόγια η γνώση της γαλλικής γλώσσας είναι το μέσο για άνοιγμα νέων ευκαιριών και νέων οριζόντων.

Οι φετινές εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας, που έχουν ελεύθερη είσοδο, περιλαμβάνουν διαγωνισμούς, κινηματογράφο, μουσική, διαλέξεις, έκθεση βιβλίου, λογοτεχνία και ποίηση. Αρχίζουν την 1η Μαρτίου με τα εγκαίνια του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου και την προβολή της ταινίας του Μαρίνου Καρτίκκη «Από Θαύμα» και έχουν διάρκεια μέχρι τις αρχές Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία της Γαλλοφωνίας θα επεκταθεί τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση με ενδιαφέρουσες εκπομπές και ταινίες. Το πρόγραμμα υπάρχει στην ιστοσελίδα http://www.moec.gov.cy/anakoinoseis/index.html