16/1/12

Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη συνάντηση του Συμβουλίου των Επιτροπών του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κύπρου – 14/1/2012
16/01/2012





Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητά μέλη του Συμβουλίου,

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, επιθυμώ να μεταφέρω προς όλους τους Επιτρόπους του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κύπρου τα πιο ειλικρινή αισθήματα, τον μέγιστο σεβασμό και εκτίμηση για το έργο που επιτελείται στο Ινστιτούτο Κύπρου. Ο Πρόεδρος εκφράζει επίσης την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους Επιτρόπους για τις πολύτιμες υπηρεσίες και τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της έρευνας, της παιδείας και της καινοτομίας στην Κύπρο.

Μόλις προχθές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Κύπρου και τους διαβεβαίωσε ότι θεωρεί την έρευνα ως μια επένδυση αποφασιστικής σημασίας για την αειφόρο ανάπτυξη και τη μελλοντική ευημερία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε παράλληλα ότι η έρευνα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης. Το Ινστιτούτο Κύπρου έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής και μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή και ευρωπαϊκή διάσταση της Κύπρου, στην ανάπτυξη του ερευνητικού περιβάλλοντος στον τόπο και στη μετατροπή της οικονομίας του νησιού σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση. Επιπλέον, η περιφερειακή διάσταση και τα σοβαρά κοινωνικά οφέλη της έρευνας που επιτελείται, σε τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μελλοντική ευημερία και ειρήνη στην περιοχή.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτές που ζούμε σήμερα, χρειάζεται να αναπροσαρμοστεί η αναπτυξιακή πορεία του Ινστιτούτου. Θα πρέπει να καθοριστούν και να υιοθετηθούν από το Συμβούλιο και την ηγεσία του Ινστιτούτου, σε διαβούλευση με τις αρμόδιες θεσμικές Αρχές της πολιτείας, τα μέσα που θα διασφαλίζουν συνεχή διαφάνεια και υπευθυνότητα τόσο στον οικονομικό όσο και στον επιστημονικό τομέα. Αυτά τα μέσα ωστόσο δεν θα πρέπει να περιορίζουν την ευελιξία και τη διεθνή εμβέλεια του Ινστιτούτου που οδήγησαν σε τόσο εντυπωσιακά επιστημονικά αποτελέσματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Κυβέρνηση συμφωνεί στην ετοιμασία ενός συνολικού πολυετούς σχεδίου χρηματοδότησης για τις εργασίες και την ανάπτυξη του Ινστιτούτου, το οποίο θα ολοκληρωθεί τις ερχόμενες εβδομάδες και που είναι απαραίτητο ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για τη διαμόρφωση ενός σταθερού περιβάλλοντος για το Ινστιτούτο. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ινστιτούτο Κύπρου και επιθυμεί να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς το Συμβούλιο Διαχειριστών για την υψηλού επιπέδου επιστημονική και στρατηγική καθοδήγηση που προσφέρει. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι απολύτως απαραίτητο το Ινστιτούτο Κύπρου να εντείνει, στο προσεχές μέλλον, την παρουσία του στην κυπριακή κοινωνία και να επιδείξει έμπρακτα την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Σημ: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης.