5/2/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου κας Έλσης Χριστόφια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, χθες, στη Λεμεσό
04/02/2012





Εκ μέρους των συνδιοργανωτών, του Υπουργείου Υγείας, του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, της Europa Donna Κύπρου και του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, σας καλωσορίζω και εφέτος στην εκδήλωση αυτή με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου. «Ενωμένοι μπορούμε» είναι το κύριο μήνυμα που έθεσε η Διεθνής Ένωση κατά του Καρκίνου για τη φετινή σειρά εκδηλώσεων. Η εδώ παρουσία και συμμετοχή σας στέλλει ένα ισχυρό, αισιόδοξο μήνυμα.

Η Παγκόσμια Διακήρυξη την οποία και εμείς υπογράψαμε κατά την περσινή μας εκδήλωση στις 4 Φεβρουαρίου, υιοθετήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Υψηλού Επίπεδου Συνάντηση Ηγετών από όλο τον κόσμο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Όπως θα θυμάστε η Διακήρυξη καλούσε τις Κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα, να δεσμευτούν σε μια σειρά από στόχους και σε ενέργειες προτεραιότητας για την επίτευξή τους.

Η διεθνής κοινότητα όμως απαιτεί πιο συγκεκριμένη δέσμευση. Έτσι τον Νοέμβριο 2011 σύνεδροι από 60 χώρες υπέγραψαν το Ψήφισμα του Δουβλίνου το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητά καθορισμό μετρήσιμων στόχων και συγκεκριμένων ενεργειών. Εξάλλου το κύριο θέμα της διάσκεψης του Δουβλίνου ήταν «από τα λόγια στα έργα».

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει θέσει στόχο τη μείωση των θανάτων από καρκίνο κατά 25% μέχρι το 2025 και έχει καλέσει τις Κυβερνήσεις να κατανείμουν αυξημένους πόρους για επίτευξή του.

Ο καρκίνος είναι υπόθεση όλων μας και όχι μόνο των ασθενών, των αντικαρκινικών οργανώσεων και του Υπουργείου Υγείας. Ο καθένας από μας μπορεί λοιπόν να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου με απλή αλλαγή των κακών συνηθειών και του τρόπου ζωής. Στη σημερινή εκδήλωση θα επικεντρωθούμε στη σωστή και υγιεινή διατροφή για την οποία θα μας μιλήσει η Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων. Επιπρόσθετα, με την αποχή από το κάπνισμα, τη σωματική άσκηση, την αποφυγή της κατάχρησης αλκοόλ, την αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, τον εμβολιασμό για προστασία από κάποιες μορφές καρκίνου, με αυτά τα απλά μέτρα που είναι στο χέρι του καθενός από μας, μπορούμε να μειώσουμε τα περιστατικά καρκίνου κατά 30%.

Η Παγκόσμια Ημέρα προσφέρεται και για να επαναβεβαιώσουμε την δέσμευσή μας ότι όλοι εμείς που είμαστε ταγμένοι στη μάχη κατά του καρκίνου, σε συνεργασία με την Πολιτεία, θα συνεχίσουμε να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και ανακουφιστική φροντίδα.

Καταλήγοντας εκφράζω τις θερμές μας ευχαριστίες προς τη χορωδία Επιλογή, τον Δήμο Λεμεσού για την παραχώρηση της αίθουσας «Πάνος Σολομωνίδης» και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για την προβολή τόσο της εκδήλωσης όσο και της Παγκόσμιας Ημέρας.