13/2/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στη συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της 19ης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης, στη Λευκωσία
13/02/2012





Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που γίνεται με την ευκαιρία της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης του 2012. Η Έκθεση αυτή που διοργανώνεται κάθε χρόνο με τη στήριξη και τη συνεργασία της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Μέσα από αυτή τη σημαντική δραστηριότητα του Υπουργείου μας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν πληροφορίες για τα κυπριακά, ελλαδικά και άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά και να ενημερωθούν για το πολυσήμαντο έργο που επιτελείται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προδημοτική μέχρι και την ανώτατη εκπαίδευση.

Η φετινή 19η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: «Το σχολείο μας: Ένα εργαστήριο ανάπτυξης κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και συνεργασίας» και «Η Κύπρος στην Ευρώπη», οι οποίοι αποτελούν και τους υπό έμφαση στόχους της σχολικής χρονιάς 2011–2012.

Με την επίσκεψη στην Έκθεση, τόσο οι μαθητές μας όσο και οι γονείς, οι φοιτητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γνωρίσουν άμεσα τις κύριες πτυχές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Μιας μεταρρύθμισης που παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υλοποιούμε με αμείωτους ρυθμούς.

Η φετινή χρονιά αποτελεί την αφετηρία για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την εκπαίδευση και τη χώρα μας αφού ξεκίνησε η σταδιακή εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, καθώς και η εφαρμογή του νέου ωρολόγιου προγράμματος στα δημοτικά σχολεία. Το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που οραματιστήκαμε και επαγγελθήκαμε άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από θεωρία έγινε πράξη και οι σημαντικότερες πτυχές της θα προβληθούν στη φετινή έκθεση. Είμαστε βέβαιοι ότι με τις αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης οι τεράστιες δαπάνες που γίνονται στην εκπαίδευση θα έχουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε.

Ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να ενημερωθεί για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συμμετέχει στην προετοιμασία και διαχείριση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ως το αρμόδιο Υπουργείο για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας, αθλητισμού και οπτικοακουστικών. Η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης, τη συμμετοχή μας στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης στην Ευρώπη, καθώς επίσης και για την πληροφόρηση των εταίρων μας για τις δράσεις που υλοποιούμε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Τέλος, η Προεδρία αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών της Κύπρου σχετικά με τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Δίπλα από τον κεντρικό χώρο θα υπάρχει οργανωμένος χώρος εκδηλώσεων, όπου ο καθένας θα μπορεί να ενημερωθεί για την εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Νεολαία σε κίνηση», μέσα από τις εμπειρίες ατόμων που έχουν ήδη επωφεληθεί των δυνατοτήτων επιχορήγησης από την ΕΕ για σπουδές, εμπλοκή σε εθελοντικές δραστηριότητες και εργασία στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, δίνεται η ευκαιρία ενημέρωσης και συλλογής των απαραίτητων πληροφοριών για το έργο της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Προγραμμάτων, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Επίσης, θα γίνεται ενημέρωση για τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα του Υπουργείου, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και για τα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού. Ακόμη, και για το Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης – Πιστοποίησης (ΣΕΚΑΠ), το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) και την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ). Παράλληλα, στον χώρο θα υπάρχει έκθεση δράσεων των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, μέσα από την οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να ενημερωθεί για το έργο που επιτελείται με βάση τα νέα αναλυτικά και ωρολόγια Προγράμματα και τους υπό έμφαση στόχους της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Στη φετινή Έκθεση το έργο του Υπουργείου προβάλλεται σφαιρικά μέσα από τις δραστηριότητες και τις καινοτομίες των διαφόρων τμημάτων και υπηρεσιών του. Με την ελπίδα ότι και η φετινή 19η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κοινού, σας ευχαριστώ θερμά για την εδώ παρουσία σας και την προβολή του έργου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.