16/1/12

 
Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στον κ. Μιχάλη Χατζηστυλιανού
16/01/2012





Στη σημερινή έκδοση του Φιλελεύθερου, υπό τον τίτλο «Όταν ο Νεοκλής Συλικιώτης ψεύδεται και παραπλανεί…», ο κ. Μιχάλης Χατζηστυλιανού επανέρχεται στην απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών από τον δρα Μιχάλη Ατταλίδη για σκοπούς της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, ο κ. Μιχάλης Χατζηστυλιανού επιχειρεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις αποκρύπτοντας την ουσία της υπόθεσης, αφού δημοσιεύει αποσπασματικά σχετική επιστολή του Αν. Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ανδρέα Ασσιώτη προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις δηλώσεις μου ημερομηνίας 13/1/2012, στις οποίες και παραπέμπει ο κ. Χατζηστυλιανού για να αιτιολογήσει την σπουδή του να μου αποδώσει τόσο βαριούς χαρακτηρισμούς, ότι δηλαδή ψεύδομαι και παραπλανώ την κοινή γνώμη, πολύ ορθά εξήγησα πως ο κ. Ατταλίδης έχει προσληφθεί για να προεδρεύει μιας από τις πλέον σημαντικές επιτροπές της ΕΕ και, συγκεκριμένα, της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, αρμοδιότητα της οποίας είναι ο καθορισμός των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες ή και ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές για μια σειρά από θέματα, μέρος των οποίων αφορούν και αυτά των θεωρήσεων και της μετανάστευσης. Αυτά, άλλωστε, τα καθήκοντα του κ. Ατταλίδη αποδεικνύονται στην πράξη από τη μέχρι τώρα δραστηριότητα και εμπλοκή του στις εργασίες της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου που γίνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την ανάληψη της προεδρίας της εν λόγω Ομάδας, όταν η Κύπρος θα έχει την Προεδρία της ΕΕ. Επιπρόσθετα, όμως, τα καθήκοντα αυτά του κ. Ατταλίδη περιγράφονται σαφώς τόσο στην επιστολή του Αν. Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ανδρέα Ασσιώτη προς τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων ημερομηνίας 24/11/11 όσο και σε δεύτερη επιστολή του ιδίου προς τον ίδιο παραλήπτη ημερομηνίας 9/12/11.

Να επαναλάβω, και πάλι για λόγους ουσίας, πως κατά πάγια πρακτική των Προεδριών της ΕΕ, της συγκεκριμένης Ομάδας ηγούνται διπλωμάτες ή ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι. Το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην πρόσληψη του κ. Ατταλίδη, αφού σχετικό αίτημα μας προς το Υπουργείο Εξωτερικών για πλήρωση αυτής της θέσης από εν ενεργεία διπλωμάτη δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί λόγω περιορισμένου αριθμού διπλωματών στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Συνεπώς, το γεγονός ότι στο συμβόλαιο που υπογράφηκε με τον κ. Ατταλίδη για παροχή των συγκεκριμένων αυτών υπηρεσιών, όπως και σε αυτά των δύο άλλων πανεπιστημιακών που προσέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών για να προεδρεύουν δύο άλλων σημαντικών επιτροπών της ΕΕ στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου την περίοδο της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, χρησιμοποιείται ο όρος «μίσθωση υπηρεσιών συμβούλου Υπουργού Εσωτερικών για θέματα μετανάστευσης και ασύλου» αποτελεί ένα καθαρά τυπικό στοιχείο, μέρος μιας συνήθους πρακτικής που ακολουθείται. Γι αυτό και ορθά διευκρίνιζα στις δηλώσεις μου στις 13/01/12 ότι ο κ. Ατταλίδης δεν έχει προσληφθεί ως σύμβουλος μου στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

Παράλληλα, να διευκρινίσω πως στις δηλώσεις μου της 13ης Ιανουαρίου 2012 δεν έκανα καμία ονομαστική αναφορά σε εφημερίδες, όπως μου αποδίδει ο κ. Χατζηστυλιανού. Αντιθέτως, μάλιστα, δεν έχω καμία δυσκολία ακόμη και σήμερα να διευκρινίσω πως το σχετικό δημοσίευμα της «Αλήθειας», ημερομηνίας 13/1/2012, ήταν εμπεριστατωμένο και παρέθετε τα στοιχεία κατά αντικειμενικό τρόπο, όπως αυτά καταγράφονταν, άλλωστε, στην σχετική επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών ημερομηνίας 9/12/11.

Τέλος, θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κ. Χατζηστυλιανού ότι αν η πρόσληψη του κ. Ατταλίδη είναι νόμιμη ή όχι, αυτό θα το αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας. Να υπενθυμίσω σχετικά ότι, όπως εξήγησα και στις δηλώσεις μου ημερομηνίας 13/1/2012, πριν αποφασιστεί η πρόσληψη του κ. Ατταλίδη, όπως και των άλλων πανεπιστημιακών συνεργατών μας για την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, έγιναν συσκέψεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας, του Γραφείου της Γενικής Ελέγκτριας, του Γενικού Λογιστηρίου και του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.