13/2/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκδήλωση «Απασχόληση και Νεανική Επιχειρηματικότητα» της Ελληνικής Σχολής ΠΑΣΚΑΛ, στη Λευκωσία
13/02/2012





Χαίρομαι ιδιαίτερα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να παρευρεθώ σε αυτή σας την εκδήλωση η οποία καταδεικνύει το ενδιαφέρον σας για τα κοινά και ιδιαίτερα για ένα πρόβλημα που αφορά πολλούς συμπατριώτες μας, όπως το πρόβλημα της ανεργίας, και ειδικότερα της ανεργίας των νέων.

Σημειώνω ως ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι για ένα θέμα το οποίο σας ενδιαφέρει άμεσα δεν παραμένετε αδρανείς, περιμένοντας τους άλλους να δώσουν λύσεις για εσάς, αλλά αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες για να συνεισφέρετε στην προσπάθεια για αντιμετώπισή του.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι πρόγονοί μας είχαν επιδείξει έφεση στο επιχειρείν και όπως μαρτυρούν τα ιστορικά ευρήματα είχαν να επιδείξουν πλούσια, αλλά και επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ίσως το μικρό μέγεθος του τόπου και ο νησιώτικος χαρακτήρας του με τους ανάλογους περιορισμούς οδήγησαν από πολύ νωρίς στην υιοθέτηση της άποψης ότι η ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αποτελεί οδό για πρόοδο και ευημερία.

Στις μέρες μας ο μεγάλος, συγκριτικά με άλλες χώρες, αριθμός επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων επιβεβαιώνουν την παράδοση, όπως επίσης και ο μεγάλος αριθμός επιτυχημένων επιχειρηματιών συμπατριωτών μας που δραστηριοποιούνται τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αποτελεί ένα από τα μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας.

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα και τη σημασία της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, έχουμε υιοθετήσει ως μια από τις βασικές μας προτεραιότητες στον τομέα της απασχόλησης κατά την άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας με έμφαση στους νέους, θέλοντας να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τρόπους με τους οποίους θα πετύχουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις θέσεις προς όφελος των νέων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι, μεταξύ των θεμάτων που θα μας απασχολήσουν, θα περιλαμβάνονται η αναζήτηση/συζήτηση βέλτιστων πρακτικών προώθησης της επιχειρηματικότητας, οι βασικές παράμετροι επιτυχίας στο επιχειρείν, καθώς και νέοι ή/και υφιστάμενοι τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν ευκαιρίες για δημιουργία επιχειρήσεων.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ ότι το θέμα της σημερινής σας εκδήλωσης, και η χρονική στιγμή που επιλέξατε για να τη διοργανώσετε, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και σημαντική.

Η ανεργία μεταξύ των νέων τόσο στην Κύπρο όσο και σε ολόκληρη την ΕΕ, ανέκαθεν, ακόμα και πριν από την τρέχουσα οικονομική κρίση, ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τη γενική ανεργία. Δυστυχώς, η τρέχουσα οικονομική ύφεση έχει πλήξει δυσανάλογα πολύ περισσότερο τους νέους από τις άλλες κατηγορίες του πληθυσμού.

Οι Αρχηγοί κρατών μελών της ΕΕ, στη Σύνοδο του περασμένου Δεκεμβρίου, χαρακτήρισαν την ανεργία των νέων ως ένα απαράδεκτο φαινόμενο και με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο επιχειρούν να προωθήσουν συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, σε επίπεδο ΕΕ, έχει αναληφθεί μια έντονη προσπάθεια επαναξιολόγησης της κατάστασης της ανεργίας και ειδικότερα της ανεργίας των νέων σε όλα τα κράτη μέλη με στόχο οι Αρχηγοί κρατών στην επόμενη Σύνοδό τους, που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου, να δώσουν σαφείς κατευθύνσεις αναφορικά με τον χειρισμό του θέματος και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Στα ίδιο πλαίσιο, τον ερχόμενο Απρίλη αναμένεται η ανακοίνωση από την ΕΕ ενός «πακέτου απασχόλησης» όπως έχει ονομαστεί, το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά από κατευθυντήριες γραμμές για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, ενώ οι νέοι αναμένεται ότι θα αποτελούν σημείο εστίασης αυτής της νέας προσπάθειας. Πρόσθετα, τον περασμένο Δεκέμβριο υιοθετήθηκε η Πρωτοβουλία «Ευκαιρίες για τους νέους», η οποία αποσκοπεί στην προσαρμογή των γνώσεων και δεξιοτήτων τους στις ανάγκες της οικονομίας και στη διευκόλυνση ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας.

Σε εθνικό επίπεδο με την εμφάνιση των πρώτων επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους με την εισαγωγή νέων σχεδίων στήριξης της απασχόλησης και την τροποποίηση υφιστάμενων.

Ενδεικτικά, να αναφέρω την εφαρμογή, από το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Σχεδίου προώθησης της Απασχόλησης Ευπαθών Ομάδων του Πληθυσμού, περιλαμβανομένων και των νέων, με προϋπολογισμό εννέα εκατομμύρια ευρώ. Από το Σχέδιο επωφελήθηκαν συνολικά περισσότεροι από 1.000 άνεργοι.

Το Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με νέους απόφοιτους σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), μετά από σχετικές τροποποιήσεις, αξιοποιήθηκε κατά το 2011 από 1.000 νέους απόφοιτους, ενώ για το 2012 προβλέπεται η δαπάνη 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για διευκόλυνση άλλων τόσων νέων απόφοιτων για ένταξη στην αγορά εργασίας. Συνολικά, από την έναρξη του σχεδίου το 2009, πέραν των 2.500 αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας.

Στο Έκτακτο Σχέδιο Επιμόρφωσης Ανέργων, το οποίο εφαρμόζεται από το Κέντρο Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ) σε συνεργασία με την ΑνΑΔ και τις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης (ΔΥΑ), στην πρώτη εφαρμογή του, συμμετείχαν περισσότερα από 3.000 άτομα, ενώ εντός των ημερών αναμένεται η επαναπροκήρυξή του με στόχο τη βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων για διευκόλυνση της απασχόλησής τους. Σε πρώτη φάση υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετηθούν 400 άτομα.

Στην προσπάθεια στήριξης των νέων για εξεύρεση εργασίας παρέχεται εξατομικευμένη καθοδήγηση από τις ΔΥΑ. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες παρέχονται από το σύνολο των γραφείων των ΔΥΑ που αριθμούν 14 γραφεία παγκύπρια. Μέσα από μια διαδικασία διάγνωσης των αναγκών, των κλίσεων και ενδιαφερόντων τους, οι νέοι καθοδηγούνται και στηρίζονται στην προσπάθειά τους για εξεύρεση κατάλληλης απασχόλησης. Πρόσθετα προς τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, έχει ήδη αποφασιστεί προκήρυξη νέου σχεδίου κινήτρων για πρόσληψη νέων και μακροχρόνια ανέργων με κόστος που ανέρχεται στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Τελειώνοντας, θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να είμαι μαζί σας σήμερα και ταυτόχρονα, να σας συγχαρώ τόσο εσάς όσο και τους καθηγητές και τη Διεύθυνση της Ελληνικής Σχολής ΠΑΣΚΑΛ για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι πάντα δεκτικό σε νέες σκέψεις, απόψεις και σε καινοτόμες προτάσεις, περιλαμβανομένης ακόμα και της κριτικής. Είμαστε πάντα έτοιμοι να σας ακούσουμε.