16/1/12


Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τη νέα ηγεσία του ΚΕΒΕ
16/01/2012





Η περαιτέρω προώθηση έργων ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, οι διαδικασίες για παραχώρηση μόνιμης άδειας παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών με ειδικά οικονομικά κριτήρια, διάφορα κίνητρα για βελτίωση και περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής μας βιομηχανίας, αλλά και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, συζητήθηκαν στη συνάντηση γνωριμίας που είχε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης με την νέα ηγεσία του ΚΕΒΕ.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Συλικιώτης ανέφερε: «Ενημερώσαμε το ΚΕΒΕ για την επίσπευση των διαδικασιών που ακολουθούνται για τις περιπτώσεις παραχώρησης μόνιμης άδειας παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών εφόσον αυτοί, σύμφωνα και με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, αποδεικνύουν ότι τα έσοδα για τη συντήρηση τους προέρχονται από το εξωτερικό και έχουν αγοράσει κατοικία αξίας πέραν των €300.000 στην Κύπρο». Τα θέματα αυτά, εξήγησε ο κ. Υπουργός, συζητούνται στην Επιτροπή Μετανάστευσης που λειτουργεί υπό την Προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Παράλληλα, σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, με το ΚΕΒΕ συζητήσαμε τα θέματα ανάπτυξης και είχαμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε ότι παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα με στόχο την επίσπευση της αδειοδότησης των έργων ανάπτυξης. Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, εδώ και αρκετό καιρό έχουμε συστήσει μια ομάδα στα κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, η οποία έχει ως βασική αρμοδιότητα να παρακολουθεί την αδειοδότηση και εξέλιξη των μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο κ. Συλικιώτης, που προχωρούμε με μέτρα για την καλύτερη στελέχωση των αρμοδίων Τμημάτων και για την επίσπευση της έκδοσης των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Καθόσον αφορά τα μικρότερα έργα ανάπτυξης, εξήγησε ο κ. Συλικιώτης, ήδη εφαρμόζεται το μέτρο του αυτοελέγχου, το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό, γι’ αυτό άλλωστε και προχωρήσαμε στην επέκταση του σε μεγαλύτερες και πιο σύνθετες αναπτύξεις. Είμαι βέβαιος, υπογράμμισε, πως στην πορεία του χρόνου το μέτρο του αυτοελέγχου θα τυγχάνει όλο και πιο διευρυμένης εφαρμογής, συμπεριλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερες αναπτύξεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ηγεσία του ΚΕΒΕ ενημερώθηκε επίσης για τους Κανονισμούς που ετοιμάζονται σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για τη μικτή ανάπτυξη στις τουριστικές μονάδες, έτσι ώστε, στο πλαίσιο της περαιτέρω βελτίωσης του τουριστικού μας προϊόντος, ο ιδιοκτήτης τουριστικών καταλυμάτων να έχει το δικαίωμα, πέρα από τις κλίνες, να μισθώνει ή και να αγοράζει υποστατικά. Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα μετά τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Όπως επισήμανε ο κ. Υπουργός, εν όψει και του κεντρικού ρόλου που το Υπουργείο Εσωτερικών διαδραματίζει στα θέματα ανάπτυξης, η διαχρονική στενή, παραγωγική και άψογη συνεργασία με το ΚΕΒΕ θα συνεχιστεί.