5/2/12

Συμμετοχή του Υπουργού Υγείας στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας για θέματα έρευνας, στην Κοπεγχάγη
05/02/2012





Ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας (θέματα έρευνας) που συγκάλεσε η Δανική Προεδρία στην Κοπεγχάγη στη 1 και 2 Φεβρουαρίου. Όπως γνωστοποιήθηκε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας θα προεδρεύει του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας για θέματα έρευνας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 όταν η Κύπρος θα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου, οι Υπουργοί Έρευνας συζήτησαν το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020», το οποίο θα καλύπτει την περίοδο 2014-2020 και θα εκφράζει ουσιαστικά τη στρατηγική της ΕΕ στα θέματα της έρευνας και της καινοτομίας. Το νέο πρόγραμμα, με προτεινόμενο προϋπολογισμό €80 δις, θα χρηματοδοτεί ευρωπαϊκές δραστηριότητες στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, και αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012 και το 2013.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο ΄Ατυπο Συμβούλιο, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι στο πρόγραμμα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και στην ενδυνάμωση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ώστε οι δράσεις που θα χρηματοδοτούνται να καταλήγουν σε πραγματικά αποτελέσματα με άμεση εφαρμογή και όφελος για την ευρωπαϊκή οικονομία. Επίσης, υποστήριξε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απλοποίηση των διαδικασιών στο νέο πρόγραμμα κάτι που, όπως τόνισε, θα προσφέρει πολλά οφέλη και στους ερευνητικούς/ακαδημαϊκούς φορείς, και στους ίδιους τους ερευνητές.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο δρ Μαλάς πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Δανό Υπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ανώτερης Εκπαίδευσης Morten Østergaard και την Επίτροπο αρμόδια για θέματα έρευνας και καινοτομίας και επιστήμης κα Máire Geoghegan-Quinn. Στις συναντήσεις, κατά τις οποίες συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι προετοιμασίες για την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία, υπήρξε απόλυτη σύγκλιση απόψεων ως προς τις προτεραιότητες που θα τεθούν. Επιπρόσθετα, ο δρ Μαλάς διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του για την προθυμία της Κύπρου για πολύ στενή συνεργασία με τη Δανική Προεδρία ώστε να διασφαλιστεί η συνέπεια και η συνέχεια σκοπών και επιδιώξεων, και να γίνει μια ομαλή αλλαγή σκυτάλης τον ερχόμενο Ιούλιο. Υπέδειξε επανειλημμένα ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει θέσει ως προτεραιότητά την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020».